Intro to the concept of mental disorders diagnosis in DSM-5 – part II - Czernikiewicz, Andrzej (Current Problems of Psychiatry, 2013)
W poprzednim numerze naszego czasopisma informowałem o podstawowych założeniach nowego narzędzia diagnostycznego Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, czyli DSM-V w odniesieniu do osób dorosłych. Przypominam, że w artykule redakcyjnym w styczniowym numerze Am J Psychiatry Freedman i wsp. formułują stwierdzenie na temat innowacyjności tej wersji DSM już w tytule artykułu „Nowe pączki i stare ciernie” [1]. Jakie zmiany przynosi DSM-5. …