Kwasy fenolowe w kwitnącym zielu Cirsium oleraceum (L.) Scop. rosnącym w Polsce

Autor

  • Małgorzata Kozyra Department of Pharmacognosy with Medicinal Plant Laboratory Autor https://orcid.org/0000-0002-9645-8133
  • Renata Łoś Department of Pharmaceutical Microbiology, Medical University of Lublin, Poland Autor
  • Anna Malm Department of Pharmaceutical Microbiology, Medical University of Lublin, Poland Autor https://orcid.org/0000-0003-1503-7634
  • Kazimierz Głowniak Department of Pharmacognosy with Medicinal Plant Laboratory Autor

Słowa kluczowe:

Cirsium oleraceum (L). Scop., kwasy fenolowe, aktywność przeciwbakteryjna

Abstrakt

W pracy przedstawiono po raz pierwszy izolację i analizę chromatograficzną kwasów fenolowych w ekstrakcie metanolowym uzyskanym z kwitnącego ziela Cirsium oleraceum (L). Scop. przy użyciu 2D TLC i RP- HPLC. W badanym ekstrakcie stwierdzono obecność kwasów: p-kumarowego, kawowego, protokatechowego. Po hydrolizie kwasowej zidentyfikowano kwasy rozmarynowy i syryngowy, natomiast po hydrolizie zasadowej –  kwasy ferulowy, ellagowy i syryngowy. Stosując metodę dyfuzji w agarze wykazano, że badany ekstrakt metanolowy w zastosowanym stężeniu (20 mg/ml) nie hamował namnażania referencyjnych szczepów bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych.

Bibliografia

1. Borawska M. H., Czechowska S.K., Markiewicz R. et al.: Enhancement of antibacterial effects of extracts from Cirsium species using sodium picolinate and estimation of their toxicity. Nat. Prod. Res., 24(6), 554, 2010.

2. Dorman H.J.D., Deans S.G.: Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils, J. Appl. Microbiol., 88, 308, 2000.

3. Gleńsk M., Sawicka U., Mażol I., Cisowski W.: 2D TLC-graft planar chromatography in the analysis of a mixture of phenolic acids. J. Planar Chromatogr., 15, 463, 2002.

4. Głowniak K., Zgórka G., Kozyra M.: SPE-HPLC analysis of phenolic acids in some Echinaceae species. J. Chromatogr. A, 730, 25, 1996.

5. Harborne J.B.: Flavonoid profiles in the Compositae. In: Heywood V. H., Harborne J. B., Turner B. L. (Eds.) The Biology and Chemistry of the Compositae, Academi Press, UK, 359, London, 1998.

6. Ibrahim R.K., Towers G.H.: The identification, by chromatography, of plant phenolic acids. Arch. Biochem. Biophysical, 87, 125, 1960.

7. Iwashina T., Kadota Y., Ueno T., Ootani S.: Foliar flavonoid composition in Japanese Cirsium species (Compositae), and their chemotaxonomic significance, J. Japanese Botany, 70, 280, 1995.

8. Lambert R.J.W., Pearson J.: Susceptibility testing: accurate and reproducible minimum inhibitory concentration (MIC) and non-inhibitory concentration (NIC) values. J. Appl. Microbiol., 88, 784, 2000.

9. Moerman D.E.: Native American Ethnobotany, Timber Press, Inc. Oregon. USA 1998.

10. Nazaruk J.: Antioxidant activity and total phenolic contents in Cirsium five species from north – east region of Poland. Fitoterapia, 79, 194, 2008.

11. Nazaruk J., Brzóska T.: Current state of the knowledge about the pharmacological activity of plants from Cirsium mill. Genus. Postępy Fitoterapii, 3, 170, 2008.

12. Nazaruk J., Czechowska S.K., Markiewicz R., Borawska M.H.: Polyphenolic compounds and in vitro antimicrobial and antioxidant activity of aqueous extracts from leaves of some Cirsium species. Nat. Prod. Res., 22, 1583, 2008.

13. Nazaruk J., Jakoniuk P.: Flavonoid composition and antimicrobial activity of Cirsium rivulare (Jacq.) All. Flowers. J. Ethnopharmacol., 102, 208, 2005.

14. Nazaruk J., Szoka Ł.: The qualitative and quantitative analysis of phenolic acids and flavonoids in Cirsium spp. Herba Polonica, 55, 32, 2009.

15. Rios J.L., Recio M.C.: Medicinal plants and antimicrobial activity, J. Ethnopharmacol., 100, 80, 2005.

16. Salvat A., Antonnacci L., Fortunato R.H. et al: Screening of some plants from Northern Argentina for their antimicrobial activity. Lett. Appl. Microbiol., 32, 293, 2001.

17. Schmidtlein H., Hermann K.: Quantitative analysis for phenolic acids by thin-layer chromatography. J. Chromatogr., 115, 123, 1975.

18. Smolarz H.D., Waksmundzka-Hajnos M.: Two dimensional TLC of phenolic acids on cellulose. J. Planar Chromatogr., 6, 278, 1993.

19. Stalikas C.D.: Extraction, separation and detection methods for phenolic acids and flavonoids. J. Sep. Sciences, 30, 3268, 2007

20. Yin J., Heo S., Wang M.: Antioxidant and antidiabetic activities of extracts from Cirsium japonicum roots. Nutr. Res. Pract., 2, 247, 2008.

21. Zgórka G., Hajnos A.: The application of solid-phase extraction and reversed phase high-performance liquid chromatography for simultaneous isolation and determination of plant flavonoids and phenolic acids. Chromatographia, 57, 77, 2003.

22. Zheng W., Wang S.Y.: Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J. Agric. Food Chem., 49 ,11, 5165, 2001.

Opublikowane

2010-12-30