Wartości hemoglobiny glikowanej (HbA1c) u osób zdrowych

Autor

Słowa kluczowe:

starzenie się, glukoza, hemoglobina glikowana

Abstrakt

Glikowana hemoglobina powstaje przez przyłączanie glukozy do N-końcowego aminokwasu łańcucha β-hemoglobiny. Jest to reakcja nieenzymatyczna i odzwierciedla średnią ekspozycję hemoglobiny na glukozę w dłuższym przedziale czasowym. Glikolizacja ta może odgrywać ważną rolę w procesach starzenia i powstawania wielu chorób (Alzheimera, cukrzycy, miażdżycy, choroby nerek). Trwałe połączenia glukozy z wolną grupą aminową N-terminalnego aminokwasu białkowego lub resztą lizyny mają zdolność do tworzenia wiązań krzyżowych między białkami, co powoduje zmianę struktury macierzy międzykomórkowej. Celem podjętych badań było określenie związku między wartościami hemoglobiny glikowanej a procesem starzenia się organizmu ludzkiego. Badania przeprowadzono u 31 pacjentów w wieku 44–85 lat, których ze względu na wiek podzielono na dwie grupy: <60 ; >60 lat. Do oznaczeń parametrów biochemicznych pobrano na czczo krew żylną. W surowicy krwi oznaczono stężenie glukozy, białka C-reaktywnego (CRP), cholesterol całkowity (TC) triglicerydy (TG), HDL–cholesterol oraz LDL–cholesterol. Do bezpośredniego określenia stężenia HbA1C w krwi pełnej wykorzystano reakcję antygen–przeciwciało. Powstałe zmętnienie jest proporcjonalne do ilości HbA1C. W analizie statystycznej uzyskanych rezultatów badań nie wykazano istotnych różnic w wartościach hemoglobiny glikowanej w grupie kobiet i mężczyzn. Analiza korelacji Spearmana uzyskanych wyników HbA1C oraz wieku badanych osób wykazała brak istotnych zależności pomiędzy wartościami HbA1C i wiekiem całej populacji, natomiast w grupie pacjentów powyżej 60 roku życia stwierdzono dodatnią zależność ze stężeniami HbA1C. Stwierdzono również dodatnią korelację między wartościami BMI, CRP, glukozy, hemoglobiny a stężeniem hemoglobiny glikowanej. Zmiany towarzyszące procesowi starzenia się organizmu ludzkiego sprzyjają zaburzeniom homeostazy energetycznej i akumulacji szkodliwych produktów nieenzymatycznej glikacji białek.

Bibliografia

1. Arnetz B.B., Kallner A., Theorell T.: The influence of aging on hemoglobin A1C (HbA1C). J. Gerontol., 37, 648, 1982.

2. Calisti L., Tognetti S.: Measure of glycosylated hemoglobin. Acta. Biomed., 76, 59, 2005.

3. Jabłońska-Trypuć A., Czerpak R.: The role on non-enzymatic glycosylation of proteins in ageing processes and pathogenesis of geriatric diseases. Post. Biol. Kom., 34, 683, 2007.

4. Krikwood T.: Time of Our Lives: The Science of Human Aging By Tom Kirkwood. Oxford University Press. 2001; ISBN: 0195139267.

5. Little R.R., Sacks D.B.: HbA1C How do we measure it and what does it mean? Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity, 16, 113, 2009.

6. Lydie N. et al.: Effect of Aging on A1C levels in individuals without diabetes. Diab. Care, 31, 1991, 2008.

7. Meneilly G.S., Tessier D.: Diabetes in elderly adults. J. Gerontol., 56A, 5, 2001.

8. Meneilly G.S., Veldhuis J.D., Elahi D.: Deconvolution analysis of rapid insulin pulses before and after six weeks of continuous subcutaneous administration of GLP-1 in elderly patients with type 2 diabetes. J. Clin. Endo. Meta., 90, 6251, 2005.

9. Muller D.C. Elahi D., Tobin J.D., Andres R.: The effect of age on insulin resistance and secretion: a review. Semin. Nephrol., 16, 289, 1996.

10. Newman A.B., Arnold A.M., Burke G.L. et al.: Cardiovascular disease and mortality in older adults with small abdominal aortic aneurysms detected by ultrasonography: The Cardiovascular Health Study. Ann. Intern. Med., 134, 182, 2001.

11. Nuttall F.Q.: Effect of age on the percentage of hemoglobin A1C and the procentage of total glycohemoglobin in non-diabetic persons. J. Lab. Clin. Med., 134, 451, 1999.

12. Sung Hyuk Heo et al.: Does glycated hemoglobin have clinical significance in ischemic stroke patients? Clin. Neurol Neuro., 112, 98, 2010.

13. Van Wersch J.W. et al.: HbA1C and serum fructosamine in diabetic patients: relationship to age, clotting and fibrinolysis parameters and urinary microalbumin excretion. Clin. Chim. Acta, 201, 99, 1991.

14. Winer K., Roberts N.B.: Age does not influence levels of HbA1C in normal subject. Q. J. Med., 92, 169, 1999.

Opublikowane

2025-04-09