Analiza składu i aktywności antyoksydacyjnej olejku eterycznego otrzymanego z suplementu diety AG-5.

Autor

  • Tomasz Baj Department of Pharmacognosy with Medical Plant Laboratory, Medical University of Lublin Autor
  • Małgorzata Modzelewska Department of Pharmacognosy with Medical Plant Laboratory, Medical University of Lublin Autor
  • Kazimierz Głowniak Department of Pharmacognosy with Medical Plant Laboratory, Medical University of Lublin Autor

DOI:

https://doi.org/10.12923/

Abstrakt

Z suplementu diety AG-5 wyizolowano olejek eteryczny metodą opisaną w Farmakopei Polskiej VI. Przeprowadzono analizę jakościową olejku przy użyciu metody GC-MS. Zidentyfikowano 41 składników, z czego dominujący był eugenol (52.9%). Olejek eteryczny przebadano również spektrofotometrycznie pod kątem aktywności antyoksydacyjnej, wykorzystując popularną metodę DPPH. Analizowany olejek wykazał znaczną aktywność antyoksydacyjną EC50=0,04 mg/ml oraz 0,095 mM w przeliczeniu na Trolox.

Bibliografia

1. Adams R.P.: Identification of essential oil compounds by gas chromatography/mass spectroscopy. Allured Publishing Corporation, Illinois. USA, 2004.

2. Brand-Williams W., Berset C., Cuvelier M.E.: Use of a Free Radical Method to Evaluate Antioxidant Activity. Lebensm.-Wiss. Technol., 28, 25, 1995.

3. Chang S.K.C., Xu B.J.: Total Phenolic Content and Antioxidant properties of Eclipse Balck Beans (Phaseolus vulgaris L.) as Affected by Processing Methods. J. Food Sci., 73, 19, 2008.

4. Cuvelier M.E., Richard H., Berset C.: Comparison of the antioxidative activity of some cid-phenols: structure-activity relationship. Bioscen. Biotech. Biochem., 56, 324, 1992.

5. Cybul M., Nowak R.: Przegląd metod stosowanych w analizie właściwości antyoksydacyjnych wyciągów roślinnych. Herba Pol., 1, 69, 2008.

6. Joulain D., König W.A.: The atlas of spectral data of sesquiterpene hydrocarbons. E. B. – Verlag, Hamburg, 1998.

7. Łoś R., Skalicka-Woźniak K., Widelski J. et al. Antimicrobial activity of AG-5 drug. Annales UMCS, Sect. DDD, 20, 31, 2007.

8. Matoba T., Murakami M., Yamaguchi T. et al.: A Comparative Study on the Various In Vitro Assays of Active Oxygen Scavenging Activity in Foods. Food Chem., 67, 539, 2002.

9. Molyneux P.: The use of the stable free radical diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) for estimating antioxidant activity. Songklanakarin J. Sci. Technol., 26, 2, 211, 2004.

10. NIST/EPA/NIH: Mass Spectral Library, National Institute of Standards and Technology, New York, NY, USA, 2002.

11. Pokorny J.: Major factors affecting the autoxidation in lipids. Academic Press, London, 1987.

12. Polish Pharmacopoeia FP VI. Polish Pharmaceutical Society; Warsaw 2002.

13. Pozaharitskaya O.N., Ivanova S.A., Markov V.G.: Separation and evaluation of free radicalscavening activity of phenol components of Emblica officinalis extract by using an HPTLC-DPPH method. J. Sep. Sci., 30, 9, 1250, 2007.

14. Reis A.S., Leitao G.G., Mensor L.L. et al.: Screening of Brazilian Plant Extracts for Antioxidant Activity by the Use of DPPH Free Radical Method. Phytother. Res. 15, 127, 2001.

15. Russel L.: The abstraction of hydrogen atoms from mercaptans by 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl. J. Phys. Chem., 58, 437, 1954

16. Shandi F., Janitha P.K., Wanasundara P.D.: Phenolic antioxidants. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 32, 67, 1992.

Opublikowane

2025-04-04