Analiza sposobu odżywiania się kobiet z terenów wiejskich i miejskich po zajściu w ciążę

Autor

  • Katarzyna Wójtowicz-Chomicz Department of Health Promotion, Faculty of Physical Education and Sport in Biała Podlaska, Józef Piłsudski University of Physical Education in Warsaw, Poland Autor
  • Anna Majewska Chair and Department of Hygiene, Medical University in Lublin, Poland Autor
  • Andrzej Borzęcki Chair and Department of Hygiene, Medical University in Lublin, Poland Autor

DOI:

https://doi.org/10.12923/j.0044-2011/123-2/a.05

Słowa kluczowe:

nawyki, kobiety, ciąża

Abstrakt

Wstęp. Nieprawidłowe odżywianie kobiet ciężarnych może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu i przebieg ciąży. Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.

Cel. Celem pracy była ocena zachowań żywieniowych kobiet w ciąży.

Materiał i metody. Badaniami objęto 100 kobiet ciężarnych w wieku 21-38 lat z terenów miejskich i wiejskich z różnych okolic Świdnika. Informacje dotyczące żywienia otrzymano na podstawie wywiadu ankietowego.

Wyniki. Stwierdzono m.in. niedostateczne spożycie ryb oraz wysokie spożycie słodyczy. Spożywanie owoców i warzyw stwierdzono na zadowalającym poziomie. Niepokojącym faktem było spożywanie produktów fast food wśród przyszłych matek.

Wnioski. Wśród badanej grupy przyszłych matek stwierdzono występowanie błędów żywieniowych tj. dojadanie między posiłkami, niedostateczne spożycie ryb. Bardzo ważne jest prowadzenie działań z zakresu edukacji zdrowotnej w ramach opieki perinatalnej promującej zdrowe odżywianie

Bibliografia

1. Florek E, Adamek R, Adamek AM, et al. Czynna i bierna ekspozycja kobiet ciężarnych na dym tytoniowy a stan zdrowia noworodka – świadomość zagrożeń. Now Lek. 2001:70(2):133-43.

2. Worach-Kardas H. Stan zdrowia ludności w dorosłej Polsce w świetle badań empirycznych. Mat.IV Seminarium CINDI, WHO. Łódź; 2000. p.89-97.

3. Pisarkiewicz M, Bielecki W. Wykształcenie jako determinanta zachowań zdrowotnych w populacji miejskiej. Mat. IV Seminarium CINDI, WHO. Łódź; 2000. p.62-70.

4. Chazan B. Zwiększająca się częstość urodzeń dzieci z małą urodzeniową masą ciała – nowy problem polskiej perinatologii. Perinatol Ginekol. 2003;2:7-12.

5. Kaiser L, Allen LH. Position of the American Dietetic Association: nutrition and lifestyle for a healthy pregnancy outcome. J Am Diet Assoc. 2008;108(3):553-61.

6. Kondo A, Shimosuga Y, Oguchi H, et al. Folic acid reduces the risk of neural tube defects: awarensess and folate intake among pregnant women in 2006. Hinyokika Kijo. 2008;54(8):537-42.

7. Suliga E. Zachowania żywieniowe kobiet w ciąży. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab. 2011;17(2):76-81.

8. Rao S, Yajnik CS, Kanade A, et al. Intake of micronutrient – rich foods in rural Indian mothers is associated with the size of their babies at birth: Pune Maternal Nutrition. Study J Nutr. 2001;131:1217-24.

9. Ramon R, Ballester F, Iniguez C, et al. Vegetable but not fruit intake during pregnancy is associated with newborn anthropometric measures. J Nutr. 2009;139:561-7.

10. Mrzygłód S. Wpływ odżywiania matki na rozwój płodu. Probl Hig Epidemiol. 2007;88(4):402-7.

11. Gacek M. Niektóre zachowania zdrowotne oraz wybrane wskaźniki stanu zdrowia grupy ciężarnych kobiet. Probl Hig Epidemiol. 2010;91(1):48-53.

12. Solnica B, Mazur A. Niedokrwistość z niedoboru żelaza. Bad Diag. 2006;12:81-4.

13. Cieslik E, Gębusia A. Skutki niedostatecznej podaży kwasu foliowego ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia dla kobiet w wieku rozrodczym. Hygeia Public Health. 2011;46(4):431-6.

14. Perenc M. Wady ośrodkowego układu nerwowego – etiologia, diagnostyka prenatalna i profilaktyka. Przew Lek. 2002;4:51-4.

15. Wawrzyniak A, Hamułka J, Kosowska B. Ocena spożycia energii, tłuszczu i cholesterolu u kobiet w ciąży. Żyw Człow Metab. 2003;1/2:520-5.

Opublikowane

2013-04-01