Aktywność antyoksydacyjna Calendula officinalis, Arnica chamissonis i Echinacea purpurea w zależności od części rośliny i metody przygotowania surowca
DOI:
https://doi.org/10.12923/Słowa kluczowe:
części rośliny, DPPH, ABTS, FRAP, polifenole, arnika łąkowa, jeżówka purpurowa, nagietek lekarskiAbstrakt
Oceniono aktywność antyoksydacyjną oraz zawartość polifenoli, karotenoidów ogółem oraz chlorofilu a+b w kwiatach i liściach trzech gatunków roślin leczniczych arnice łąkowej, jeżówce purpurowej i nagietku lekarskim. Większą aktywność antyoksydacyjną oraz zawartość polifenoli, karotenoidów i chlorofilu odnotowano w kwiatostanach arniki i nagietka lekarskiego oraz w liściach jeżówki purpurowej. Po wysuszeniu w warunkach naturalnych stwierdzono większą zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjną w kwiatach badanych roślin w porównaniu do świeżego surowca.
Bibliografia
1. Benzie I.F., Strain J.J. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘Antioxidant Power’: the FRAP assay. Anal. Biochem.; 239, 70, 1996.
2. Biesiada A. Sokół-Łętowska A., Kucharska A.: Wpływ odmiany na aktywność antyoksydacyjną nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.). Rocznik AR w Poznaniu CCCLXXXIII, Ogrod. 41, 421, 2006.
3. Boudhrioua N., Bahloul N., Slimen I.B., Kechaou N.: Comparison on the total phenol contents and the color of fresh and infrared dried olive leaves. Industrial Crops and Products 29, 412, , 2009..
4. Brevoort P.: The US botanical market. Herbalgram, 36, 1996.
5. Capecka E., Mareczek A., Leja M.. Antioxidant activity of fresk and dry herb sof some lamiaceae species. Food Chemistry 93, 223, 2005.
6. Dziennik Ustaw nr 204 poz. 1353. Wykaz substancji czynnych dopuszczonych do obrotu w sklapach zielarsko-medycznych.
7. Hossain M.B., Barry-Ryan C., Martin-Diana A.B., Brunton N.P. Effect of drying method on the antioxidant capacity of six Lamiaceae herbs. Food Chemistry 123, 85, 2010.
8. Judzentiene A., Budiene J.. Analysis of the chemical composition of flower essential oils from Arnica montana of Lithuanian origin. Chemija, 20,3,190, 2009.
9. Juliani H.R., Simon J.E.: Antioxidant activity of basil. W: Trends in new crops and new uses. (ed.) J. Janick, A. Whipkey. ASHA Press. Alexandria, VA: 575, 2002.
10. Kohlmünzer S.: Farmakognozja. PZWL, Warszawa 1985,399, 2002.
11. List of German Commision E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicine, 1993.
12. Manach C., Scalbert A., Morand Ch., Rémésy Ch, Jimenez L. Polyphenols: food sources and bioavailability. Am J Clin Nutr.;79, 727, 2004.
13. Miliauskas G., Venskutonis P.R., Beek van T.A.: Screening of radical scavenging activity of some medicinal and aromatic plant extracts. Food Chem. 85, 231, 2004.
14. Naczk M., Shahidi F. Extraction and analysis of phenolics in food. Journal of Chromatography A. Volume 1054, 1-2, 95, 2004.
15. Nurzyńska-Wierdak R. Evaluation of morphological and developmental variability and essential oil composition of selected basil cultivars. Herba Pol., 53, 3, 255, 2007.
16. Re, R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A. And Yang, M. Antioxidant activity applying an improved abts radical cation decolorisation assay. Free Radical Biology & Medicine,; 26: 1231, 1999.
17. Rumińska A., Suchorska K., Węglarz Z. Rośliny lecznicze i specjalne. SGGW AR Warszawa, 108, 1990.
18. Rusaczonek A., Żebrowska M., Waszkiewicz-Robak B., Ślusarczyk E. Evaluation of phenolic compounds content and antioxidant capacity of herbs. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 57, 4, 483, 2007.
19. Slinghart K., Singleton V.L. Total phenol analysis: automation and comparison with manual method. Am. J. Enol. Vitic.; 28, 49, 1977.
20. Wada L., Ou B.: Antioxidant activity and phenolic content of Oregon cranberries. J. Agric. Food Chem. 50, 3495, 2002.
21. Wang H., Cao G., Prior R.: Total antioxidant capacity of fruits. J. Agric. Food Chem. 701, 1996.
22. Wojdyło A., Oszmiański J., Czemerys R.. Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs. Food Chemistry, 105, 940, 2007.
23. Wszelaki N., Kuciu A., Kiss A. 2010. Screening of traditional European herbal medicines for acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase inhibitory activity. Acta Pharm. 60, 119,2010.
24. Yen G., Chen H.Y. Antioxidant activity of various tea extracts in relation to their antimutagenicity. J. Agric. Food Chem; 43, 27, 1995.
25. Yi, W., Wetzstein, H.Y.: Effects of drying and extraction conditions on the biochemical activity of selected herbs. HortScience, 46, 1, 70, 2011.
26. Young J, Zhao X, Carey E., Welti R., Yang S., Wang W. Phytophemical phenolic in organically grown vegetables. Mol. Nutr. Food. Res. 49, 1136, 2007.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2011 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.