Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas laktacji

Autor

  • Magdalena Makowska-Donajska I Katedra i Klinika Ginekologii i Położnictwa Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu Autor
  • Lidia Hirnle I Katedra i Klinika Ginekologii i Położnictwa Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu Autor

DOI:

https://doi.org/10.2478/pielxxiw-2018-0014

Słowa kluczowe:

laktacja, witaminy, mikroelementy, makroelementy

Abstrakt

SUPLEMENTACJA WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH PODCZAS LAKTACJI

Wprowadzenie. W okresie laktacji wzrasta zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze organizmu kobiety. Podstawą jej żywienia powinna być zbilansowana dieta, uzupełniona o suplementację witamin i składników mineralnych w dawkach zgodnych z aktualnymi zaleceniami towarzystw naukowych. Laktacja ma pierwszeństwo wśród procesów metabolicznych zachodzących w organizmie matki.

Pochłania 400-670 kcal dziennie i wzrasta w przypadku wieloraczków. Karmienie piersią jest najlepszą metodą żywienia niemowląt w ciągu pierwszych 6 miesięcy życia, dlatego powinno być ono promowane wśród matek i wspierane z pomocą wykwalifikowanych specjalistów. Wg danych Światowej Organizacji Zdrowia [WHO] i Komitetu Żywienia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci [ESPGHAN], odsetek kobiet kontynuujących karmienie piersią w 6. miesiącu życia dziecka jest niski i wynosi w Polsce 4-9% dla wyłącznego karmienia piersią oraz 63% dla karmienia częściowego. W Europie tylko w czterech krajach zanotowano odsetek kobiet kontynuujących wyłączne karmienie piersią w 6. miesiącu życia przekraczający 30% (Węgry, Malta, Portugalia, Słowacja).

Cel pracy. W poniższym artykule przedstawiono aktualne zalecenia dotyczące suplementacji witamin i składników mineralnych u kobiet karmiących naturalnie. Oprócz zaleceń, opisano praktyczne aspekty udanej laktacji oraz jej wpływ na zdrowie niemowląt i matek.

Bibliografia

1. Kowalska D, Gruczyńska E, Bryś J. Mleko matki - pierwsza żywność w życiu człowieka. Probl Hig Epidemiol. 2015; 96(2): 387-398.

2. Lis J, Orczyk-Pawiłowicz M, Kątnik-Prastowska I. Białka mleka ludzkiego zaangażowane w procesy immunologiczne. Postepy Hig Med Dosw. (Online) 2013 May 31; 67: 529-47.10.5604/17322693.105164823752605

3. Barbarska O, Zielińska M, Pawlus B, Wesołowska A. Characteristics of the regional human milk bank in Poland - donors, recipients and nutritional value of human milk. Rocz Panstw Zakl Hig. 2017; 68(4): 395-400.

4. Szajewska H, Horvath A, Rybak A, Socha P. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria. 2016; 13: 9-24.

5. World Health Organization, United Nations Children’s Fund: Protecting, Promoting and Supporting Breast-feeding: The special role of Maternity Services. Geneva, Switzerland, World Health Organization. 1989; 13-18.

6. Guideline: Protecting, Promoting and Supporting Breastfeeding in Facilities Providing Maternity and Newborn Services. Geneva: World Health Organization; 2017.

7. Michaelsen KF, Weaver L, Branca F et al. Feeding and nutrition of infants and young children. Guidelines for the WHO European Region. WHO regional publications. European series; No 87.

8. ESPGHAN Committee on Nutrition. Breast-feeding: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; 49: 112- 125.10.1097/MPG.0b013e31819f1e0519502997

9. American Academy of Pediatrics. Section on Breastfeeding. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 2005; 115: 496-506.10.1542/peds.2004-249115687461

10. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekol Pol. 2014; 85: 395-399.

11. Nehring-Gugulska M, Żukowska-Rubik M, Pietkiewicz A (red.). Karmienie piersią w teorii i praktyce. Podręcznik dla doradców i konsultantów laktacyjnych oraz położnych, pielęgniarek i lekarzy. Krakow: Medycyna Praktyczna, 2012.

12. Bułhak-Jachymczyk B. Witaminy. [w:] Jarosz M, Bułhak-Jachymczyk B, red. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Warszawa: IŻŻ , PZWL; 2008, s.172-232.

13. Borszewska- Kornacka MK i wsp. Stanowisko Grupy Ekspertow w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji. Standardy Medyczne/Pediatria. 2013;10: 265-279.

14. Makowska-Donajska M, Hirlne L. Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas ciąż y. Gin. Perinat. Prakt. 2017; 2, 4: 93-99.

15. Płudowski P, Karczmarewicz E, Bayer M et al. Practical guidelines for the supplementation of vitamin D and the treatment of deficits in Central Europe - recommended vitamin D intakes in the general population and groups at risk of vitamin D deficiency. Endokrynol Pol. 2013; 64: 319-327.10.5603/EP.2013.0012

16. Buczkowski K. i wsp. Wytyczne dla lekarzy rodzinnych dotyczące suplementacji witaminy D. Forum Medycyny Rodzinnej. 2013; 7, 2: 55-58.

17. Jarosz M. i wsp. Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia; 2012.

Opublikowane

2018-09-15

Jak cytować

Makowska-Donajska, M., & Hirnle, L. (2018). Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas laktacji. Pielęgniarstwo XXI Wieku, 17(2(63), 54-57. https://doi.org/10.2478/pielxxiw-2018-0014