Wpływ kwasu protokatechowego na błonę śluzową języka u szczurów poddanych działaniu N-nitrozometylobenzyloaminy
DOI:
https://doi.org/10.12923/Słowa kluczowe:
kwas protokatechowy, N-nitrozometylobenzyloamina, doświadczalna karcynogeneza, język, szczurAbstrakt
W pracy oceniono wpływ naturalnego roślinnego związku fenolowego – kwasu protokatechowego, na rozwój zmian rozrostowych nabłonka wielowarstwowego płaskiego rogowaciejącego języka indukowanych przez karcynogen – N-nitrozometylobenzyloaminę u szczurów. Karcynogen podawano podskórnie w dawce 0,5 mg/kg m.c. trzy razy w tygodniu od 3 do 8 tygodnia doświadczenia, natomiast kwas protokatechowy w paszy w dawkach 1000 lub 2000 ppm przez pierwsze 7 lub 24 tygodnie. Częstość i liczba zmian makroskopowych na powierzchni grzbietowej języka była najwyższa u zwierząt otrzymujących wyłącznie karcynogen. Liczba zmian była istotnie niższa w grupie otrzymującej kwas protokatechowy w większej dawce przez całe doświadczenia. W badaniu mikroskopowym najczęściej występującymi zmianami były rozrosty nabłonka płaskiego; dysplazja i brodawczaki płaskonabłonkowe występowały rzadziej. Nie stwierdzono obecności raków. Badania potwierdziły działanie chemoprewencyjne kwasu protokatechowego w zastosowanym modelu doświadczalnym.
Bibliografia
1. Block G, Patterson B, Subar A: Fruit, vegetables, and cancer prevention: a review of the epidemiological evidence. Nutr. Cancer, 18, 1, 1992.
2. Hirose Y et al.: Chemoprevention of urinary bladder carcinogenesis by the natural phenolic compound protocatechuic acid in rats. Carcinogenesis, 16, 2337, 1995.
3. Kanojia D, Vaidya MM: 4-nitroquinoline-1-oxide induced experimental oral carcinogenesis. Oral Oncol., 42, 655, 2006.
4. Neville BW et al., editors (2009). Oral and maxillofacial pathology. St. Louis: Saunders Elsevier.
5. Pacheco-Palencia LA et al.: Chemical composition, antioxidant properties, and thermal stability of a phytochemical enriched oil from Acai (Euterpe oleracea Mart.). J. Agric. Food Chem., 56, 4631, 2008.
6. Podlodowska J et al.: Epidemiologia i czynniki ryzyka raka jamy ustnej. Pol. Merkur. Lekarski, 2011 (in press).
7. Srinivasan P et al.: Chemopreventive and therapeutic modulation of green tea polyphenols on drug metabolizing enzymes in 4-Nitroquinoline 1-oxide induced oral cancer. Chem. Biol. Interact., 172, 224, 2008.
8. Sun Z et al.: Chemoprevention of oral cancer in animal models, and effect on leukoplakias in human patients with ZengShengPing, a mixture of medicinal herbs. Oral Oncol., 46, 105, 2010.
9. Suzuki R et al.: Dietary protocatechuic acid during the progression phase exerts chemopreventive effects on chemically induced rat tongue carcinogenesis. Asian Pac. J. Cancer Prev., 4, 319, 2003.
10. Szumiło J (2007). Wpływ resweratrolu i kwasu protokatechowego na rozwój nowotworów płaskonabłonkowych przełyku u szczura, indukowanych przez N-nitrozometylobenzyloaminę. Rozprawa Habilitacyjna. Lublin: Uniwersytet Medyczny w Lublinie.
11. Szumiło J et al.: Chemoprewencja nowotworów płaskonabłonkowych jamy ustnej – badania kliniczne i doświadczalne. Pol. Merkur. Lekarski, 2011 (in press).
12. Szumiło J: Kwas protokatechowy w prewencji nowotworów. Post. Hig. Med. Dosw., 59, 608, 2005.
13. Tanaka T et al.: Chemoprevention of 4-nitroquinoline 1-oxide-induced oral carcinogenesis by dietary protocatechuic acid during initiation and postinitiation phases. Cancer Res., 54, 2359, 1994.
14. Tanaka T et al.: Chemoprevention of colonic carcinogenesis by the natural product of a simple phenolic compound protocatechuic acid: suppressing effect on tumor development and biomarkers expression of colon tumorogenesis. Cancer Res., 53, 3908, 1993.
15. Tanaka T et al.: Chemoprevention of diethylnitrosamine-induced hepatocarcinogenesis by a simple phenolic acid protocatechuic acid in rats. Cancer Res., 53, 2775, 1993.
16. The Oral Cancer Foundation (2011): http://oralcancerfoundation.org/ (last access; September 12, 2011).
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2011 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.