Recenzja książki pt. „Socjologia z medycyną. W kręgu myśli naukowej Magdaleny Sokołowskiej” - Bielacz, Magdalena (Polish Journal of Public Health, 2011)
Recenzowana książka stanowi pracę zbiorową pracowników naukowych z Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej, Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, Polskiej Akademii Nauk, Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie, Instytutu Kardiologii im. Prymasa Tysiąclecia Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Uniwersytetu Warszawskiego. Monografia ta jest dowodem uznania autorów skierowanym w stronę pamięci profesor Magdaleny Sokołowskiej – twórczyni polskiej i współtwórczyni europejskiej socjologii medycyny, pielęgniarki, lekarza i socjologa. Zdecydowana większość z nich ściśle współpracowała lub przynajmniej miała bliski kontakt z osobą Sokołowskiej, kontynuując jej socjomedyczną działalność. Autorzy w wyjątkowo przejrzysty sposób przedstawiają wkład profesor Sokołowskiej w dynamiczny rozwój socjologii zdrowia, choroby i medycyny, w sposób szczególny traktując problemy tej współczesnej, multidyscyplinarnej dziedziny, ukazując ich ciągłą aktualność z perspektywy dwudziestu lat, jakie upłynęły od jej śmierci. Obecnie subdyscyplina ta jest uznawana za jedną z dwóch najszybciej rozwijających się w socjologii na skalę światową.