Hipotensyjna i antyoksydacyjna aktywność peptydów pochodzących z hydrolizatu białek kiełków grochu (Pisum sativum)

Autor

  • Anna Jakubczyk Department of Biochemistry and Food Chemistry, University of Life Sciences in Lublin, Poland Autor
  • Monika Karaś Department of Biochemistry and Food Chemistry, University of Life Sciences in Lublin, Poland Autor
  • Barbara Baraniak Department of Biochemistry and Food Chemistry, University of Life Sciences in Lublin, Poland Autor

DOI:

https://doi.org/10.12923/

Słowa kluczowe:

peptydy, właściwości przeciwnadciśnieniowe, właściwości antyoksydacyjne, rośliny strączkowe

Abstrakt

Białka roślin strączkowych są prekursorami bioaktywnych peptydów o przeciwnadciśnieniowych i antyoksydacyjnych właściwościach, które poprzez hamowanie reakcji wolnorodnikowych opóźniają starzenie się komórek i mogą mieć znaczenie w zapobieganiu rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. W niniejszej pracy zbadano właściwości przeciwutleniające oraz hamujące aktywność ACE (enzymu konwertującego angiotensynę I) peptydów otrzymanych w wyniku pepsynowej hydrolizy białek kiełków grochu (Pisum sativum odm. Bajka). Podczas hydrolizy zawartość peptydów wzrosła do 21.86 mg/ml, a wartość IC50 peptydowych inhibitorów ACE wynosiła 1.59 mg/ml, natomiast aktywność antyrodnikowa i zdolność do chelatowania jonów Fe2+ odpowiednio: 99.57% i 84.35%. Hydrolizat białek kiełków grochu poddano rozdziałowi na złożu DEAE-celuloza. Najwyższą aktywność przeciwnadciśnieniową uzyskano we frakcji szóstej (IC50 -0.36mg/ml), którą następnie poddano rozdziałowi na złożu Sephadex G10. Otrzymana frakcja wykazywała 60.95 % inhibicji wobec ABTS•+ i 75.38% zdolności do chelatowania jonów Fe2+, natomiast wartość IC50 peptydowego inhibitora ACE wyniosła 0.69 mg/ml. Białka kiełków grochu są potencjalnym źródłem biologicznie aktywnych peptydów o właściwościach przeciwnadciśnieniowych i przeciwutleniających, które uwalniane zostają podczas pepsynowej proteolizy. Tego typu hydrolizaty mogą zostać wykorzystane do produkcji nowych preparatów korzystnie wpływających na organizm ludzki lub jako dodatki do żywności funkcjonalnej, coraz bardziej popularnej wśród konsumentów.

Bibliografia

1. Adler-Nissen J: Determination of the degree of hydrolysis of food protein hydrolysates by trinitrobenzenosulfonic acid. J. Agric. Food Chem., 27, 1256, 1979.

2. Akıllıog˘lu H, Gul Ć, Karakaya S: Effects of heat treatment and in vitro digestion on the angiotensin converting enzyme inhibitory activity of some legume species. Eur Food Res. Technol., 229, 915, 2009.

3. Bamdad F et al.: The impact of germination and in vitro digestion on the formation of angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitory peptides from lentil proteins compared to whey proteins. Int. J. Biol. Sci., 5, 2, 2009.

4. Beckman K, Ames B: The free radical theory of aging matures. Physiol. Rev., 78, 547, 1998.

5. Boye J et al. Ribereau S, Mondor M., Farnworth, E.: Comparison of the functional properties of pea, chickpea and lentil protein concentrates processed using ultrafiltration and isoelectric precipitation techniques. Food Res. Internat., 43, 2, 537, 2010.

6. Decker E, Welch B: Role of ferritin as a lipid oxidation catalyst in muscle food. J. Agric. Food Chem., 38, 674, 1990.

7. Gao D et al.: Angiotensin I-converting enzyme inhibitor derived from cottonseed protein hydrolysates. Afr. J. Biotechnol., 53, 8977, 2010.

8. Hollenberg N.: Treatment of hypertension: the place of angiotensin-converting enzyme inhibitors in the nineties. J. Cardiovasc. Pharmacol., 20, 29, 1992.

9. Kansci G et al.: The antioxidant activity of carnosine and its consequences on the volatile profiles of liposomes during iron/ ascorbate induced phospholipid oxidation. Food Chem., 60, 165, 1995.

10. Mallikarjun G et al.: Angiotensin I-converting enzyme inhibitory peptide derived from glycinin, the 11S globulin of soybean (Glycine max). J Agric Food Chem., 54, 4568, 2006.

11. Marczak E et al.: New antihypertensive peptides isolated from rapeseed. Peptides, 24, 791, 2003.

12. Megias C et al.: Purification of an ACE inhibitory peptide after hydrolysis of sunflower (Helianthus annuus L.) protein isolates. J. Agric. Food Chem., 52, 1928, 2004.

13. Pihlanto A, Akkanen S, Korhonen H.: ACE-inhibitory and antioxidant properties of potato (Solanum tuberosum). Food Chem., 109, 104, 2008.

14. Sokołowska A, Polanowski A (2005): Rodzina białek bogatych w prolinę – struktura, niektóre funkcje i perspektywy wykorzystania. Praca zbiorowa pod red. Koroniak H., Barciszewski J., Na pograniczu chemii i biologii, Wyd. UAM Poznań,16,.

15. Xie Z et al.: Antioxidant activity of peptides isolated from alfalfa leaf protein hydrolysates. Food Chem. 111, 370, 2008.

16. Zhang T et al.: Purification and characterisation of a new antioxidant peptide from chickpea (Cicer arietium L.) protein hydrolysates. Food Chem., 28, 2011.

Opublikowane

2012-03-07

Jak cytować

Jakubczyk, A., Karaś, M., & Baraniak, B. (2012). Hipotensyjna i antyoksydacyjna aktywność peptydów pochodzących z hydrolizatu białek kiełków grochu (Pisum sativum). Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences, 24(3), 175-182. https://doi.org/10.12923/