Na czym powinno polegać przystosowanie stanowiska pracy do potrzeb osoby niepełnosprawnej z chorobą psychiczną? - Todryk, Grzegorz (Current Problems of Psychiatry, 2011)
Choroba psychiczna może stać się podstawą orzeczenia niepełnosprawności u konkretnej osoby. Mając orzeczoną niepełnosprawność w stopniu co najmniej umiarkowanym, osoba taka nabywa na rynku pracy konkretne prawa, min. do skróconego czasu pracy (o ile tak zaleci lekarz), do dodatkowego urlopu, do dodatkowej przerwy w pracy oraz do dodatkowych zwolnień z pracy. Obowiązuje ją także zakaz pracy w godzinach nadliczbowych, chyba, że za zgodą lekarza oraz zakaz pracy w porze nocnej.