Odżywianie uczniów łódzkich szkół w świetle badań ankietowych
Nutrition of students of schools in Łódź in light of the survey.pdf (Angielski)

Słowa kluczowe

uczeń
odżywianie
szkoła
promocja zdrowia

Abstrakt

ODŻYWIANIE UCZNIÓW ŁÓDZKICH SZKÓŁ W ŚWIETLE BADAŃ ANKIETOWYCH

Wprowadzenie. Odżywianie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i kondycji człowieka, ale w sposób szczególny istotne jest dla prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego w okresie dojrzewania. Dostarczenie organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, w tym witamin i mikroelementów, wpływa również na funkcjonowanie młodego człowieka w środowisku szkolnym. Obok wartości energetycznej posiłków, nie bez znaczenia dla prawidłowego przebiegu i efektywności odżywiania jest pora oraz częstotliwość ich spożywania. Równocześnie nieprawidłowości w żywieniu sprzyjają powstawaniu i rozwojowi wielu zaburzeń i chorób, m.in. nadwagi, otyłości, anemii, anoreksji.

Cel pracy. Uzyskanie informacji na temat sposobu odżywiania uczniów w wieku gimnazjalnym pod kątem jego prawidłowości oraz sformułowanie wniosków przydatnych do planowania działań edukacyjnych z zakresu promocji zdrowia.

Materiał i metodyka. Badanie przeprowadzono metodą ankietową wśród 218 uczniów losowo wytypowanych klas I-III z 2 łódzkich gimnazjów – szkoły publicznej i szkoły niepublicznej. Przedmiotem analizy były anonimowe kwestionariusze ankiet. 

Wyniki. W badanej grupie zaobserwowano zachowania sprzeczne z zasadami prawidłowego odżywiania. I i II śniadanie spożywało regularnie odpowiednio 60,5% i 42,6% uczniów. Ponad 11% badanych nigdy nie zjadało śniadania przed wyjściem do szkoły. Wysoki odsetek dzieci deklarował, że najczęściej konsumowanym posiłkiem w ciągu pobytu w szkole były kanapki – 80%.

Wnioski. Nieprawidłowości w odżywianiu dotyczą znaczącej części młodzieży gimnazjalnej. Najczęściej są one skutkiem niewiedzy, pospiechu, rutyny lub zaniedbań, za które odpowiedzialność niejednokrotnie ponoszą rodzice. Skala zjawiska wskazuje na potrzebę realizacji działań edukacyjnych wśród uczniów oraz kampanii informacyjnych, adresowanych do rodziców, których nośnikiem powinna być szkoła.

Nutrition of students of schools in Łódź in light of the survey.pdf (Angielski)

Bibliografia

1. Dziankowska-Zaborszczyk E, i wsp. Zachowania zdrowotne związane z żywieniem a ryzyko zgonu mieszkańców Łodzi w wieku 18-64 lat w obserwacji ośmioletniej. Prob Hig Epidemiol. 2014; 95 (2):358-365.

2. Wądołowska L i wsp. Śniadanie i jego znaczenia dla naszego zdrowia. Warszawa; 2013: 3-49.

3. Chęcińska Z i wsp. Ocena sposobu żywienia młodzieży wielkomiejskiej i obszarów wiejskich. Prob Hig Epidemiol. 2013; 94 (4):780-785.

4. Pieszko-Klejnowska M i wsp. Ocena sposobu odżywiania się gimnazjalnej młodzieży zamieszkującej wieś i miasto. Pediatr Współcz. 2007; 9:59-62.

5. Roszko-Kirpsza I i wsp. Wybrane nawyki żywieniowe a stan odżywienia dzieci i młodzieży regionu Podlasia, Prob Hig Epidemiol. 2011; 92 (4):799-805.

6. Wojtyła-Buciora P i wsp. Sposób żywienia uczniów szkół podstawowych w powiecie kaliskim- w opinii dzieci i ich rodziców. Probl Hig Epidemiol. 2015; 96(1):245-253.

7. Lange E i wsp. Skład ciała i wybrane nawyki żywieniowe dzieci w wieku 14-17 lat, Bromat.Chem.Toksykol. 2011; 3:389-397.

8. Wojtyła-Buciora P i wsp. Sposób żywienia uczniów szkół podstawowych w powiecie kaliskim- w opinii dzieci i ich rodziców. Probl Hig Epidemiol. 2015; 96(1):245-253.

9. Wolnicka K, Jaczewska-Schuetz J. Stan odżywienia a nawyki żywieniowe wśród dzieci w wieku szkolnym z Warszawy. Post Nauk Medycznych. 2011; 24 (9):724-731.

10. Polacy jedzą za mało warzyw i owoców. http://www.izz.waw.pl/; (6.09. 2016).

11. Trine P, Charlotte M, Bjorn E et al. Fruit and vegetable intake is associated with frequency of breakfast, lunch and evening meal: cross-sectional study of 11-, 13-, and 15-year-olds. Int J Behav Nutr Phys Act. 2012; 9:1-10.

12. Raport IASO/IOTF. www.iaso.org (10.08.2016).

13. Wojtyniak B, Goryński P. Sytuacja zdrowotna ludności Polski. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny. 2008, s.1-16.

14. Wolnicka K, Jaczewska-Schuetz J, Taraszewska A. Analiza czynników wpływających na spożycie warzyw i owoców przez dzieci w wieku szkolnym. Probl Hig Epidemiol. 2014, 95 (2):389-393.

15. Mikiel-Kostyra K, Oblacińska A. Czynniki biologiczne, behawioralne i psychospołeczne kształtujące masę ciała (BMI) 13-latków, IMiD. Warszawa; 2010: 5-184.

16. Cisek M, Martko H i wsp. Ocena sposobu żywienia uczniów w Zubrzycy Górnej, Żyw. Człow. Metab. 2007, 34: 595-561.

17. Sosnowska-Bielicz E, Wrótniak J. Nawyki żywieniowe a otyłość dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Lubelski Rocznik Pedagogiczny. 2013; 32:147-165.

18. Błaszczyk E, Piórecka B. i wsp. Konsumpcja napojów energetyzujących i zachowania z nią związane wśród młodzieży wiejskiej. Probl Hig Epidemiol. 2013; 94 (4):815-819.

19. Wojtyła A, Biliński A. i wsp. Zaburzenia odżywiania u polskich gimnazjalistów. Probl Hig Epidemiol. 2011; 92 (2):343-350.

Creative Commons License

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.

Prawa autorskie (c) 2016 Autor