Analiza kwasów fenolowych w cząbrze górskim (Satureja montana) metodami GC/MS i HPLC/DAD
DOI:
https://doi.org/10.12923/Słowa kluczowe:
cząber górski, Satureja montana, kwasy fenolowe, SPE, ASE, HPLC/DADAbstrakt
Podjęto próbę identyfikacji kwasów fenolowych zawartych w wodnej pozostałości po destylacji z parą wodną lotnej frakcji zawartej w cząbrze górskim (Satureja montana). Zastosowano ekstrakcję do fazy stałej (SPE) do izolacji związków fenolowych z wody. Dodatkowo użyto ciśnieniowej ekstrakcji z wymuszonym przepływem rozpuszczalnika (ASE) do izolacji związków fenolowych z suchego materiału roślinnego. Związki fenolowe pochodzące z wodnej pozostałości i te pochodzące z ASE były derywatyzowane (przeprowadzane w lotne pochodne) a następnie analizowane za pomocą GC/MS. Nie-derywatyzowane związki fenolowe pochodzące z ASE były identyfikowane i szacowne pół-ilościowo za pomocą HPLC/DAD. Przeprowadzono porównanie wyników uzyskanych za pomocą obu technik (GC/MS i HPLC/DAD) i wyciągnięto wniosek, że identyfikowane związki zależą od użytej metody analitycznej. Ponieważ każda z tych technik pozwala na detekcję innych kwasów fenolowych wykazano użyteczność obu komplementarnych metod.
Bibliografia
1.Wójciak-Kosior M., Oniszczuk A., Sample Preparation and TLC Analysis of Phenolic Acids. in Thin Layer Chromatography in Phytochemistry (Waksmundzka-Hajnos M., Sherma J., Kowalska T., Eds), CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, Fl. pp. 331-364, 2008.
2.Hyötyläinen T., Kivilompolo M., Application of HPLC in the Analysis of Phenols, Phenolic Acids and Tannins. in High Performance Liquid Chromatography in Phytochemical Analysis, (M. Waksmundzka-Hajnos, J. Sherma, Eds), CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, Fl. pp. 477-512, 2011.
3. Polish Pharmacopoeia VI, Polish Pharmaceutical Society, Warsaw, 2002
4. Ibrahim R.K., Towers G.H., Identification by chromatography of plant phenolic acids. Arch. Biochem. Biophys. 87 125-127, 1960.
5.Rzepa J., Sajewicz M., Baj T., Gorczyca P., Włodarek M., Głowniak K., Waksmundzka- Hajnos M., Kowalska T., A comparison of methodical approaches to fingerprinting of the volatile fraction from winter savory (Satureja montana). Chromatography Research International (accepted for publication)
6.Ćetković G.S., Mandić A.I., Čanadanović-Brunet J.M., Djilas S. M., Tumbas V.T., HPLC screening of phenolic compounds in winter savory (Satureja montana L.) extracts. J. Liq. Chromatogr. Relat. Technol., 30 293-306, 2007.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2025 Józef Rzepa, Mieczysław Sajewicz, Tomasz Baj, Patrycja Gorczyca, Magdalena Włodarek, Stanisław Kwiatkowski, Teresa Kowalska, Monika Waksmundzka-Hajnos (Autor)

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.