Przeciwutleniajace właściwości ekstraktów polifenolowych z owoców aronii, czarnej porzeczki, jeżyny i maliny

Autor

  • Alicja Z. Kucharska Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Autor
  • Anna Sokół-Łętowska Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Autor
  • Janina Gabrielska Katedra Fizyki i Biofizyki, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Autor
  • Anna Bąkowska-Barczak Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Autor
  • Aleksandra Włoch Katedra Fizyki i Biofizyki, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Autor
  • Anna Dudra Katedra Fizyki i Biofizyki, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Autor
  • Zbigniew Sroka Katedra i Zakład Farmakognozji Akademia Medyczna we Wrocławiu Autor
  • Beata Żbikowska Katedra i Zakład Farmakognozji Akademia Medyczna we Wrocławiu Autor

DOI:

https://doi.org/10.12923/

Słowa kluczowe:

frakcje polifenolowe, polifenole ogółem, antocyjany, ABTS, Rosaceae

Abstrakt

Owoce jagodowe są cennym źródłem związków z grupy polifenoli, wykazujących wysoką aktywność biologiczną. Charakteryzują się one dużą różnorodnością w budowie i właściwościach przeciwutleniających. Główne związki fenolowe występujące w badanych owocach z rodziny Rosaceae to: kwas p-kumarowy, kawowy i ferulowy; antocyjany głównie pochodne cyjanidyny; flawonole, zwykle kwercetyna, myrycetyna i kempferol, a także flawanole jak (+)katechina i (‑)epikatechina. W niektórych gatunkach owoców występują w dużych ilościach pochodne kwasu elagowego (taniny hydrolizujące), np. w malinach i jeżynach, flawan-3-ole oraz ich oligomery, przykładowo w malinach; pochodne kwasu hydroksycynamonowego jak kwas chlorogenowy i neochlorogenowy, np. w aronii i jeżynach. Duże zróżnicowanie w jakości i ilości związków polifenolowych w owocach może wyjaśniać ich odmienne właściwości przeciwutleniające. Celem pracy było zbadanie aktywności przeciwutleniającej związków fenolowych w ekstraktach z aronii (CB) czarnej porzeczki (BC), jeżyny (BB) i maliny (RB). Oznaczenia zawartości polifenoli ogółem, antocyjanów i aktywności wobec kationorodników ABTS•+ wykonano w czterech frakcjach: metanolowej (WA), eterowej (WB), octanowej (WC) i wodnej (WD). Najbogatsze w polifenole były ekstrakty z czarnej porzeczki (31-331 mg/g), następnie z aronii (20-197 mg/g), maliny (22-210 mg/g) i jeżyny (46-113 mg/g), przy czym najwięcej tych związków zawierały frakcje WB (CzP, Ar, M) i WC (Ar, J). Sumaryczna aktywność ekstraktów wobec ABTS zmniejszała się w kolejności: Ar > CzP > J > M. Najbardziej aktywne były frakcje eterowe (WB) i octanowe (WC), zawierające najwięcej związków fenolowych, co potwierdza wysoki współczynnik korelacji pomiędzy zawartością polifenoli ogółem i testem ABTS (r = 0,94).

Bibliografia

1. Amico V; Chillemi R; Mangiafico S; Spatafora C; Tringali C.: Polyphenol-enriched fractions from Sicilian grape pomace: HPLC-DAD analysis and antioxidant activity. Bioresource Technology, 99 (13), 5960, 2008.

2. Daniel, E.M., Krupnick, A.S., Heur, Y.H., Blinzler, J.A., Nims, R.W. and Stoner, G.D. Extraction, Stability And Quantification Of Ellagic Acid In Various Fruits And Nuts. J. Food Compost. Anal. 2, 338, 1989.

3. Foti, M.C., Johnson, E.R., Vinqvist, M.R., Wright, J.S., Barclay, L., Ross, C., Ingold, K.: Naphthalene diols: a new class of antioxidants. Intramolecular hydrogen bonding in catechols, naphthalene diols, and their aryloxyl radicals. J. Org. Chem. 67, 5190, 2002.

4. Gao X., Ohlander M., Jeppsson N., Bjork L., Trajkorski V.: Changes in antioxidant effects and their relationship to phytonurients in fruits of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) during maturation. J. Agric. Food Chem., 48, 1485, 2000.

5. Giusti M.M., Wrolstad R.E.: Anthocyanins: Characterization and measurement with UV-visible spectroscopy. W: Wrolstad, R.E, editor. Current protocols in food analytical chemistry. John Wiley and Sons, New York 2001.

6. Hellström K, Törrönen R, Mattila P. : Proanthocyanidins in Common Food Products of Plant Origin. J. Agric. Food Chem. 57, 7899, 2009.

7. Oszmiański J., Wojdyło A.: Aronia melanocarpa phenolics and their antioxidant activity. Eur. Food Res. Technol. 221, 809, 2005.

8. Re R., Pellegrini N., Proteggente A., Pannala A., Yang M.: Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free. Radic. Biol. Med. 26, 1231, 1999.

9. Rice-Evans C.A., Miller N.J., Paganga G.: Structure-antioxidant activity relationships of flavonoids and phenolic acids. Free Rad. Biol. Med. 20, 933, 1996.

10. Tabart J., Kevers C., Pincemail J., Defraigne J.O., Dommes J.: Comparative antioxidant capacities of phenolic compounds measured by various tests. Food Chem. 113, 1226, 2009.

11. Vangdal E., Slimestad R.: Methods To Determine Antioxidative Capacity In Fruit. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research. 14 (Suppl. 2),123, 2006.

Opublikowane

2012-03-07

Jak cytować

Kucharska, A. Z., Sokół-Łętowska, A., Gabrielska, J., Bąkowska-Barczak, A., Włoch, A., Dudra, A., Sroka, Z., & Żbikowska, B. (2012). Przeciwutleniajace właściwości ekstraktów polifenolowych z owoców aronii, czarnej porzeczki, jeżyny i maliny. Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences, 24(3), 183-188. https://doi.org/10.12923/