Oznaczanie kwasów fenolowych w świeżych cebulach czosnku (Allium sativum L.) i białej cebuli (Allium cepa L.)
Słowa kluczowe:
Allium sativm L., Allium cepa L., kwasy fenolowe, analiza 2D-TLC i RP-HPLCAbstrakt
Przeprowadzono analizę wolnych i związanych (uwolnionych na drodze hydrolizy kwasowej i zasadowej) kwasów fenolowych w świeżych cebulach czosnku (Allium sativm L.) i białej cebuli (Allium cepa L.) za pomocą metod 2D-TLC i RP-HPLC. Zidentyfikowano 13 fenolokwasów: elagowy, chlorogenowy, homoprotokatechowy, protokatechowy, kawowy, gentyzynowy, p-hydroksyfenylooctowy, p-hydroxybenzoesowy, p-kumarowy, wanilinowy, syryngowy, synapinowy i ferulowy. Metodą HPLC określono zawartość 7 głównych fenolokwasów. Wynosiła ona odpowiednio dla czosnku (Allium sativm L.) od 0,05 do 85,8 µg/g świeżego surowca (0,1 - 252,1 µg/g suchej masy surowca), a dla cebuli (Allium cepa L.) od 0,05 do 5,8 µg/g świeżego surowca (22,4 – 76,3 µg/g suchej masy surowca).
Bibliografia
1. Bianchini F., Vainio H.: Allium vegetables and organosulphur compounds: do they help prevent cancer. Environ. Health Perspect., 109 (9), 893, 2001,
2. Brahma N. Singh et al.: Polyphenolics from various extracts/fractions of red onion (Allium cepa) peel with potent antioxidant and antimutagenic activities. Food Chem. Toxicol., 47 (6), 1161, 2009.
3. Chandra H. et al.: Antibacterial activity of Allium sativum (L.) against bacteria isolated from upper respiratory tract. IUP J. Life Sci., 4 (4), 43, 2010.
4. Galeone C. et al.: Allium vegetable intake and risk of acute myocardial infraction in Italy. Eur. J. Nutr., 48, 120, 2009.
5. Hsing A.W. et al.: Allium vegetables and risk of prostate cancer: a population-based study. J. Nation. Canc. Inst., 94 (21), 1648, 2002.
6. Kassim M. et al.: Ellagic acid, phenolic acids, and flavonoids in Malaysian honey extracts demonstrate in vitro anti-inflammatory activity. Nutr. Res., 30 (9), 650, 2010.
7. Keusgen M. et al.: Wild Allium species (Alliaceae) used in folk medicine of Tajikistan and Uzbekistan. J. Ethnobiol. Ethnomed., 2 (18), 1, 2006.
8. Ly T. et al.: Antioxidative compounds from the outer scales of onion. J. Agric. Food Chem., 53 (21), 8183, 2005.
9. Mantawy M., Mahmoud A.: Effect of Allium cepa and Allium sativum feeding on glucose, glycogen, protein bands profile and phenol oxidase activity in Biomphalaria alexandrina. J. Egypt. Soc. Parasit., 32 (1), 271, 2002.
10. Neureddine B., Shiomi N.: Fructooligosaccharides of edible Alliums: occurrence, chemistry and health benefits. Curr. Nutr. Food Sci., 2, 181, 2006.
11. Nishimura H., Higuchi O., Tateshita K.: Antioxidative activity of sulphur-containing compounds in Allium species for human LDL oxidation in vitro. BioFactors, 21, 277, 2004.
12. Nowak R., Zgórka G.: Phenolic acids in fruits and leaves of Ribes nigrum L. and Ribes grossularia L. Acta Polon. Pharm.-Drug Res., 54 (2), 155, 1997.
13. Nowak R., Cybul M., Starek K.: Chromatographic evaluation of phenolic acids in some cultivated Aloë species. Ann. UMCS Sect. DDD., 22 (4), 113, 2009.
14. Pharmacopoea Polonica. Ed. 7. Vol. 1., Warszawa: Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, 2007.
15. Prakash D., Singh B.N., Upadhyay G.: Antioxidant and free radical scavenging activities of phenols from onion (Allium cepa). Food Chem., 102 (4), 1389, 2007.
16. Rogerio A, Sá-Nunes A, Faccioli L.: The activity of medicinal plants and secondary metabolites on eosinophilic inflammation. Pharmacol. Res., 62 (4), 298, 2010.
17. Schmidtlein H., Herrmann K.: On the phenolic acids of vegetables. IV. Hydroxycinnamic acids and hydroxybenzoic acids of vegetables and potatoes (author's transl). Z. Lebensm. Unters. Forsch., 159 (5), 255, 1975.
18. Shamim S., Waseemuddin Ahmed S., Azhar I.: Antifungal activity of Allium, Aloë, and Solanum species. Pharm. Biol., 42 (7), 491, 2004.
19. Singh T.U. Kuma D., Tandan S.K.: Paralytic effect of alcoholic extract of Allium sativum and Piper longum on liver amphistome, Gigantocotyle explanatum. Indian J. Pharmacol., 40 (2), 64, 2008.
20. Singh U.P. et al.: Investigation on the phenolics of some spices having pharmacotherapeutic properties. J. Herb. Pharmacother., 4 (4), 27, 2004.
21. Smolarz H.D., Waksmundzka-Hajnos M.: Two-Dimensional TLC of phenolic acids on cellulose. J. Planar Chromatogr., 44, 278, 1993.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2011 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.