Abstrakt
STOSOWANIE SUPLEMENTÓW DIETY PRZEZ OSOBY W WIEKU STARSZYM
Wprowadzenie. Przez zmianę stylu życia i korzystanie z osiągnięć medycyny, życie ludzkie uległo wydłużeniu. Jak najdłuższe utrzymanie jego wysokiej jakości wymaga stałej troski o zdrowie we wszystkich jego wymiarach. Jednym ze sposobów mogących poprawić kondycję organizmu jest kontrolowana suplementacja diety.
Cel pracy. Ocena stosowania suplementów diety przez osoby starsze.
Materiał i metodyka. W badaniach uczestniczyło 100 osób obojga płci, w wieku od 60. do 80. r.ż. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, narzędziem był autorski kwestionariusz ankiety zawierający 28 pytań. Wyniki opracowano za pomocą programu Microsoft Excel i statgraphics oraz zastosowano test niezależności Chi2.
Wyniki. Przyjmowanie suplementów diety potwierdziło 91% badanych. O korzystnym ich wpływie na zdrowie przekonanych było58% osób a 21% nie miało potrzeby ich stosowania. Ponad połowa badanych przyjmowało preparaty z troski o zdrowie. Zdecydowana większość respondentów 85.7% dostrzegała pozytywne skutki stosowania suplementów. W opinii 45% badanych, suplementacja diety jest całkowicie bezpieczna, natomiast 28% uważało, że może nieść ze sobą pewne zagrożenia.
Wnioski. Najczęstszymi motywami przyjmowania suplementów diety było wzmocnienie odporności i witalności, uzupełnienie niedoboru witamin, walka ze stresem. Suplementy stosowało więcej kobiet (94.8%) niż mężczyzn (85.7%) i osób zdrowych (96.9%) niż chorych (88.2%) – różnica nie była istotna statystycznie.
Bibliografia
1. Gryglewska B, Adamkiewicz-Piejko A. Specyficzne problemy geriatryczne. [w:] Kocemba J, Grodzicki T, red. Zarys gerontologii klinicznej. Kraków: Wyd. MCKP UJ; 2000. s.126-141.
2. Stoś K, Krygier B, Głowala A, i wsp. Skład suplementów diety w świetle obowiązujących wymagań. Bromat. Chem. Toksykol. 2011; XLIV: 3: 596-603.
3. Duda G, Saran A. Preparaty witaminowo – mineralne przeznaczone dla osób w starszym wieku. Gerontol Pol. 2009; 3/16: 104-113.
4. Brzozowska A. Wzbogacanie żywności i suplementacja diety składnikami odżywczymi – korzyści i zagrożenia. http://zdrowie.gastrona.pl/art/article_463.php (17.05.2013.)
5. Schlegel-Zawadzka M, Barteczko M. Ocena stosowania suplementów pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe. Żywn Nauka Technol Jakość. 2009; 4: 375-387.
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Prawa autorskie (c) 2015 Iwona Oskędra, Ewa Broszkiewicz, Beata Ewa Zych (Autor)