Związki fenolowe w kwitnącym zielu Cirsium esculentum (Siev.) C. A. Mey

Autor

  • Małgorzata Kozyra Department of Pharmacognosy with Medicinal Plant Unit, Poland Autor https://orcid.org/0000-0002-9645-8133
  • Kazimierz Głowniak Department of Pharmacognosy with Medicinal Plant Unit, Poland Autor
  • Baigalmaa Urjin School of Pharmacy, HSUM, Mongolia Health Sciences University of Mongolia, Mongolia Autor

Słowa kluczowe:

ASE, flawonoidy, kwas chlorogenowy, Cirsium esculentum (Siev.) C. A. Mey.

Abstrakt

W pracy omówiono analizę jakościową i ilościową zidentyfikowanych  substancji aktywnych uzyskanych  z nadziemnych kwitnących części  Cirsium esculentum  (Siev.) C. A. Mey. W celu identyfikacji kwasów fenolowych i flawonoidów w kwitnącym zielu Cirsium esculentum  (Siev.) C. A. przeprowadzono ekstrakcję przy użyciu ASE oraz  jakościową i ilościową  analizę TLC oraz SPE-HPLC badanych związków. Zebrano i porównano widma z dostępnymi wzorcami. Przeprowadzona kalibracja dla kwasów fenolowych i flawonoidów  jest wysoce linearna (R2 > 0.991) w stężeniu  0.05–1.00 mg na 10 mL (n = 3). W wyniku przeprowadzonych badań w zielu stwierdzono obecność kwasu chlorogenowego oraz flawonoidów: 3 ramnoglukozyd kemferolu (6437.51 μg/g) i rutozydu  (1184.85 μg/g). Otrzymany wyciąg jest bogaty w związki flawonoidowe, które zostały  niezidentyfikowane, dlatego też będą prowadzone dalsze badania. Badania składu jakościowego i ilościowego nadziemnych części  Cirsium esculentum  (Siev.) C. A. Mey.  były przeprowadzone po raz pierwszy.

Bibliografia

1. Abrahao S.A., Pereira R.G., Duarte S.M. at al.: Coffee (Coffea arabica L.) bioactive compounds and antioxidant activity, Ciencia e Agrotecnologia, 34 , 2, 414, 2010.

2. Alvarez-Suarez J.M., Tulipani S., Romandini S. at al.: Methodological Aspects about Determination of Phenolic Compounds and In Vitro Evaluation of Antioxidant Capacity in the Honey, Current Analytical Chemistry, 5, 293, 293, 2009.

3. Beretz A., Cazenave J.: The effect of flavonoids on blood vessel wall interactions. In: Cody V., Middleton E., Harborne J.B. and Beretz A. (eds.) Plant Flavonoids in Biology and Medicine II: Biochemical, Cellular and Medicinal Properties. Alan R. Liss, 187, New York 1988.

4. Chao-Yang M., Jinan T., Hong-Xin W. at al.: Simulationes determination of six active compounds in Rhodiola L. by RP-LC, Chromatographia, 67, 383, 2008.

5. Fathiazada F., Delazara A., Amiria R., Sarkerb S.D.: Extraction of Flavonoids and Quantification of Rutin from waste Tobacco Leaves, Iranian J of Pharmaceut. Res, 3, 222, 2006.

6. Gleńsk M., Sawicka U., Mażol I., Cisowski W.: 2D TLC-graft planar chromatography in the analysis of a mixture of phenolic acids, J. Planar Chromatogr., 15, 463-465, 2002.

7. Grinberg L.N., Rachmilewitz E.A., Newmark H.: Protective effects of rutin against hemoglobin oxidation, Biochem. Pharmacol., 48, 643, 1994.

8. Harborne J.B.: The Biology and Chemistry of the Compositae, Academic Press, UK, 359, London 1998.

9. Iwashina T., Kadota Y., Ueno T., Ootani S.: Foliar flavonoid composition in Japanese Cirsium species (Compositae), and their chemotaxonomic significance, J. Jap. Bot., 70, 280,1995.

10. Jordon-Thaden I.E., Louda S.M.: Chemistry of Cirsium and Carduus: a role in ecological risk assessment for biological control of weeds? Biochem. System Ecol., 31, 1353, 2003.

11. Krzaczek T., Sokołowska-Woźniak A., Smolarz H.D.: Phenolic compounds of Cirsium rivulare (Jacq.) All. Annales UMCS, Lublin, sect. DDD, 3, 51, 1990.

12. Kun W., Lin-Hong Y., Wei X.: Inhibitory effects of apigenin on the growth of gastric carcinoma SGC-7901 cells. World J. Gastroenterol., 11, 29, 4461, 2005.

13. Mabry T.J., Markham K.R., Thomas M.B.: The Systematic Identification of flavonoids, Springer–Verlag, New York 1970.

14. Matysik G., Wójciak-Kosior M.: Optimized method for the determination of flavonoid glycosides and aglycones, Chromatographia, 61, 89, 2005.

15. Nakatani N., Kayano S., Kikuzaki H. at al: Identification, quantitative determination, and antioxidative activities of chlorogenic acid isomers in prune (Prunus domestica L.), J. Agric. Food Chem., 48, 11, 5512, 2000.

16. Nazaruk J., Brzóska T.: Current state of the knowledge about the pharmacological activity of plants from Cirsium Mill. Genus.

Postępy Fitoterapii, 3, 170, 2008.

17. Nazaruk J., Gudej J.: Flavonoid compounds from the flowers of Cirsium rivulare (Jacq.) All. Acta Poloniae Pharmaceutica, 60, 87, 2003.

18. Nazaruk J.: Antioxidant activity and total phenols content in Cirsium five species from north-east region of Poland. Phytotherapy, 79, 3, 194, 2008.

19. Nazaruk J., Jakoniuk P.: Flavonoid composition and antimicrobial activity of Cirsium rivulare (Jacq.) All. Flowers J. Ethnopharmacol, 102, 2, 208, 2005.

20. Nazaruk J., Szoka Ł.: The qualitative and quantitative analysis of phenolic acids and flavonoids in Cirsium spp., Herba Polonica, 55, 4, 32, 2009.

21. Niggeweg R., Michael A.J., Cathie M.: Engineering plants with increased levels of the antioxidant chlorogenic acid. Nat. Biotech., 22, 746, 2004.

22. Robards K., Antolovich M.: Electrofocusing of Methanolic Extracts for Identification of Individual Flavonol Biomolecules in Camellia Species, Analyst., 122, 11, 1997.

23. Smolarz H.D., Waksmundzka-Hajnos M.: Two-dimentional of phenolic acids on cellulose, J.Planar Chromatogr.,6,278,1993.

24. Stalikas C.D.: Extraction, separation and detection methods for phenolic acids and flavonoids, J. Sep. Sciences, 30, 3268, 2007.

25. Waksmundzka-Hajnos M., Oniszczuk A., Szewczyk K.: Effect of sample- preparation methods on the HPLC quantitation of some phenolic acids in plant materials, Acta Chromatogr., 19, 227, 2007.

26. Xia D., Shi J., Gong J. et al: Antioxidant activity of Chinese mei (Prunus mume) and its active phytochemicals, J. Med Plants Res., 4, 12, 1156, 2010.

27. Zgórka G., Hajnos A.: The application of solid-phase extraction and reversed phase high-performance liquid chromatography for simultaneous isolation and determination of plant flavonoids and phenolic acids, Chromatographia, 57, 1, 77, 2003.

28. Zhang QL, Li J, Wang C, at al.: A gradient HPLC method for the quality control of chlorogenic acid, linarin and luteolin in Flos Chrysanthemi Indici suppository, J. Pharm. Biomed. Anal., 43, 753, 2007.

Opublikowane

2010-12-30