Czerwone wino przeciwdziała stresowi nitracyjnemu i nadaktywności PARP-1 w siatkówce szczurów z cukrzycą

Autor

  • Viktor Drel Department of Biochemistry, Ivan Franko National University Autor
  • Anatoliy Yalaneckyy National Institute for Vine and Wine “Magarach”, Ukraine Autor
  • Volodymyr Mizin National Institute for Vine and Wine “Magarach”, Ukraine Autor
  • Viktor Zagoruyko National Institute for Vine and Wine “Magarach”, Ukraine Autor
  • Viktoria Gerzhykova National Institute for Vine and Wine “Magarach”, Ukraine Autor
  • Nataliya Sybirna Department of Biochemistry, Ivan Franko National University Autor

Słowa kluczowe:

retinopatia cukrzycowa, polifenole, stres oksydacyjno-nitracyjny, polimeraza Poli(ADP-rybozy)

Abstrakt

Zwiększona akumulacja nitrotyrozyny i  Poli-ADP-ribozylowanych białek w tkankach chorych z cukrzycą są związane z powikłaniami cukrzycy (neuropatią cukrzycową, nefropatią i retinopatią). Badania wykazały, że czerwone wino zmniejsza poziom modyfikowanych nitrotyrozyną i i poli-ADP-ribozylowanych białek w siatkówce szczurów z cukrzycą w porównaniu z grupą kontrolną. Te dane pozwalają wnioskować, iż czerwone wino i jego preparaty polifenolowe odgrywają istotną rolę w prewencji i leczeniu powikłań cukrzycy.

Bibliografia

1. Asnaghi V. et al.: A role for the polyol pathway in the early neuroretinal apoptosis and glial changes induced by diabetes in the rat. Diabetes, 52, 506, 2003.

2. Brownlee M.: The pathobiology of diabetic complications: a unifying mechanism. Diabetes, 54, 1615, 2005.

3. Dagher Z. et al.: Studies of rat and human retinas predict a role for the polyol pathway in human diabetic retinopathy. Diabetes, 53, 2404, 2004.

4. Drel V.R. et al.: Poly(ADP-ribose)polymerase inhibition counteracts cataract formation and early retinal changes in streptozotocin-diabetic rats. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci., 50, 1778, 2009.

5. Dunger D.B. et al.: European Society for Paediatric Endocrinology; Lawson Wilkins Pediatric Endocrine Society. European Society for Paediatric Endocrinology/Lawson Wilkins Pediatric Endocrine Society consensus statement on diabetic ketoacidosis in children and adolescents. Pediatrics, 113, e133, 2004.

6. Frank R.N.: Diabetic retinopathy. N. Engl. J. Med., 350, 48, 2004.

7. Lodovici M. et al.: Antioxidant and radical scavenging properties in vitro of polyphenolic extracts from red wine. Eur. J. Nutr.; 40, 74, 2001.

8. Neuenschwander H. et al.: Dose-dependent reduction of retinal vessel changes associated with diabetic retinopathy in galactose-fed dogs by the aldose reductase inhibitor M79175. J. Ocul. Pharm. Ther., 13, 517, 1997.

9. Obrosova I.G., et al.: Early diabetes-induced biochemical changes in the retina: comparison of rat and mouse models. Diabetologia, 49, 2525, 2006.

10. Pacher P., et al.: Nitric oxide and peroxynitrite in health and disease. Physiol. Rev., 87, 315, 2007.

11. Santilli F. et al.: The role of nitric oxide in the development of diabetic angiopathy. Horm. Metab. Res., 36, 319, 2004.

12. Tsang C. et al.: The influence of moderate red wine consumption on antioxidant status and indices of oxidative stress associated with CHD in healthy volunteers. Br. J. Nutr., 93, 233, 2005.

Opublikowane

2010-12-30