Zmiany aktywności antyoksydacyjnej polifenoli liści bazylii purpurowej (Ocimum basilicum L. cv. Dark Opal) indukowane wybranymi elicytorami abiotycznymi
DOI:
https://doi.org/10.12923/Słowa kluczowe:
bazylia purpurowa, elicitory, związki fenolowe, aktywność przeciwutleniającaAbstrakt
Bazylię purpurową (Ocimum basilicum L. cv. Dark Opal) uprawianą w fitotronie potraktowano elicytorami abiotycznymi: kwasem arachidonowym (AA), kwasem jasmonowym (JA) i kwasem b-aminomasłowym (BABA). W metanolowych ekstraktach z liści bazylii oznaczono zawartość: związków fenolowych ogółem, flawonoidów, kwasów fenolowych oraz antocyjanów. Zbadano również aktywność przeciwutleniającą uzyskanych ekstraktów wobec DPPH• i ABTS•+ oraz zdolność do chelatowania jonów Fe(II). W ekstraktach z bazylii poddanej stymulacji AA i JA odnotowano wzrost zawartości wszystkich analizowanych frakcji polifenolowych. Najbardziej efektywnym induktorem okazał się kwas jasmonowy, który spowodował wzrost zawartości kwasów fenolowych o 36%, flawonoidów o 20% w stosunku do kontroli. Odnotowano też wzrost aktywności przeciwutleniającej badanych ekstraktów – najlepsze efekty przeciwrodnikowe uzyskano po zastosowaniu kwasu arachidonowego. Natomiast kwas b-aminomasłowy okazał się mało efektywnym induktorem polifenoli w bazylii.
Bibliografia
1. Bahorun T et al.: Total phenol, flavonoid, proanthocyanidin and vitamin C levels and antioxidant activities of Mauritian vegetables. J Sci Food Agric, 84, 1553, 2004
2. Brand-Williams W, Cuvelier E, Berset CM: Use of free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT, 28, 25, 1995.
3. Dzida K: Biological value and essential oil content in sweet basil (Ocimum basilicum L.) depending on calcium fertilization and cultivar. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 9(4), 153, 2010.
4. Giusti MM, Worlstad RE (2001): Unit F1.2: Characterization and measurement of anthocyanins by UV-visible spectroscopy. In: Current protocols in food analytical chemistry. New York: John Willey and Sons.
5. Guo J-T et al.: Antioxidant properties of the extracts from different parts of broccoli in Taiwan. J Food Drug Anal, 9(2), 96, 2001.
6. Hakkim FL, Shankar CG, Girija S: Chemical composition and antioxidant property of Holy Basil (Ocimum sanctum L.) leaves, stems, and inflorescence and their in vitro callus cultures. J. Agric. Food Chem, 55, 9109, 2007.
7. Horbowicz M et al.: The effect of methyl jasmonate and phenolic acids on growth of seedlings the effect of methyl jasmonate and phenolic acids on Growth of seedlings and accumulation of anthocyanins in common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench). Acta Agrobotanica, 62 (1), 49, 2009.
8. Horbowicz M et al: Anthocyanins of fruits and vegetables – their occurrence, analysis and role in human nutrition. Veget. Crops Res. Bull, 68, 5, 2008.
9. Javanmardi J et al.: Chemical characterization of basil (Ocimum basilicum L.) found in local accessions and used in traditional medicines in Iran. J. Agric. Food Chem., 50, 5878, 2002.
10. Jungmin L, Carolyn FS: Chicoric acid found in basil (Ocimum basilicum L.) leaves. Food Chem., 115, 650, 2009.
11. Kim H et al.: Effect of chitosan on the biological properties of sweet basil (Ocimum basillicum L.). J. Agric. Food Chem. 53, 3696, 2005.
12. Kim H et al.: Effect of methyl jasmonate on secondary metabolites of sweet basil (Ocimum basilicum L.). J. Agric. Food Chem., 54, 2327, 2006.
13. Kim H et al.: Effect of methyl jasmonate on phenolic compounds and carotenoids of romaine lettuce (Lactuca sativa L.). J. Agric. Food Chem., 55, 10366, 2007.
14. Re R et al.: Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorisation assay. Free Rad Biol Med, 26, 1231, 1999.
15. Saniewski M, Horbowicz M, Puchalski J: Induction of anthocyanins accumulation by methyl jasmonate in shoots of Crassula multicava Lam. Acta Agrobotanica, 59(2), 43, 2006.
16. Singleton VL, Rossi JA: Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstics acid reagents. American J Enol Vitic, 16, 144, 1965.
17. Szaufer-Hajdrych M: Phenolic acids in leaves of species of the Aquilegia genus. Herba Pol, 50, 10, 2004.
18. Taie HAA, Salama ZAR, Radwan S: Potential activity of basil plants as a source of antioxidants and anticancer agents as affected by organic and bio-organic fertilization. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj, 38 (1), 119, 2010.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2011 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.