Abstrakt
WYKORZYSTANIE ŹRÓDEŁ INFORMACJI W PANDEMII COVID-19 I JEJ ZWIĄZEK Z WIEDZĄ I LĘKIEM
Wprowadzenie. Wytwarzanie przydatnych informacji podczas pandemii jest kluczowym elementem strategii kontroli epidemii.
Cel pracy. Ponieważ żadne badanie nie zbadało jeszcze, jakie źródła informacji zostały wykorzystane w pandemii COVID-19 i jak korzystanie ze źródeł informacji jest powiązane z wiedzą i lękiem, niniejsze badanie próbuje wypełnić lukę badawczą. Materiał i metodyka. Przeprowadziliśmy badanie eksploracyjne wśród 7764 mieszkańców Słowenii, aby ocenić wykorzystanie źródeł informacji, wiedzy i lęku oraz określić związek między różnymi źródłami informacji a wiedzą i lękiem wśród laików w Słowenii podczas pandemii COVID-19.
Wyniki. Często wykorzystywanymi źródłami informacji było połączenie nieuregulowanych internetowych źródeł informacji i regulowanych źródeł informacji. Internet jako główne źródło był chętniej wykorzystywany przez osoby młodsze i lepiej wykształcone. Z tradycyjnych środków masowego przekazu i organizacji religijnych częściej korzystali starsi uczestnicy, natomiast przyjaciele i/lub krewni i/lub koledzy oraz terapeuci medycyny naturalnej, byli źródłem informacji częściej dla osób młodszych. Wyniki pokazują również, że większy niepokój wiąże się z większym zapotrzebowaniem na informacje.
Wnioski. Informowanie ludzi nie powinno opierać się przede wszystkim na tradycyjnej komunikacji interpersonalnej między lekarzem a pacjentem, innej komunikacji twarzą w twarz lub na wykorzystaniu informacji drukowanych, ale raczej na regulowanych i nieuregulowanych stronach internetowych, mediach społecznościowych i telewizji.
Bibliografia
1. Selinger CP, Carbery I, Warren V, et al. The relationship between different information sources and disease-related patient knowledge and anxiety in patients with inflammatory bowel disease. Aliment. Pharmacol. Ther. 2017; 45(1): 63-74.
2. Niederdeppe J, Hornik RC, Kelly BJ, et al. Examining the dimensions of cancer-related information seeking and scanning behavior. J. Health Commun. 2007; 22(2): 153¬167.
3. Abramowitz JS, Braddock AE. Psychological treatment of health anxiety and hypochondriasis: A biopsychosocial approach. Göttingen, Germany: Hogrefe & Huber; 2008.
4. Ferguson E. A taxometric analysis of health anxiety. Psychol. Med. 2009; 39(2): 277- 285.
5. Taylor S. The Psychology of Pandemics: Preparing for the Next Global Outbreak of Infectious Disease. Newcastle, UK: Cambridge Scholar Publishing;2019.
6. King CL, Chow MYK, Wiley KE, et al. Much ado about flu. Influenza Other Respir Viruses. 2018; 12(4): 514-521.
7. Gorney C. Numbers versus pictures: did network television sensationalize Chernobyl coverage? Journalism Quarterly 1992; 69(4): 455-465.
8. Young ME, Norman GR, Humphreys KR. Medicine in the popular press. PLoS One 2008; 3(10): e3552. https://doi.org/10.1371/journal.pone0.0013552.
9. Walter D, Böhmer MM, Reiter S, et al. Risk perception and information-seeking behaviour during the 2009/10 influenza A(H1N1)pdm09 pandemic in Germany. Euro Surveill. 2012; 17(13): http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle. aspx?ArticleId=201312012.
10. Baumgartner SE, Hartmann T. The role of health anxiety in online health information search. Cyberpsychol. Behav. Soc. Netw. 2011; 14(11): 613-618.
11. Worldometer. Available from: https://www.worldometers.info/coronavirus/ (cited 20 July 2020).
12. Guo Y-R, Cao Q-D, Hong Z-S, et al. The origin, transmission and clinical therapies on coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak – an update on the status. Mil. Med. Res. 2020; 7(1): 1-11.
13. WHO (2020) Alert and response operations Diseases Biorisk reduction Disease outbreak news First data on stability and resistance of SARS coronavirus compiled by members of WHO laboratory network. Available from: https://www.who.int/csr/ sars/survival_2003_05_04/en/ (cited 14 March 2020).
14. Lu S. An epidemic of fear. American psychological Association. Available from: https://www.apa.org/monitor/2015/03/fear (cited 18 March 2020).
15. Klucevsek KM. The intersection of information and Science Literacy. Communications and Information Literacy. 2017; 11(2): 354-365.
16. Nowrouzi B, Gohar B, Smith C, et al. An Examination of Health, Medical and Nutritional Information on the Internet. J. Commun. Healthc. 2015; 6(1): 30-38.
17. Pierri F, Ceri S. False news on social media: a data-driven survey. Available from: https://www.researchgate.net/publication/331246175_False_News_On_Social_ Media_A_Data-Driven Survey (cited 21 July 2020).
18. Wang C, Pan R, Wan X, et al. Immediate psychological responses and associated factors during the initial stage of the 2019 coronavirus disease (COVID-19) epidemic among the general population in China. J. Environ. Res. Public Health. 2020; 17: 1-25.
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Prawa autorskie (c) 2022 Autorzy