Ocena zawartości niektórych makroelementów w wybranych suplementach diety wspomagających system odpornościowy organizmu ludzkiego

Autor

  • Jadwiga Błoniarz Katedra i Zakład Żywności i Żywienia Uniwersytetu Medycznego w Lublinie Autor
  • Stanisław Zaręba Katedra i Zakład Żywności i Żywienia Uniwersytetu Medycznego w Lublinie Autor

Słowa kluczowe:

suplementy diety, wapń, magnez, płomieniowa absorpcyjna spektrometria atomowa (FASA)

Abstrakt

Suplementy diety cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów w Polsce - można je stosować profilaktycznie lub pomocniczo w terapii różnych jednostek chorobowych. Ważną grupę suplementów stanowią preparaty stosowane w celu zwiększenia odporności organizmu. Surowce roślinne zawarte w badanych suplementach zawierają substancje czynne biologicznie wykazujące działanie ogólnie wzmacniające, przywracające sprawność fizyczną i umysłową organizmu oraz właściwości stymulujące system odpornościowy. Sproszkowane surowce zielarskie wchodzące w skład tych preparatów mogą zawierać czasami znaczne ilości substancji mineralnych. W związku z niewielką ilością publikacji naukowych związanych ze składem mineralnym tego typu preparatów i częstym ich stosowaniem przez ludzi, celowe było zbadanie zawartość wapnia i magnezu (ważnych dla organizmu człowieka biopierwiastków).

Przedmiotem badań były suplementy w postaci kapsułek i tabletek: (Acerola Plus, Cats Claw, Maca, Maca 50 Plus, Spirulina, Spirulina Hawajska, Spirulina Pacifica, Vilcacora, Żeń-szeń z Zakładu Zielarskiego „Herbapol” w Krakowie, Żeń-szeń – Ginseng (KRKA), Żeń-szeń (Naturell), Żeń-szeń koreański (Walmark), Żeń-szeń (vita-complex) i preparaty płynne: (Aloes - sok, Aloe vera drinking gel, Aloes-sok z miąższem, Aloes Activ, Aloes Young, Bodymax Tonik, Ginsengin 400, Ginsenol, Noni, Noni-vita, Noni Plus. Próbki suplementów mineralizowano „na sucho” w temp. 450˚C. Zawartość wapnia i magnezu oznaczono w spektrometrze absorpcji atomowej SOLAAR M5 (Thermo Elemental).

Najmniejszą ilość wapnia i magnezu zawierały preparaty płynne: wapnia od 0.81 μg.ml-1 (Ginsenol) i 1.36 μg.ml-1 (Aloes Activ) do 250.9 μg.ml-1 (Aloe vera drinking gel) i magnezu od 2.27 μg.ml-1 (Aloes Activ) do 153.7 μg.ml-1 (Noni-vita). W suplementach w postaci kapsułek i tabletek stwierdzono zawartość - wapnia od 45.92 μg.g-1 (Acerola Plus) do ponad 20 000 μg.g-1 (Maca, Maca 50 Plus) i magnezu od 513 μg.g-1 (Maca 50 Plus) i 517 μg.g-1 (Maca) do 4043 μg.g-1 (Żeń-szeń - vita-complex).

Zawartości wapnia i magnezu w badanych suplementach diety były zróżnicowane - zależały od postaci farmaceutycznej preparatu oraz ich składu. Stwierdzone ilości wymienionych makroelementów mogą uzupełniać dzienne zapotrzebowanie organizmu w wapń i magnez w czasie ich stosowania.

Bibliografia

1. Błoniarz J., Zaręba S., Rahnama M.: The levels of calcium and magnesium In dietary supplements. W: red. K. Pasternak Pierwiastki, środowisko i życie człowieka, Wydawnictwo „System-Graf”, Lublin 2009.

2. Błoniarz J., Zaręba S., Rahnama M.: The study of calcium and magnesium levels in dietary supplements containing antioxidants available in the Polish market. Annales UMCS, sect. DDD, 22, 171, 2009.

3. Dybczyński R. et al.: Preparation and Certification of the Polish Reference Material „Mixed Polish Herbs” (INST-MPH-2) for inorganic Trace Analysis, Raporty IChTJ, Seria A nr 4/2002, Institute of Nuclear Chemistry and Technology, Warszawa 2002.

4. Elless M.P. et al.: Plants as a natural source of concentrated mineral nutritional supplements. Food Chem., 71, 181, 2000.

5. Gonzales G.F., Valerio L.G.: Medical plants from Peru: A review of plants as potential agents against cancer. Anti-Cancer Med. Chem., 6, 429, 2006.

6. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. PZWL, Warszawa 2008.

7. Kim M.-H. et al.: Immunomodulatory activity of Ginsan, a polysaccharide of Panax ginseng, on dendritic cells. Korean J. Physiol. Pharmacol., 13, 169, 2009.

8. Krejčová A. et al.: Determination of macro and trace element in multivitamins preparations by inductively coupled plasma optical emission spectrometry with slurry sample introduction. Food Chem., 98, 171, 2006.

9. Leśniewicz A., Jaworska K., Żyrnicki W.: Macro- and micro-nutrients and their bioavailability in polish herbal medicaments. Food Chem., 2006, 99, 670-679.

10. Moyad M.A.: The potential benefits of dietary and/or supplemental calcium and vitamin D. Urologic Oncology, 21, 384, 2003.

11. Park J.D., Rhee D.K., Lee Y.H.: Biological activities and chemistry of saponins from Panax ginseng C.A. Meyer. Phytochem. Rev., 4, 159, 2005.

12. Pietruszka B., Brzozowska A.: Witamin and mineral supplement use among adults in central and eastern Poland. Nutr. Res., 1999, 19, 817-823.

13. Pinta M.: Absorpcyjna spektrometria atomowa. Zastosowanie w analizie chemicznej. PWN, Warszawa 1977.

14. Power M. L. et al.: The role of calcium in health and disease. Am. J. Obstet. Gynecol., 181, 1560, 1999.

15. Reiss R.I.N. et al.: Immunomodulating and antiviral activities of Uncaria tomentosa on human monocytes infected with dengue virus-2. International Immunopharmacology, 8, 468, 2008.

16. Swaminathan R.: Magnesium metabolizm and its disorders. Clin. Biochem.Rev., 24, 47, 2003.

17. Vormann J.: Magnesium: nutrition and metabolizm. Molecular Aspect Med., 24, 27, 2003.

18. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL, Warszawa 2001.

Opublikowane

2010-09-30