Wartości hemoglobiny glikowanej (HbA1c) u osób zdrowych
Słowa kluczowe:
starzenie się, glukoza, hemoglobina glikowanaAbstrakt
Glikowana hemoglobina powstaje przez przyłączanie glukozy do N-końcowego aminokwasu łańcucha β-hemoglobiny. Jest to reakcja nieenzymatyczna i odzwierciedla średnią ekspozycję hemoglobiny na glukozę w dłuższym przedziale czasowym. Glikolizacja ta może odgrywać ważną rolę w procesach starzenia i powstawania wielu chorób (Alzheimera, cukrzycy, miażdżycy, choroby nerek). Trwałe połączenia glukozy z wolną grupą aminową N-terminalnego aminokwasu białkowego lub resztą lizyny mają zdolność do tworzenia wiązań krzyżowych między białkami, co powoduje zmianę struktury macierzy międzykomórkowej. Celem podjętych badań było określenie związku między wartościami hemoglobiny glikowanej a procesem starzenia się organizmu ludzkiego. Badania przeprowadzono u 31 pacjentów w wieku 44–85 lat, których ze względu na wiek podzielono na dwie grupy: <60 ; >60 lat. Do oznaczeń parametrów biochemicznych pobrano na czczo krew żylną. W surowicy krwi oznaczono stężenie glukozy, białka C-reaktywnego (CRP), cholesterol całkowity (TC) triglicerydy (TG), HDL–cholesterol oraz LDL–cholesterol. Do bezpośredniego określenia stężenia HbA1C w krwi pełnej wykorzystano reakcję antygen–przeciwciało. Powstałe zmętnienie jest proporcjonalne do ilości HbA1C. W analizie statystycznej uzyskanych rezultatów badań nie wykazano istotnych różnic w wartościach hemoglobiny glikowanej w grupie kobiet i mężczyzn. Analiza korelacji Spearmana uzyskanych wyników HbA1C oraz wieku badanych osób wykazała brak istotnych zależności pomiędzy wartościami HbA1C i wiekiem całej populacji, natomiast w grupie pacjentów powyżej 60 roku życia stwierdzono dodatnią zależność ze stężeniami HbA1C. Stwierdzono również dodatnią korelację między wartościami BMI, CRP, glukozy, hemoglobiny a stężeniem hemoglobiny glikowanej. Zmiany towarzyszące procesowi starzenia się organizmu ludzkiego sprzyjają zaburzeniom homeostazy energetycznej i akumulacji szkodliwych produktów nieenzymatycznej glikacji białek.
Bibliografia
1. Arnetz B.B., Kallner A., Theorell T.: The influence of aging on hemoglobin A1C (HbA1C). J. Gerontol., 37, 648, 1982.
2. Calisti L., Tognetti S.: Measure of glycosylated hemoglobin. Acta. Biomed., 76, 59, 2005.
3. Jabłońska-Trypuć A., Czerpak R.: The role on non-enzymatic glycosylation of proteins in ageing processes and pathogenesis of geriatric diseases. Post. Biol. Kom., 34, 683, 2007.
4. Krikwood T.: Time of Our Lives: The Science of Human Aging By Tom Kirkwood. Oxford University Press. 2001; ISBN: 0195139267.
5. Little R.R., Sacks D.B.: HbA1C How do we measure it and what does it mean? Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity, 16, 113, 2009.
6. Lydie N. et al.: Effect of Aging on A1C levels in individuals without diabetes. Diab. Care, 31, 1991, 2008.
7. Meneilly G.S., Tessier D.: Diabetes in elderly adults. J. Gerontol., 56A, 5, 2001.
8. Meneilly G.S., Veldhuis J.D., Elahi D.: Deconvolution analysis of rapid insulin pulses before and after six weeks of continuous subcutaneous administration of GLP-1 in elderly patients with type 2 diabetes. J. Clin. Endo. Meta., 90, 6251, 2005.
9. Muller D.C. Elahi D., Tobin J.D., Andres R.: The effect of age on insulin resistance and secretion: a review. Semin. Nephrol., 16, 289, 1996.
10. Newman A.B., Arnold A.M., Burke G.L. et al.: Cardiovascular disease and mortality in older adults with small abdominal aortic aneurysms detected by ultrasonography: The Cardiovascular Health Study. Ann. Intern. Med., 134, 182, 2001.
11. Nuttall F.Q.: Effect of age on the percentage of hemoglobin A1C and the procentage of total glycohemoglobin in non-diabetic persons. J. Lab. Clin. Med., 134, 451, 1999.
12. Sung Hyuk Heo et al.: Does glycated hemoglobin have clinical significance in ischemic stroke patients? Clin. Neurol Neuro., 112, 98, 2010.
13. Van Wersch J.W. et al.: HbA1C and serum fructosamine in diabetic patients: relationship to age, clotting and fibrinolysis parameters and urinary microalbumin excretion. Clin. Chim. Acta, 201, 99, 1991.
14. Winer K., Roberts N.B.: Age does not influence levels of HbA1C in normal subject. Q. J. Med., 92, 169, 1999.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2010 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.