Lamotrigine-induced drug reaction – case report - Studenna, Magdalena; Olajossy, Marcin; Kuczyńska, Maryla (Current Problems of Psychiatry, 2015)
Cel. Celem pracy jest opis przypadku pacjenta, u którego wystąpiła reakcja polekowa na lamotryginę, którą zgodnie ze skalą niepożądanych reakcji skórnych grupy RegiSCAR można określić jako prawdopodobny zespół DRESS (jego główne cechy to wysypka, eozynofilia i objawy układowe), powikłany występowaniem w formie rzadko opisywanych w literaturze masywnych zmian błon śluzowych jamy ustnej i gardła.Metoda. Analiza przypadku klinicznego i dokumentacji medycznej pacjenta.Wyniki. U pacjenta lat 52, leczonego od 4 lat z powodu ChAD typu I za pomocą kwasu walproinowego i/lub litu, po 3 tygodniach od zmiany leczenia, wystąpiła gorączka, wysypka rumieniowo-grudkowo-krwotoczna, leukopenia, limfopenia z atypowymi limfocytami, eozynofilia oraz zapalenie jamy ustnej i gardła, w odpowiedzi na wprowadzenie lamotryginy lub na interakcję lamotryginy z poprzednio dobrze tolerowanym kwasem walproinowym i kwetiapiną.Wnioski. Masywne zapalenie jamy ustnej i gardła jest rzadko opisywanym powikłaniem stosowania lamotryginy.Dotychczas nie znaleziono swoistych wskaźników pozwalających trafnie przewidzieć wystąpienie ciężkiej reakcji polekowej, dlatego wprowadzając kolejną substancję do terapii pacjenta musimy zachować ostrożność i oszacować potencjalne korzyści i czynniki ryzyka w trosce o jego dobro.