Abstract
NUTRITION OF STUDENTS OF SCHOOLS IN ŁÓDŹ IN LIGHT OF THE SURVEY
Introduction. Nutrition is vital for both human health and condition, but in a special way, it is essential for proper physical and intellectual development during adolescence. Providing the body with essential nutrients, including vitamins and trace elements also affects the functioning of a young person in a school environment. There is the energetic value of food, as well the time and frequency of its consumption, which affects the effectiveness of nutrition. At the same time, the irregularities in nutrition lead to many disorders and diseases, including overweight, obesity, anemia, anorexia.
Aim. The aim of the study was to collect information about mid-schools students and draw conclusions that might be useful for further planning of educational activities promoting health.
Material and methods. The survey questionnaire was conducted among 218 students of classes I-III selected at random. They were all students of junior high schools located in Łódź, both public and non-public ones. The analysis was conducted on the basis of anonymous questionnaires.
Results. In the study group, it was observed that the first and second breakfast was eaten by 60.5% and 42.6% of students respectively. Over 11% never ate breakfast before going to school. A high percentage of children (80%) declared that usually they ate sandwiches.
Conclusions. Abnormalities in nutrition relate to a significant proportion of junior high school students. They often result from ignorance, haste, routines or negligence for which mostly parents are responsible. The scale of the phenomenon points to the need to implement educational activities among students and information campaigns targeted at parents, which should be carried at schools.
References
1. Dziankowska-Zaborszczyk E, i wsp. Zachowania zdrowotne związane z żywieniem a ryzyko zgonu mieszkańców Łodzi w wieku 18-64 lat w obserwacji ośmioletniej. Prob Hig Epidemiol. 2014; 95 (2):358-365.
2. Wądołowska L i wsp. Śniadanie i jego znaczenia dla naszego zdrowia. Warszawa; 2013: 3-49.
3. Chęcińska Z i wsp. Ocena sposobu żywienia młodzieży wielkomiejskiej i obszarów wiejskich. Prob Hig Epidemiol. 2013; 94 (4):780-785.
4. Pieszko-Klejnowska M i wsp. Ocena sposobu odżywiania się gimnazjalnej młodzieży zamieszkującej wieś i miasto. Pediatr Współcz. 2007; 9:59-62.
5. Roszko-Kirpsza I i wsp. Wybrane nawyki żywieniowe a stan odżywienia dzieci i młodzieży regionu Podlasia, Prob Hig Epidemiol. 2011; 92 (4):799-805.
6. Wojtyła-Buciora P i wsp. Sposób żywienia uczniów szkół podstawowych w powiecie kaliskim- w opinii dzieci i ich rodziców. Probl Hig Epidemiol. 2015; 96(1):245-253.
7. Lange E i wsp. Skład ciała i wybrane nawyki żywieniowe dzieci w wieku 14-17 lat, Bromat.Chem.Toksykol. 2011; 3:389-397.
8. Wojtyła-Buciora P i wsp. Sposób żywienia uczniów szkół podstawowych w powiecie kaliskim- w opinii dzieci i ich rodziców. Probl Hig Epidemiol. 2015; 96(1):245-253.
9. Wolnicka K, Jaczewska-Schuetz J. Stan odżywienia a nawyki żywieniowe wśród dzieci w wieku szkolnym z Warszawy. Post Nauk Medycznych. 2011; 24 (9):724-731.
10. Polacy jedzą za mało warzyw i owoców. http://www.izz.waw.pl/; (6.09. 2016).
11. Trine P, Charlotte M, Bjorn E et al. Fruit and vegetable intake is associated with frequency of breakfast, lunch and evening meal: cross-sectional study of 11-, 13-, and 15-year-olds. Int J Behav Nutr Phys Act. 2012; 9:1-10.
12. Raport IASO/IOTF. www.iaso.org (10.08.2016).
13. Wojtyniak B, Goryński P. Sytuacja zdrowotna ludności Polski. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny. 2008, s.1-16.
14. Wolnicka K, Jaczewska-Schuetz J, Taraszewska A. Analiza czynników wpływających na spożycie warzyw i owoców przez dzieci w wieku szkolnym. Probl Hig Epidemiol. 2014, 95 (2):389-393.
15. Mikiel-Kostyra K, Oblacińska A. Czynniki biologiczne, behawioralne i psychospołeczne kształtujące masę ciała (BMI) 13-latków, IMiD. Warszawa; 2010: 5-184.
16. Cisek M, Martko H i wsp. Ocena sposobu żywienia uczniów w Zubrzycy Górnej, Żyw. Człow. Metab. 2007, 34: 595-561.
17. Sosnowska-Bielicz E, Wrótniak J. Nawyki żywieniowe a otyłość dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Lubelski Rocznik Pedagogiczny. 2013; 32:147-165.
18. Błaszczyk E, Piórecka B. i wsp. Konsumpcja napojów energetyzujących i zachowania z nią związane wśród młodzieży wiejskiej. Probl Hig Epidemiol. 2013; 94 (4):815-819.
19. Wojtyła A, Biliński A. i wsp. Zaburzenia odżywiania u polskich gimnazjalistów. Probl Hig Epidemiol. 2011; 92 (2):343-350.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.
Copyright (c) 2016 Author