Antyrodnikowa i antynadciśnieniowa aktywność peptydów otrzymanych w wyniku enzymatycznej hydrolizy białek kiełków grochu (Pisum sativum)

Autor

Słowa kluczowe:

kiełki grochu, peptydy, inhibitory ACE, ABTS

Abstrakt

Kiełki grochu stanowią potencjalne źródło bioaktywnych składników, które mogą pozytywnie wpływać na zdrowie człowieka. W niniejszej pracy badano aktywność przeciwrodnikową
i przeciwnadciśnieniową peptydów otrzymanych w wyniku trypsynowej hydrolizy białek kiełków grochu. Określono aktywność przeciwrodnikową wobec ABTS∙+ oraz przeciwnadciśnieniową peptydów hamujących ACE (enzym konwertujący angiotensynę I). Hydrolizat białkowy poddano rozdziałowi przy użyciu  chromatografii jonowymiennej na kolumnie DEAE-celuloza. Najwyższą aktywność przeciwrodnikową (100 % przy stężeniu peptydów 0.2 mg/ml) i inhibitującą ACE (IC50 0.24 mg/ml) uzyskano w pierwszej peptydowej frakcji. Następnie frakcja ta została poddana rozdziałowi na Sephadexie G-15, gdzie największą aktywność przeciwrodnikową (28.68 %) zanotowano we frakcji czwartej, natomiast inhibitującą ACE (IC50 0.007 mg/ml) w dwunastej. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że w wyniku enzymatycznej hydrolizy białek kiełków grochu uwalniane są peptydy wykazujące aktywność przeciwrodnikową i przeciwnadciśnieniową.

Bibliografia

1. Adler-Nissen J.: Determination of the degree of hydrolysis of food protein hydrolysates by trinitrobenzenosulfonic acid. J. Agric. Food Chem., 27, 1256, 1979.

2. Baublis A. et al.: Potential of wheat-based breakfast cereals as a source of dietary antioxidants. Journal of American College of Nutrition, 19, 308, 2000.

3. Gopalan C. et al.: Nutritive Values of Indian Foods. National Institute of Nutrition, Indian Council of Medical Research, Hyderabad (India) 2004.

4. Hollenberg N.: Treatment of hypertension: the place of angiotensin-converting enzyme inhibitors in the nineties. J. Cardiovasc. Pharmacol., 20, Suppl. 10, 29, 1992.

5. Kuba M. et al.: Production of angiotensin I-converting enzyme inhibitory peptides from soybean protein with Monascus purpureus acid proteinase. Process Biochemistry, 40, 2191, 2005.

6. Kurtzweil P.: Questions keep sprouting about sprouts. FDA Consumer Rep, 33, 18 1999.

7. Li G-H et al.: Novel angiotensin I-converting enzyme inhibitory peptides isolated from alcalase hydrolysate of mung bean protein. J. Pept. Sci, 12, 509, 2006.

8. Megias C. et al.: Production of copper-chelating peptides after hydrolysis of sunflower proteins with pepsin and pancreatin. LWT - Food Science and Technology, 41, 1973 2008.

9. Pihlanto A. et al.: ACE-inhibitory and antioxidant properties of potato (Solanum tuberosum). Food Chemistry, 109, 104, 2008.

10. Raghavan S., Kristinsson H.: ACE-inhibitory activity of tilapia protein hydrolysates. Food Chemistry, 117, 582, 2009.

11. Rho S. et al.: Purification and identification of an angiotensin I-converting enzyme inhibitory peptide from fermented soybean extract. Process Biochemistry, 44, 490 2009.

12. Sica D.: Angiotensin-converting enzyme inhibitors. in Hypertension Primer, 3rd ed.; Izzo, J. L., Black, H. R., Goodfriend,T. L., Sowers, J. R. et al. Eds. Lippincott Williams & Wilkins: Baltimore, MD, 426, 2003.

13. Sieber R. et al.: ACE-inhibitory activity and ACE-inhibiting peptides in different cheese varieties, Dairy Sci. Technol. , 90, 47, 2010.

14. Srinivas S., Prakash V.: Bioactive peptides from bovine milk a-casein: isolation, characterization and multifunctional properties. Int. J. Pept. Res. Ther., 16, 7, 2010.

15. Vermeirssen V. et al.: Fractionation of angiotensin I converting enzyme inhibitory activity from pea and whey protein in vitro gastrointestinal digests. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85, 399, 2005.

16. Vidal-Valverde C. et al.: New functional legume foods by germination: effect on the nutritive value of beans, lentils and peas. European Food Research and Technology, 215, 472, 2002.

17. Yokomizo A. et al.: Antioxidative activity of peptides prepared from okara protein. Food Sci. Technol. Res., 8, 357, 2002.

Opublikowane

2010-09-30