Zmiany zawartości oraz składu chemicznego olejku eterycznego bazylii pospolitej pod wpływem żywienia roślin azotem i potasem
DOI:
https://doi.org/10.12923/Słowa kluczowe:
Ocimum basilicum L., dawka azotu i potasu, linalol, eugenol, 1,8-cyneolAbstrakt
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.) należy do cennych i niezwykle popularnych roślin olejkowych, szeroko wykorzystywanych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, perfumeryjnym i spożywczym. Olejek eteryczny ekstrahowany z ziela bazylii charakteryzuje się bogatym i zróżnicowanym składem chemicznym. Celem przedstawionych badań było zbadanie wpływu dawki azotu (0,2; 0,4; 0,6 i 0,8g dm-3) oraz dawki potasu (0,4 i 0,8g dm-3) na zawartość i skład chemiczny olejku eterycznego otrzymanego z ziela bazylii pospolitej. Badany olejek eteryczny bazylii pospolitej charakteryzował się bogatym składem chemicznym, a jego związkiem dominującym był linalol. Zróżnicowane nawożenie azotowe i potasowe roślin przyczyniło się do podniesienia jakości olejku ekstrahowanego z wysuszonego ziela. Wzrastające dawki azotu i potasu powodowały zwiększoną kumulację olejku eterycznego w zielu bazylii, jak również podwyższenie koncentracji metyloeugenolu (azot), linalolu (częściowo azot oraz potas), 1,8-cyneolu i eugenolu (potas). Z kolei zmniejszenie ilości azotu przyczyniło się do obniżenia zawartości 1,8-cyneolu, eugenolu i metylochawikolu, a zmniejszenie dawki potasu powodowało wyraźny spadek koncentracji metylochawikolu i metyloeugenolu.
Bibliografia
1. Adams R.P.: Identification of essential oil compounds by gas chromatography/Quadrupole mass spectroscopy. Allured: Carol Stream, IL 2001.
2. Ali S.M., Khan A.A., Ahmed I., Musaddiq M., Ahmed K.S., Polasa H., Rao L.V., Habibullah C.M., Sechi L.A., Ahmed N.: Antimicrobial activities of eugenol and cinnamaldehyde against the human gastric pathogen Helicobacter pylori. Ann. Clinic Microb. Antimicrob., 2005, 4, 20, doi: 10.1186/1476-0711-4-20.
3. Arabaci O., Bayram E.: The effect of nitrogen fertilization and different plant densities on some agronomic and technologic characteristic of Ocimum basilicum L. (Basil). J. Agron., 3 (4), 255, 2004.
4. Benedec D., Oniga I., Oprean R., Tamas M.: Chemical composition of the essential oil from Ocimum basilicum L. cultivated in Romania. Farmacia, 57 (5), 625, 2009.
5. Biesiada A., Kuś A.: The effect of nitrogen fertilization and irrigation on yielding and nutritional status of sweet basil (Ocimum basilicum L.). Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 9 (2), 3, 2010
6. Britto D.T., Kronzucker H.J.: Celluar mechanisms of potassium transport in plants. Physiol. Plant., 133 (4), 637, 2008.
7. Castro L.W.P., Deschamps C., Biasi L.A. et al.: Development and essential oil yield and composition of mint chemotypes under nitrogen fertilization and radiation levels. 19th World Congress of Soil Science, Soil Solutions for a Changing World, 1-6 August 2010, Brisbane, Australia, 13-15, Pub. On DVD.
8. Chatzopoulou P.S., Koutsos T.V., Katsiotis S.T.: Study of nitrogen fertilization rate on fennel cultivars for essential oil yield and composition. J. Vegetable Sci., 12, 2, 85, 2006.
9. Crawford N.M., Glass D.M.: Molecular and physiological aspects of nitrate uptake in plants. Trends in Plant Sci., 3 (10), 389, 1998.
10. Daneshian A., Gurbuz B., Cosge B., Ipek A.: Chemical components of essential oils from basil (Ocimum basilicum L.) grown at different nitrogen levels. Internat. J. Nat. Engin. Sci., 3 (3), 8, 2009.
11. Golcz A., Politycka B., Seidler-Łożykowska K.: The effect of nitrogen fertilization and stage of plant development on the mass and quality of sweet basil leaves (Ocimum basilicum L.). Herba Pol., 52 (1/2), 22, 2006.
12. Grayer R.J., Kite G.C., Goldstone F.J. et al.: Infraspecific taxonomy and essential oil chemotypes in sweet basil (Ocimum basilicum). Phytochem., 43(5), 1033, 1996.
13. Ismail M.: Central Properties and Chemical Composition of Ocimum basilicum essential oil. Pharm. Biol., 44(8), 619, 2006.
14. Jabbari R., Dehaghi M.A., Sanavi M.M., Agahi K.: Nitrogen and iron fertilization methods affecting essential oil and chemical composition of thyme (Thymus vulgaris L.) medical plant. Advances in Environ. Biol., 5 (2), 433, 2011.
15. Juliani H.R., Simon J.E.: Antioxidant activity of basil. In: Janick J., Whipkey A. (eds.), Trends in new crops and new uses. ASHS Press, Alexandria, VA, 2002.
16. Kaledin V.I., Pakharukova M.Y., Pivovarova E.N. et al.: Correlation between hepatocarcinogenic effect of etragole and its influence on glucocorticoid induction of liver-specific enzymes and activities of FOXA and HNF4 transcription factors in mouse and rat liver. Biochem. (Moscow), 74, 4, 377, 2009.
17. Kandeel A.M., Naglaa S.A.T., Sadek A.A.: Effect of biofertilizers on the growth, volatile oil yield and chemical composition of Ocimum basilicum L. plant. Ann. Agr. Sci. Cairo, 1, 351, 2004.
18. Kandil M.A.M., Khatab M.E., Ahmed S.S., Schnug E.: Herbal and essential oil yield of Genovese basil (Ocimum basilicum L.) grown with mineral and organic fertilizer sources in Egypt. J. Kulturpflanz., 61 (12), 443, 2009.
19. Krüger H., Wetzel S.B., Zeiger B.: The chemical variability of Ocimum species. J. Herbs Spices &Med. Plants, 9 (1), 335, 2002.
20. Labra M., Miele M., Ledda B., Grassi F., Mazzei M., Sala F.: Morphological characterization, essential oil composition and DNA genotyping of Ocimum basilicum L. cultivars. Plant Sci., 167, 725, 2004.
21. Lawrence B.M.: Essential oils: from agriculture to chemistry. Internat. J. Aromather., 10, 3/4, 2001.
22. Lewinsohn E., Ziv-Raz I., Dudai N. et al.: Biosynthesis of estragole and methyl-eugenol in sweet basil (Ocimum basilicum L.). developmental and chemotypic association of allylphenol O-methyltransferase activities. Plant Sci., 160, 27, 2000.
23. Magalhães C.B., Riva D.R., DePaula L.J. et al.: In vivo anti-inflammatory action of eugenol on lipopolysaccaride-induced lung injury. J. Appl. Physiol., 108, 845, 2010.
24. Manitto P., Gramatica P., Monti D.: Biosynthesis of phenylopropanoid compounds. Part II. Incorporation of specifically labelled cinnamic acids into eugenol. J. Chem. Soc. Perkin I, 1548, 1975.
25. Manitto P., Monti D., Gramatica P.: Biosynthesis of phenylopropanoid compounds. Part. I. Biosynthesis of eugenol in Ocimum basilicum. J. Chem. Soc. Perkin I, 1727, 1974.
26. Mass Spectral Library, NIST/EPA/NIH:USA, 2008.
27. Meneghini A., Pocceschi N., Venanzi G., Tomaselli P.B.: Effect of nitrogen fertilization on photosynthetic rate, nitrogenous metabolites and β-asarone accumulation in triploid Acorus calamus L. leaves. Flavour Fragr. J., 13, 319, 1998.
28. Ogata M., Hoshi M., Urano S., Endo T.: Antioxidant activity of eugenol and related monomeric and dimeric compounds. Chem. Pharm. Bull., 48, 10, 1467, 2000.
29. Opinion of the Scientific Committee on Food on Methyleugenol (4-Allyl-1,2-dimethoxybenzene). European Commission Health & Consumer Protection Directorate-General, Scientific Committee on Food, SCF/CS/FLAVOUR/4 ADD1 FINAL, 2001.
30. Özek T., Tabanca N., Demirci F. et al.: Enantiomeric distribution of some linalool containing essential oils and their biological activities. Rec. Nat. Prod., 4 (4), 180, 2010.
31. Polish Pharmacopoeia VIII, Warsaw, 2008.
32. Rao E.V.S.P., Puttana K., Ganesha R.S., Ramesh S.: Nitrogen and potassium nutrition of French basil (Ocimum basilicum Linn.). J. Spices Aromat. Crops, 16 (2), 99, 2007.
33. Røstelien T., Borg-Karlson A.K., Fäldt J. et al.: The plant sesquiterpene germacrene D specifically activates a major type of antennal receptor neuron of the tobacco budworm moth Heliothis virescens. Chem. Senses, 25, 141, 2000.
34. Sala A., Racio M.C., Giner R.M. et al.: Anti-phospholipase A2 and anti-inflammatory activity of Santolina chamaecyparissus. Life Sci., 66 (2), 35, 2000.
35. Sarab D., Naghdi Badi H., Nasri M., Makkizadeh M., Midi H.: Changes in essential oil content and yield of basil in response to different levels of nitrogen and plant density. J. Med. Plants, 7 (27), 60, 2008.
36. Seidler-Łożykowska K., Król D.: The content of essential oil in ten sweet basil (Ocimum basilicum L.) cultivars and its composition. Herba Pol., 54 (3), 7, 2008.
37. Sifola M.I., Barbieri G.: Growth, yield and essential oil content of three cultivars of basil grown under different levels of nitrogen in the field. Sci. Hort., 108, 408, 2006.
38. Tomar U.S., Daniel V., Shrivastava K. et al.: Comparative evaluation and antimicrobial activity of Ocimum basilicum Linn. (Labiatae). J. Global Pharma. Technol., 2 (5), 49, 2010.
39. Vieira R.F., Simon J.E.: Chemical characterization of basil (Ocimum spp.) based on volatile oils. Flavour Fragr. J., 21, 214, 2006.
40. Viña A., Murillo E.: Essential oil composition from twelve varieties of basil (Ocimum spp.) grown in Colombia. J. Braz. Chem. Soc., 14, 5, 744, 2003.
41. Zheljazkov V.D., Cantrell C.L., Ebelhar M.W. et al.: Productivity, oil content, and oil composition of sweet basil as a function of nitrogen and sulfur fertilization. HortSci., 43 (5), 1415, 2008.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2011 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.