Zastosowanie analizy izobolograficznej w celu określenia interakcji bioaktywnych składników mniszka (Taraxaci flos) i lipy (Tiliae flos)

Autor

DOI:

https://doi.org/10.12923/

Słowa kluczowe:

analiza izobolograficzna, mniszek lekarski, lipa, związki fenolowe, lipoksygenaza

Abstrakt

Etiologia ponad 100 stanów chorobowych jest związana z występowaniem reaktywnych form tlenu (ROS). W żywych organizmach ROS powstają miedzy innymi w wyniku działania lipooxygenazy (LOX). Celem niniejszej pracy była analiza zawartości polifenoli, porównanie zdolności do inhibicji LOX oraz określenie wzajemnych interakcji składników biologicznie aktywnych przy użyciu analizy izobolograficznej. Nalewki z kwiatów mniszka lekarskiego były dobrym źródłem kwasów fenolowych, podczas gdy nalewki z kwiatów lipy zawierały większe ilości flawonoidów, w tym kwercetyny, kaempferolu i apigeniny. Wyższą zdolnością do inhibicji LOX charakteryzowały się nalewki z kwiatów mniszka (IC50 około 36.4 mg s.m./ml), natomiast wartości IC50 oznaczone dla nalewek lipowych wynosiły około 46.4 mg s.m./ml. Izobola wykonana dla mieszaniny nalewek mniszka i lipy przybrała kształt wypukły. Wyniki te wskazują na fakt, że inhibitory LOX zawarte w badanych preparatach oddziaływają antagonistycznie.

Bibliografia

1. Aguirre-Hernández E et al.: HPLC/MS analysis and anxiolytic-like effect of quercetin and kaempferol flavonoids from Tilia americana var. Mexicana. J. Ethnopharm., 127, 91, 2010.

2. Axelroad B, Cheesborough TM, Laakso S: Lipoxygenases in soybeans. Methods Enzymol. 71, 441, 1981.

3. Gawlik-Dziki U. Świeca M: Effect of various pH conditions simulated in vivo on the activity of lipophilic antioxidants isolated from selected spices. P Jour Food Nutr Sci., 57, 19, 2007.

4. Hu C, Kitts, DD: Antioxidant, prooxidant, and cytotoxic activities of solvent-fractionated dandelion (Taraxacum officinale) flower extracts in vitro. J. Agric. Food Chem. 51, 301, 2003.

5. Juntachote T, Berghofer E: Antioxidative properties and stability of ethanolic extracts of Holy basil and Galangal. Food Chem., 92, 193, 2005.

6. Kirakosyan A et al.: Interactions of antioxidants isolated from tart cherry (Prunus cerasus) fruits. Food Chem., 1, 78, 2010.

7. Leung AY, Foster S: 1996. Dandelion root. In: Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics, second ed. John Wiley & Sons, New York, pp. 205, 1996.

8. Sadik CD, Sies H, Schewe T: Inhibition of 15-lipoxygenases by flavonoids: structure-activity relation and mode of action. Biochem. Pharmacol., 65, 773, 2003.

9. Schewe T: 15-lipoxygenase-1: a prooxidant enzyme. Biol. Chem. 2002. 383. 3-4. 365–374.

10. Singleton VL, Rossi JA: 1965. Colorimetry of total phenolics witch phosphomolybdic-phosphotungstics acid reagents. Am. J. Enol. Vitic., 16, 144, 1965.

11. Toker G et al.: 2004. Flavonoids with antinociceptive and anti-inflammatory activities from the leaves of Tilia argentea (silver linden). J. Ethnopharm., 95, 393, 2004.

12. Ulrich-Merzenich G et al.: Synergy research: Vitamins and secondary plant components in the maintenance of the redox-homeostasis and in cell signaling. Phytomed.: 16, 2, 2009.

13. Williams CA, Goldstone F, Greenham J: Flavonoids, cinnamic acids and coumarins from the different tissues and medicinal preparations of Taraxacum officinale. Phytochem. 42, 121, 1996.

14. Williamson EM: Synergy and other interactions in phytomedicines. Phytomed. 8, 401, 2001.

15. Yildirim A et al.: Comparison of antioxidant and antimicrobial activities of tilia (Tilia argentea Desf ex DC), sage (Salvia triloba l.), and black tea (Camellia sinensis) extracts. J. Agric. Food Chem.: 48, 5030, 2000.

Opublikowane

2025-05-14

Jak cytować

Gawlik-Dziki, U. (2025). Zastosowanie analizy izobolograficznej w celu określenia interakcji bioaktywnych składników mniszka (Taraxaci flos) i lipy (Tiliae flos). Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences, 24(3), 153-160. https://doi.org/10.12923/