Określenie poziomu manganu i żelaza w wybranych suplementach diety stymulujących system immunologiczny organizmu człowieka

Autor

  • Jadwiga Błoniarz Department of Food and Nutrition, Medical University of Lublin, Poland Autor
  • Stanisław Zaręba Department of Food and Nutrition, Medical University of Lublin, Poland Autor

DOI:

https://doi.org/10.12923/

Słowa kluczowe:

mangan, żelazo, suplementy diety, płomieniowa absorpcyjna spektrometria atomowa

Abstrakt

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania preparatami (suplementy diety), które uzupełniają codzienną dietę w niezbędne składniki odżywcze i mineralne. Suplementy pozwalają poprawiać nieracjonalny sposób żywienia, zmniejszać ryzyko występowania chorób (działanie profilaktyczne), a także wspomagać terapię. W skład niektórych preparatów wchodzą surowce pochodzenia roślinnego będące źródłem różnych związków biologicznie aktywnych. Rośliny zawierają także znaczną ilość składników mineralnych. Celem pracy była ocena poziomu manganu i żelaza (ważnych dla organizmu mikroelementów) w wybranych suplementach diety stymulujących system odpornościowy organizmu człowieka. Materiał do badań stanowiły suplementy w postaci kapsułek i tabletek - (Acerola Plus, Cats Claw, Maca, Maca 50 Plus, Spirulina, Spirulina Hawajska, Spirulina Pacifica, Vilcacora, Żeń-szeń z Zakładu Zielarskiego „Herbapol” w Krakowie, Żeń-szeń – Ginseng (KRKA), Żeń-szeń (Naturell), Żeń-szeń koreański (Walmark), Żeń-szeń (Vita-Complex) oraz preparaty płynne - (Aloes - sok, Aloe Vera drinking gel, Aloes Activ, Aloes Young, Bodymax Tonik, Ginsengin 400, Ginsenol, Noni - sok, Noni-vita, Noni Plus). Próbki (po 3-5 różnych serii produkcji każdego z suplementów) mineralizowano „na sucho” w temp. 450°C. Zawartość manganu i żelaza oznaczono bezpośrednio z mineralizatu w spektrometrze absorpcji atomowej SOLAAR M5 stosując odpowiednie dla danego pierwiastka parametry analizy. W suplementach diety w postaci kapsułek i tabletek zawartość manganu wahała się średnio od 0,16 μg/g (Acerola Plus) do 57,21 μg/g (Spirulina Pacifica) i żelaza od 3,43 μg/g (Acerola Plus) do 2262 μg/g (Spirulina Pacifica). W płynnych suplementach diety stwierdzono: ilości manganu do 1,58 μg/ml w preparacie Aloes – żel do picia i żelaza do 30,60 μg/ml w soku z owoców noni - Noni-vita. Zawartości badanych pierwiastków w wybranych suplementach zależały od postaci i składu preparatu. Zaobserwowano szczególne predyspozycje niektórych surowców roślinnych, w szczególności algi morskiej – spiruliny, do kumulacji manganu i żelaza. Stosując suplementy diety zawierające spirulinę, w maksymalnej dobowej dawce - według wskazań producenta, możemy wprowadzić do organizmu ilości manganu stanowiące około 4% zalecanego jego dziennego pobrania i ilości żelaza stanowiące około 40 – 50% zalecanego dziennego spożycia tego pierwiastka.

Bibliografia

1. Błoniarz J, Zaręba S: Selected microelements (Cr, Zn, Cu, Mn, Fe, Ni) in slimming preparations. Roczn. PZH, 58, 165, 2007.

2. Błoniarz J: Study of some microelements level in selected preparations containing phytoestrogens. Polish J. Environ. Stud., 17 (1B), 18, 2008.

3. Błoniarz J, Zaręba S, Rybak M: Badanie zawartości Zn, Cu, Mn i Fe w suplementach diety zawierających antyoksydanty. Bromat. Chem. Toksykol., 42(3), 760, 2009.

4. Błoniarz J, Zaręba S, Rahnama M: The contents of zinc, copper, manganese and iron in slimming dietary supplements. Monografia “Pierwiastki, środowisko i życie człowieka” pod redakcją K. Pasternaka, Lublin 2009, Pol. Tow. Magnezol., p. 25, 2009.

5. Chuang I-Ch et al.: Determination of trace elements in some natural drugs by atomic absorption spectrometry. Biol. Trace Elem. Res., 76, 235, 2000.

6. Dybczyńki R et al.: Preparation and certification of the Polish reference material „Mixed Polish Herbs” (INST-MPH-2) for inorganic trace analysis. Raporty IChTJ, Seria A nr 4/2002, Institute of Nuclear Chemistry and Technology, Warszawa 2002.

7. Elless MP et al.: Plants as a natural source of concentrated mineral nutritional supplements. Food Chem., 71, 181, 2000.

8. Food and Nutrition Board. Institute of Medicine. Dietary references intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, nickel, silicon, vanadium, and zinc ( 2001), National Academy Press, Washington DC.

9. Jarosz M, Bułhak – Jachymczuk B, (2008), Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL, Warszawa.

10. Kłosiewicz-Latoszek L, Tyszko P: Suplementy diety w profilaktyce i leczeniu przewlekłych chorób niezakaźnych. Prob. Hig. Epidemiol., 88, 7, 2007.

11. Leśniewicz A, Jaworska K, Żyrnicki W: Macro- and micro-nutrients and their bioavailability in polish herbal medicaments. Food Chem. 99, 670, 2006.

12. Pinta M, (1977) Absorpcyjna spektrometria atomowa. Zastosowanie w analizie chemicznej. PWN, Warszawa.

13. Roth J: Homeostatic and toxic mechanisms regulating manganese uptake, retntion, and elimination. Biol. Res., 39, 45, 2006.

14. Siah ChW, Trinder D, Olynyk JK: Iron overload. Clin. Chim. Acta, 358, 24, 2005.

15. Stoś K, et al.: Suplementy diety jako źródło składników o działaniu odżywczym i innym fizjologicznym. Żyw. Człow. Metabol., 34, 1036, 2007.

16. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz. U. z dnia 27 września 2006 r, Dział I. Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych.

Opublikowane

2025-05-14

Jak cytować

Błoniarz, J., & Zaręba, S. (2025). Określenie poziomu manganu i żelaza w wybranych suplementach diety stymulujących system immunologiczny organizmu człowieka. Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences, 24(3), 87-97. https://doi.org/10.12923/