Pielęgniarstwo w zakresie wsparcia żywieniowego pacjentów chorych na nowotwory– studium przypadku
DOI:
https://doi.org/10.12923/pielxxiw-2025-0036Słowa kluczowe:
niedożywienie, onkologia, pielęgniarstwoAbstrakt
Cel pracy. Niedożywienie stanowi poważny problem dla pacjentów chorych na nowotwory.
Materiał i metody. Wybraliśmy metodę badań jakościowych zwaną studium przypadku. Przeprowadzono częściowo ustrukturyzowane wywiady z pacjentami, koncentrując się na zmianach w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych wynikających z wpływu choroby. Wywiad uzupełniono obserwacją pacjenta i badaniem fizykalnym. Wykorzystano również standardowe narzędzia pomiarowe.
Wyniki. W zakresie stanu odżywienia we wszystkich trzech przypadkach zdiagnozowano zaburzenia odżywiania: niedobór składników odżywczych w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Jeśli chodzi o spożycie płynów, we wszystkich przypadkach stwierdzono ryzyko niedoboru płynów. Na podstawie diagnoz pielęgniarskich zaplanowaliśmy interwencje pielęgniarskie mające na celu wyeliminowanie problemów pacjentów. Przed wypisaniem do opieki domowej pacjenci zostali przeszkoleni przez pielęgniarkę w zakresie interwencji żywieniowych i spożycia płynów. Porównanie wyników przy przyjęciu i po 11 tygodniach wykazało poprawę stanu odżywienia i równowagi płynów we wszystkich 3 przypadkach.
Wnioski. W celu skutecznej systematyzacji wsparcia żywieniowego u pacjentów z nowotworami zalecamy pielęgniarkom stosowanie algorytmu interwencji pielęgniarskiej. Wdrożenie algorytmu interwencji pielęgniarskiej w praktyce potwierdziło jego wpływ na eliminację rozwoju niedożywienia u pacjentów z nowotworami.
Bibliografia
1. Kłęk S, Jankowski M, Kruszewski WJ, et al. Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations. Onkol. Clin. Pract. 2015;11(4):173-190. https://doi.org/10.5603/NJO.2015.0062
2. Escortell Sánchez R, Reig García-Galbis M. Enteral nutrition in the nutritional status of cancer: a systematic review. Nutr. Hosp. 2015;32(4):1408-1416. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.4.9227
3. Las Peñas R, Majem M, Perez-Altozano J, et al. SEOM clinical guidelines on nutrition in cancer patients. Clin. Transl. Oncol. 2019;21(1):87-93. https://doi.org/10.1007/s12094-018-02009-3
4. Caccialanza R, Pedrazzoli P, Cereda E, et al. Nutritional support in cancer patients: a position paper from the italian society of medical oncology (AIOM) and the italian society of artificial nutrition and metabolism (SINPE). J. Cancer. 2016;7(2):131-135. https://doi.org/10.7150/jca.13818
5. Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin. Nutr. 2017;36(1):11-48. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2016.07.015
6. Ravasco P. Nutrition in Cancer Patients. J. Clin. Med. 2019;8(8):1211. https://doi.org/10.3390/jcm8081211
7. MacFarling Meure C, Steer B, Porter J. Interrelationships between dietary outcomes, readmission rates and length of stay in hospitalised oncology patients: a scoping review. Nutrients. 2023;15(2):400. https://doi.org/10.3390/nu15020400
8. Planas M, Álvarez-Hernández J, León-Sanz M, et al, on behalf of the PREDyCES® researchers. Prevalence of hospital malnutrition in cancer patients: a sub-analysis of the PREDyCES ® study. Support Care Cancer. 2016;24:(1) 429-435. https://doi.org/10.1007/s00520-015-2813-7
9. Muscaritoli M, Arends J, Bachmann P, et al. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clin. Nutr. 2021;40(5):2898-2913. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2021.02.005
10. Lee S, Kopp F, Chang TC, et al. Noncoding RNA NORAD regulates genomic stability by sequestering PUMILIO proteins. Cell. 2016;164(1):69-80. https://doi.org/10.1016/j.cell.2015.12.017
11. Conigliaro T, Lindsay MB, Lopez Carlos A, et al. Food Intake During Cancer Therapy. Am. J. Clin. Oncol. 2020;43(11):813-819 https://doi.org/10.1097/COC.0000000000000749
12. Gan T, Cheng HL, Tse MYM. A systematic review of nurse-led dietary interventions for cancer patients and survivors. Asia Pac. J. Oncol. Nurs. 2021;9(2):81-87. https://doi.org/10.1016/j.apjon.2021.12.013
13. Liposits G, Orrevall Y, Kaasa S, et al. Nutrition in cancer care: a brief, practical guide with a focus on clinical practice. JCO Oncol. Pract. 2021;17(7):992-998. https://doi.org/10.1200/OP.20.00704
14. Sulosaari V, Beurskens J, Erickson N, et al. CN63 Nutrition in people with cancer: Overview of reviews to summarise the evidence for cancer nursing practice. Annals of Oncology. 2021;32(5):1278. https://doi.org/10.1016/j.annonc.2021.08.692
15. Lavdaniti M. A nursing perspective of nutrition in cancer patients undergoing chemotherapy. Prog. Health Sci. 2014;4(2):131-134.
16. Mazurek P, Pawłowski P, Kościołek A, et al. Nursing care of a patient diagnosed with malignant breast cancer during chemotherapy using ICNP® terminology. Pielęg. XXI w. 2019;2(67):102-110. https://doi.org/10.2478/pielxxiw-2019-0017
17. Act of the National Assembly of the Slovak Republic No. 18/2018 Coll. on the Protection of Personal Data and on Amendments and Additions to Certain Acts and Regulation (EU) 2016/679 of the European Parliament and of the Council of 27 April 2016 on the protection of natural persons with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data. Slovak.
18. Platek ME, Hertroijs DF, Nicholson JM, et al. Sensitivity and specificity of malnutrition screening tools used in the adult hospitalized patient setting: A systematic review. Top. Clin. Nutr. 2015;30(4):289-301. https://doi.org/10.1097/TIN.0000000000000046
19. Andrade C L, de Lima D J, de Sousa Melo A, et al. Dysgeusia in cancer patients undergoing radiotherapy: Etiology, diagnosis and therapy. J. Oral. Diag. 2019;4:e20190013. https://doi.org/10.5935/2525-5711.20190013
20. Peniamina R, McLean RM. Experiences of healthcare practitioners providing nutrition care to people with cancer in New Zealand: A qualitative study. Nutr. Health. 2024;27:2601060231207439. https://doi.org/10.1177/02601060231207439
21. Ministry of Health of the Slovak Republic. Comprehensive nursing management of patients at risk of malnutrition – 1st revision. 2024. Slovak.
22. Lobascio F, Caccialanza R, Monaco T. et al. Providing nutritional care to cancer patients during the COVID-19 pandemic: an Italian perspective. Support Care Cancer. 2020; 28:3987-3989. https://doi.org/10.1007/s00520-020-05557-z
23. The Nutrition Risk Screening. 2002.
24. Thompson K L, Elliott L, Fuchs-Tarlovsky V, et al. Oncology Evidence-Based Nutrition Practice Guideline for Adults. J. Acad. Nutr. Diet. 2017;117(2):297-310. https://doi.org/10.1016/j.jand.2016.05.010
25. Benoist S, Brouquet A. Nutritional assessment and screening for malnutrition. J. Visc. Surg. 2015;152(1):S3-S7. https://doi.org/10.1016/S1878-7886(15)30003-5
26. Reig Garcia-Galbis M, Rizo Baeza M, Cortes Castell E. Indicators of success in the dietary management of overweight and obesity: weight, body fat loss and quality. Nutr. Hosp. 2015; 32(3):1009-1016.https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.3.9248
27. Salvetti MG, Donato SCT, Machado CSP, et al. Psychoeducational Nursing Intervention for Symptom Management in Cancer Patients: A Randomized Clinical Trial. Asia Pac. J. Oncol. Nurs. 2021;8(2):156-163. https://doi.org/10.4103/apjon.apjon_56_20
28. Togni L, Mascitti M, Vignigni A, et al. Treatment-Related Dysgeusia in Oral and Oropharyngeal Cancer: A Comprehensive Review. Nutrients. 2021;13(10):3325. https://doi.org/10.3390/nu13103325
29. Alfaro R, Crowder S, Sarma KP, et al. Taste and Smell Function in Head and Neck Cancer Survivors. Chem. Senses. 2021;46:bjab026. https://doi.org/10.1093/chemse/bjab026
30. Nelms M, Sucher K, Long S. Nutrition Therapy and Pathophysiology. Belmont: CA Thomson Higher Learning; 2007, p. 751-783.
31. Planas M, Álvarez-Hernández J, León-Sanz, M. et al. Prevalence of hospital malnutrition in cancer patients: a sub-analysis of the PREDyCES® study. Support. Care Cancer. 2016;24:429-435. https://doi.org/10.1007/s00520-015-2813-7
32. Al Wachami N, Chahboune M, Youlyouz-Marfak I, et al. Improving the quality of care and patient safety in oncology, the contribution of simulation-based training: A scoping review. Int. J. Nurs. Sci. 2024;11(2):187-196. https://doi.org/10.1016/j.ijnss.2024.03.005
33. DiMaria-Ghalili R, Mirtallo J, Tobin B et al. Challenges and opportunities for nutrition education and training in the health care professions: intraprofessional and interprofessional call to action. Am. J. Clin. Nutr. 2014;99(5):1184-1193. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073536.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2025 Jarmila Kristová, Emília Miklovičová, Zuzana Bachratá, Martina Solárová (Autor)

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
