Kwasy fenolowe w kwitnącym zielu Cirsium oleraceum (L.) Scop. rosnącym w Polsce
Słowa kluczowe:
Cirsium oleraceum (L). Scop., kwasy fenolowe, aktywność przeciwbakteryjnaAbstrakt
W pracy przedstawiono po raz pierwszy izolację i analizę chromatograficzną kwasów fenolowych w ekstrakcie metanolowym uzyskanym z kwitnącego ziela Cirsium oleraceum (L). Scop. przy użyciu 2D TLC i RP- HPLC. W badanym ekstrakcie stwierdzono obecność kwasów: p-kumarowego, kawowego, protokatechowego. Po hydrolizie kwasowej zidentyfikowano kwasy rozmarynowy i syryngowy, natomiast po hydrolizie zasadowej – kwasy ferulowy, ellagowy i syryngowy. Stosując metodę dyfuzji w agarze wykazano, że badany ekstrakt metanolowy w zastosowanym stężeniu (20 mg/ml) nie hamował namnażania referencyjnych szczepów bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych.
Bibliografia
1. Borawska M. H., Czechowska S.K., Markiewicz R. et al.: Enhancement of antibacterial effects of extracts from Cirsium species using sodium picolinate and estimation of their toxicity. Nat. Prod. Res., 24(6), 554, 2010.
2. Dorman H.J.D., Deans S.G.: Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils, J. Appl. Microbiol., 88, 308, 2000.
3. Gleńsk M., Sawicka U., Mażol I., Cisowski W.: 2D TLC-graft planar chromatography in the analysis of a mixture of phenolic acids. J. Planar Chromatogr., 15, 463, 2002.
4. Głowniak K., Zgórka G., Kozyra M.: SPE-HPLC analysis of phenolic acids in some Echinaceae species. J. Chromatogr. A, 730, 25, 1996.
5. Harborne J.B.: Flavonoid profiles in the Compositae. In: Heywood V. H., Harborne J. B., Turner B. L. (Eds.) The Biology and Chemistry of the Compositae, Academi Press, UK, 359, London, 1998.
6. Ibrahim R.K., Towers G.H.: The identification, by chromatography, of plant phenolic acids. Arch. Biochem. Biophysical, 87, 125, 1960.
7. Iwashina T., Kadota Y., Ueno T., Ootani S.: Foliar flavonoid composition in Japanese Cirsium species (Compositae), and their chemotaxonomic significance, J. Japanese Botany, 70, 280, 1995.
8. Lambert R.J.W., Pearson J.: Susceptibility testing: accurate and reproducible minimum inhibitory concentration (MIC) and non-inhibitory concentration (NIC) values. J. Appl. Microbiol., 88, 784, 2000.
9. Moerman D.E.: Native American Ethnobotany, Timber Press, Inc. Oregon. USA 1998.
10. Nazaruk J.: Antioxidant activity and total phenolic contents in Cirsium five species from north – east region of Poland. Fitoterapia, 79, 194, 2008.
11. Nazaruk J., Brzóska T.: Current state of the knowledge about the pharmacological activity of plants from Cirsium mill. Genus. Postępy Fitoterapii, 3, 170, 2008.
12. Nazaruk J., Czechowska S.K., Markiewicz R., Borawska M.H.: Polyphenolic compounds and in vitro antimicrobial and antioxidant activity of aqueous extracts from leaves of some Cirsium species. Nat. Prod. Res., 22, 1583, 2008.
13. Nazaruk J., Jakoniuk P.: Flavonoid composition and antimicrobial activity of Cirsium rivulare (Jacq.) All. Flowers. J. Ethnopharmacol., 102, 208, 2005.
14. Nazaruk J., Szoka Ł.: The qualitative and quantitative analysis of phenolic acids and flavonoids in Cirsium spp. Herba Polonica, 55, 32, 2009.
15. Rios J.L., Recio M.C.: Medicinal plants and antimicrobial activity, J. Ethnopharmacol., 100, 80, 2005.
16. Salvat A., Antonnacci L., Fortunato R.H. et al: Screening of some plants from Northern Argentina for their antimicrobial activity. Lett. Appl. Microbiol., 32, 293, 2001.
17. Schmidtlein H., Hermann K.: Quantitative analysis for phenolic acids by thin-layer chromatography. J. Chromatogr., 115, 123, 1975.
18. Smolarz H.D., Waksmundzka-Hajnos M.: Two dimensional TLC of phenolic acids on cellulose. J. Planar Chromatogr., 6, 278, 1993.
19. Stalikas C.D.: Extraction, separation and detection methods for phenolic acids and flavonoids. J. Sep. Sciences, 30, 3268, 2007
20. Yin J., Heo S., Wang M.: Antioxidant and antidiabetic activities of extracts from Cirsium japonicum roots. Nutr. Res. Pract., 2, 247, 2008.
21. Zgórka G., Hajnos A.: The application of solid-phase extraction and reversed phase high-performance liquid chromatography for simultaneous isolation and determination of plant flavonoids and phenolic acids. Chromatographia, 57, 77, 2003.
22. Zheng W., Wang S.Y.: Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J. Agric. Food Chem., 49 ,11, 5165, 2001.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2010 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.