Całkowite pobranie cynku, manganu, miedzi, witaminy C i fenoli z całodziennymi dietami studentów
Słowa kluczowe:
diety, cynk, mangan, miedź, witamina C, polifenoleAbstrakt
W oparciu o metodę wywiadu żywieniowego analizie poddano w latach 2009 i 2010, duplikaty 536 losowo wybranych całodobowych racji pokarmowych studentówlubelskich uczelni: Uniwersytetu Medycznego, Uniwersytetu Przyrodniczego i Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Zawartość cynku, manganu i miedzi oznaczono techniką płomieniową atomowej spektometrii absorpcyjnej oraz oszacowano za pomocą programu DIETETYK 2006. Obliczono również pobranie witaminy C, całkowitą energię diet, udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów oraz oznaczono sumę związków fenolowych stosując odczynnik Folin-Ciocalteu. Stwierdzono, że konieczna jest modyfikacja sposobu odżywiania dotycząca wartości energetycznej diet oraz udziału w nich tłuszczu. Poziom pobrania składników mineralnych nie stwarza zagrożeń zdrowotnych w świetle aktualnych wartości DRI, natomiast wskazane byłoby wyższe spożycie warzyw, owoców i herbaty w grupie studentów ze względu na zbyt niską zawartość antyoksydantów w ich dietach.
Bibliografia
1. Chalcarz W., Merkiel S., Tyma M.: Spożycie witamin i składników mineralnych przez kolarzy górskich. Bromat. Chem. Toksykol., 41, 686, 2008.
2. Charkiewicz A.E. et al.: Składniki mineralne i witaminy w diecie uczniów zespołu szkół gastronomicznych w Białymstoku. Bromat. Chem. Toksykol., 41, 663, 2008.
3. Dietary Reference Intakes for Viamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium and Zinc. (2001) Food and Nutrition Board Institue of Medicine. National Academy Press, Washington, D.C.
4. Ilow R. et al.: Evaluation of bioflavonoids intake in the diets of 50-year-old inhabitants of Wrocław. Adv.Clin.Exp.Med., 17, 327, 2008.
5. Jarosz M. et al.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Warszawa, PZWL, 2008.
6. Król E., Krejpcio Z.: Ocena sposobu żywienia wybranej grupy ludzi młodych. Bromat. Chem. Toksykol., 41, 911, 2008.
7. Kunachowicz H. et al.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa. PZWL 2005.
8. Lebiedzińska A. et al.: Ocena sposobu żywienia kadry narodowej polskich lekkoatletów. Porównanie wyników badań analitycznych z oceną teoretyczną. Bromat. Chem. Toksykol., 41, 428, 2008.
9. Marzec Z. et al.: Ocena wartości energetycznej oraz pobrania wybranych pierwiastków i witaminy C z całodziennymi dietami studentów. Bromat. Chem. Toksykol., 41, 433, 2008.
10. Marzec Z., Koch W.: Total intake of selected elements with students’ daily food rations with mineral supplementation considered. Annales UMCS s. DDD., 21, 329, 2008.
11. Olędzka R. et al.: Ocena jakościowa i ilościowa sposobu żywienia studentów Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie w zależności od roku studiów i miejsca zamieszkania w latach 1997/1998 i 1999/2000. Bromat. Chem. Toksykol., 36 (supl.). 237, 2003.
12. Pasternak K., Horecka A., Kocot J.: Biochemistry of zinc. Annales UMCS, sect. DDD., 23, 19, 2010.
13. Singleton V.L.: Analysis of total phenols and other oxidation substrates and atioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. Methods Enzymol., 30. 233, 1999.
14. Stanisz A.: Przystępny kurs statystyki w oparciu o program STATISTICA PL na przykładach z medycyny. StatSoft Polska, Kraków 1998.
15. Waśkiewicz A, Sygnowska E: Jakość żywienia dorosłych mieszkańców Polski w aspekcie ryzyka chorób układu krążenia- wyniki badania WOBASZ. Bromat. Chem. Toksykol., 41, 395, 2008.
16. Zając M et al.(2000). Witaminy i mikroelementy. Kontekst, Poznań 2000.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2010 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.