Sytuacja osób z chorobą psychiczną na rynku pracy - Todryk, Grzegorz (Current Problems of Psychiatry, 2011)
Przebyte leczenie, przyjmowanie leków, rozpoznanie psychiatryczne na zawsze stygmatyzują człowieka. Osoby chore zdają sobie sprawę z negatywnego stosunku do nich, często się o tym przekonują, kiedy poszukują pracy, a jedyną przeszkodą w jej znalezieniu jest wiedza pracodawcy o tym, że chorowali psychicznie.