Significance and characteristics of proper nutrition in infancy
Keywords:
proper nutrition, infants, impact on developmentAbstract
ZNACZENIE I CHARAKTERYSTYKA PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA W OKRESIE NIEMOWLĘCYM
Wstęp. Racjonalne żywienie to optymalny pod względem ilościowym i jakościowym skład diety niemowlęcia, który jest podstawą jego zdrowia oraz właściwego rozwoju w okresie krytycznym dla wzrostu i w dalszych latach życia.
Cel pracy. Omówienie problematyki racjonalnego żywienia w okresie niemowlęcym.
Materiał i metoda. Przegląd piśmiennictwa medycznego w aspekcie charakterystyki i znaczenia prawidłowego żywieniowego w okresie niemowlęcym na dalszy rozwój dzieci i młodzieży.
Wyniki. W okresie niemowlęcym istnieją dwie zasadniczo różne metody żywienia niemowląt - naturalna i sztuczna. Najbardziej fizjologicznym sposobem żywienia niemowląt jest karmienie piersią umożliwiające dostarczenie wszystkich składników koniecznych do rozwoju fizycznego, jak również bodźców kształtujących umiejętności interakcji społecznych. Kolejność oraz czas wprowadzania pokarmów uzupełniających musi być ściśle skorelowany z rozwojem psychoruchowym i fizycznym dziecka. Dobór mieszanek w żywieniu sztucznym powinien uwzględniać możliwości trawienne przewodu pokarmowego, fizjologiczny stan narządów wewnętrznych dziecka oraz istniejące zagrożenia zdrowotne wynikające z uwarunkowań genetycznych. Niedobory jakościowe i ilościowe w okresie rozszerzania diety niemowlęcej najczęściej prowadzą do rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym alergicznych.
Podsumowanie.
- Niemowlęta i dzieci młodsze są grupą najbardziej narażoną na najmniejsze nawet błędy żywieniowe.
- Monitorowanie diety w 1. roku życia jest jednym z głównych czynników warunkujących prawidłowy stan zdrowia, rozwój psychiczny i motoryczny dziecka, a także styl życia w wieku dorosłym.
- Przejście z karmienia naturalnego na żywienie sztuczne stanowi ważne wydarzenie dietetyczne w życiu dziecka, które wpływa na kształtowanie metabolizmu ustrojowego.
References
1. Jarosz M (red.). Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Narodowy program zapobiegania nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez poprawę żywienia i aktywności fizycznej. Warszawa: Wyd. Instytut Żywności i Żywienia; 2008.
2. Czerwionka – Szaflarska M, Adamska I. Żywienie a prawidłowy rozwój dziecka. Klinika Pediatryczna. 2010; 18(2): 209-212.
3. Książyk J. Wybrane zagadnienia dotyczące żywienia dzieci. Medycyna Praktyczna. 2009; 6: 14-18.
4. Dobrzańska A, Czerwonka-Szaflarska M. Zalecenia dotyczące żywienia dzieci zdrowych w wieku od 1 do 3 lat (13-36 miesięcy) opracowane przez zespół ekspertów powołanych przez konsultanta krajowego ds. pediatrii. Przegląd Pediatryczny. 2008; 38(1):76-78.
5. Krawczyński M. (red.). Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Kraków: Wyd. I, Wyd. Help Med. 2011.
6. Horvath A, Dziechciarz P. Żywienie dziecka w 1. roku życia. Standardy Medycyny Pediatrycznej. 2010; 7(4): 563-566.
7. Akobeng AK, Ramanan AV, Buchan I et al. Effect of breast feeding on risk of coeliac disease: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Arch Dis Child. 2006;91:39-43.
8. Chmielewska A, Szajewska H. Żywienie u niemowląt - aktualne wytyczne. Lekarz. 2012;(2): 20: 22-27.
9. Pokorna-Kałwak D, Muszyńska A, Steciwko A. Żywienie niemowląt i małych dzieci – najnowsze wytyczne prawidłowej diety. Terapia. 2009; 17, 9, (1): 90-94.
10. Socha J, Socha P, Weker H i wsp. Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro. Pediatria Współczesna. 2010, 12 (1): 34-37.
11. Stolarczyk A, Szott K, Socha P. Ocena sposobu żywienia niemowląt w wieku 6 i 12 m. ż. w populacji polskiej w odniesieniu do zaleceń Schematu Żywienia Niemowląt z 2007r. Standardy Medyczne, Pediatria. 2012, 9 (4): 545-551.
12. Szajewska H, Chmielewska A, Dziechciarz P i wsp. Żywienie niemowląt i małych dzieci. Medycyna Praktyczna. Pediatria, 2011 wyd. spec. 1: 33-37.
13. Weker H, Więch M. Żywność dla niemowląt i małych dzieci w świetle nowych regulacji prawnych, ,,Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLI. 2008; 3: 883-887.
14. Wesół-Kucharska D. Kalendarz żywienia zdrowych dzieci. Klinika Pediatryczna. 2011; 19(1): 63-65.
15. Wesół-Kucharska D, Książyk J. Wprowadzenie posiłków uzupełniających. Pediatria. Medycyna Rodzinna. 2011;7 (1): 35-40.
16. Funkowicz M, Gawlik H, Jędrzejczyk M i wsp. Wiedza rodziców niemowląt na temat aktualnych zaleceń dotyczących żywienia. Pediatria Współczesna: Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka. 2012, 14 (3): 122-126.
17. Carlsson A, Agardh D, Borulf S et al. Prevalence of celiac disease: before and after a national change in feeding recommendations. Scand J Gastroenterol. 2006; 41:553-8.
18. Kull I, Bergstrom A, Lilja G et al. Fish consumption during the first year of life and development of allergic diseases during childhood. Allergy. 2006;Aug (61):1009-15.
19. Zutavern A, Brokow I, Schaaf B et al. Timing of solid food introduction in relation to atopic dermatitis and atopic sensitization: results from a prospective birth cohort study. Pediatrics. 2006;117:401-11.
20. Hozyasz K, Radomyska B, Grylicka H. Kiedy wprowadzać mleko krowie do diety młodszych dzieci?. Medycyna Rodzinna. 2009; 5 (1):23-26.
21. Aldous M. Wybrane zalecenia dotyczące żywienia niemowląt i dzieci w wieku poniemowlęcym. Medycyna Praktyczna. 1999;6: 35-41.
22. Łoś-Rycharska E. Zaniedbania i błędy rodziców i opiekunów w zakresie strategii żywieniowej jako przyczyna niedożywienia dzieci. Klinika Pediatryczna. 2010; 18(2): 259-262.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2013 Anna Bednarek (Autor)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.