Ocena poziomu chromu i niklu w wybranych suplementach diety (zawierających związki przeciwutleniające) dostępnych w Polsce

Autor

  • Jadwiga Błoniarz Chair and Department of Food and Nutrition, Medical University of Lublin, Poland Autor
  • Stanisław Zaręba Chair and Department of Food and Nutrition, Medical University of Lublin, Poland Autor

Słowa kluczowe:

suplementy diety, chrom, nikiel, płomieniowa absorpcyjna spektrometria atomowa (FASA)

Abstrakt

Wśród suplementów diety, których asortyment ciągle wzrasta, ważną grupę stanowią preparaty zawierające związki antyutleniające chroniące organizm przed wolnymi rodnikami. W związku z niewielką ilością badań dotyczących zawartości mikroelementów niezbędnych dla organizmu człowieka w suplementach diety oznaczono zawartość chromu i niklu w preparatach stosowanych w profilaktyce i pomocniczo w terapii narządu wzroku (Aronia z luteiną, Bilberin, Maxi Vision, Naturapia wzrok, Oculobon, Pro-wzrok, Vitalux) oraz zawierających czosnek w swoim składzie (Aktiv Kapseln, Aliovital, Alitol, Bio-czosnek, Czosnek forte, Czosnek z pietruszką, Garlicin, Tabletki z czosnkiem). Próbki (4–5 gramowe naważki) mineralizowano metodą „na sucho” w temperaturze 450˚C. Zawartość niklu i chromu oznaczono stosując płomieniową absorpcyjną spektrometrię atomową (FASA) w spektrometrze Pye Unicam SP 192: chrom bezpośrednio z mineralizatu, a nikiel po ekstrakcji do fazy organicznej (MIBK). Zawartości chromu mieściły się w przedziale średnio od 0.04 µg/g do 6.85 µg/g, a niklu od 0.03 µg/g do 1.98 µg/g. Oznaczone ilości chromu i niklu w badanych suplementach diety były zróżnicowane i zależały od składu preparatu. Zawartości tych pierwiastków pobrane wraz z maksymalną dzienną dawką zadeklarowaną przez producenta, mogą być uznane za bezpieczne dla organizmu człowieka i uzupełniać dzienne zapotrzebowanie organizmu na te mikroelementy w czasie trwania suplementacji.

Bibliografia

1. Anke M.: The biological importantance of nickel In the food chain. Fresenius J. Anal. Chem., 352, 92, 1995.

2. Błoniarz J., Zaręba S.: Selected microelements (Cr, Zn, Cu, Mn, Fe, Ni) in slimming preparations. Roczn. PZH, 58, 165, 2007.

3. Błoniarz J.: Study of Some Microelements Level in Selected Preparations Containing Phytoestrogens. Polish J. Environ. Stud., 17 (1B), 18, 2008.

4. Cornelli U.: Antioxidant use in nutraceutical. Clin. Dermatol., 27, 175, 2009.

5. Dybczyński R. et al.: Preparation and Certification of the Polish Reference Material „Mixed Polish Herbs” (INST-MPH-2) for inorganic Trace Analysis, Raporty IChTJ, Seria A nr 4/2002, Institute of Nuclear Chemistry and Technology, Warszawa 2002.

6. Elless M.P. et al.: Plants as a natural source of concentrated mineral nutritional supplements. Food Chem., 71, 181, 2000.

7. European Commission Health and Consumer Protection Directorate-General. Scientific Committee on Food. Opinion of the Scientific Committee on Food on the Torelable Upper Intake Level of Trivalent Chromium. Brussels 2003

8. Food and Nutrition Board. Institute of Medicine. Dietary References Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. National Academy Press, Washington, DC 2001.

9. Leśniewicz A., Jaworska K., Żyrnicki W.: Macro- and micro-nutrients and their bioavailability in polish herbal medicaments. Food Chem., 99, 670, 2006.

10. Mechanick J.I. et al.: American Association of Clinical Endocrinologists Medical Guidelines for the clinical use of dietary supplements and nutraceuticals. AACE Nutrition Guidelines Task Force. Endocrine Practice, 9, 417, 2003.

11. Pinta M.: Absorpcyjna spektrometria atomowa. Zastosowanie w analizie chemicznej. PWN, Warszawa 1977

12. Sapek A.: Oznaczanie ołowiu, niklu i kobaltu w wyciągu glebowym metodą ASA, po zagęszczeniu do fazy organicznej. Chem. Anal., 19, 687, 1974.

13. Shikany J.M. et al.: Antioxidant suplement use In Women's Health Initiative participants. Preventive Medicine, 36, 379, 2003.

14. Stearns D.M. et al.: Chromium (III) tris (picolinate) is mutagenie AT the hypoxanthine (guanine) phosphoribosyltransferase locus in Chinese hamster ovary cells. Mutatio Research, 513, 135, 2002.

15. Vincent J.B.: The Biochemistry of Chromium. J. Nutr., 130, 715, 2000.

16. Vincent J.B.: The bioinorganic chemistry of chromium (III). Polyhedron, 20, 1, 2001.

Opublikowane

2010-12-30