Outsourcing usług hotelowych w publicznych podmiotach sektora ochrony zdrowia

Autor

  • Hanna Lewandowska Pawel Wlodkowic University College in Płock Autor

Słowa kluczowe:

outsourcing, catering, usługi pralnicze, usługi sprzątania, model ekonometryczny

Abstrakt

Ograniczona wysokość środków jakie są kierowane do Samodzielnych Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej (SPZOZ) przez głównego ich beneficjenta tj. Narodowy Fundusz Zdrowia, wynikające z podpisywanych kontraktów na świadczenie usług medycznych oraz rosnące koszty usług niemedycznych powoduje, że podmioty sektora ochrony zdrowia poszukują rozwiązań prowadzących do ograniczenia kosztów funkcjonowania podmiotu. Jednym ze sposobów jest korzystanie z usług podmiotów zewnętrznych, które są w stanie spełnić wymagania zamawiających.  Zawieranie umów/ kontraktów na usługi medyczne (badania laboratoryjno – diagnostyczne) oraz usługi niemedyczne doprowadziło do wykształcenia się modelu zarządzania opartego na outsourcingu usług. Prowadząc do ograniczenia kosztów i zmiany ich struktury (z kosztów stałych na koszty zmienne) outsourcing stał się modelem zarządzania wspomagającym procesy (hospitalizacji pacjenta) i procesy restrukturyzacyjne. Wydzielenie ze struktury organizacyjnej podmiotu procesów/działów wspomagających proces świadczenia usług medycznych prowadzi jednocześnie do lean management. Pozwala to zarządzającym na skupieniu się na procesach bezpośrednio związanych z działalnością operacyjna podmiotu.
Istotnym narzędziem wspomagającym prowadzenie wymienionych działań jest rynek zamówień publicznych, który w wyniku mechanizmów rynkowych jest w stanie zagwarantować obiektywną cenę oraz pozwala na wybór optymalnego oferenta. Determinantem są jednak wymagania SPZOZ zawarte w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (SIWZ), które w istotny sposób decydują o liczbie podmiotów zainteresowanych świadczeniem usług dla podmiotów sektora ochrony zdrowia.
Usługami najczęściej zlecanymi wyspecjalizowanym podmiotem zewnętrznym są tzw. usługi hotelowe (wyżywienie, usługi pralnicze i usługi sprzątania/utrzymania czystości), ze względu na proste czynności organizacyjne pozwalające na ich wydzielenie ze struktury organizacyjnej podmiotu.
Zastosowane przez SPZOZ warunki wyboru wykonawcy zawarte w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia w postaci m.in. kryteriów przyjętych do oceny ofert przetargowych powoduje, że mają oni wpływ na zainteresowanie outsourserów świadczeniem tych usług.

Bibliografia

1. Sveiby K.E. The New Organizational Wealth. Managing and Measuring Knowledge – based Assets, San Francisco 1997, p.11

2. Lewandowska H. Zamówienia publiczne w ochronie zdrowia, wyd. 2, Difi n; 2009.

3. Ustawa Prawo zamówień publicznych (Dz U. 2007, Nr 223 poz. 1655 ze zm.).

4. Kufel T. Ekonometria. Rozwiązywanie problemów z wykorzystaniem programu GRETL. Warszawa: PWN; 2007.

5. Lewandowska H. Outsourcing w podmiotach sektora ochrony zdrowia, Difi n; 2010.

6. Kay J. Learning to Defi ne the Core Business, Financial Times, 1995.

7. Hammer M, Champy J. Reengineering w przedsiębiorstwie, Neumann Management Institute, Warszawa, 1996.

8. Trocki M., Grupy kapitałowe. Tworzenie i funkcjonowanie, Warszawa, PWN, 2004, p.115.

9. Zadłużenie samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej, Informacja dla Sejmowej Komisji Zdrowia, Ministerstwo Zdrowia, Warszawa, marzec 2005.

10. Ustawa o pomocy publicznej i restrukturyzacji publicznych zakładów opieki zdrowotnej z dnia 15 kwietnia 2005r. (Dz U 2006, Nr 78, poz. 684).

11. Rozporządzenie nr 852/2004 WE (Dz Urz. WE L139/1 z 30.04.2004) Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU 2006, Nr 171, poz. 1225 ze zm.)

12. Lewandowska H. Zmiany w strukturze zamówień publicznych podmiotów sektora ochrony zdrowia w latach 1996-2006, Zdr Publ. 2008, 118(4): 448-452.

13. Welfe W, Welfe A. Ekonometria stosowana, Warszawa, PWE, 2004, p.13.

14. Wiśniewski J, Zieliński Z. Elementy ekonometrii, UMK – Toruń 2001, p. 152

Opublikowane

2009-12-01