Oznakowanie żywności jako element realizacji prozdrowotnej diety

Autor

  • Regina Wierzejska Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie Autor

Słowa kluczowe:

produkt, etykieta, informacje żywieniowe, oświadczenia zdrowotne

Abstrakt

W związku z potrzebą zmiany niekorzystnych nawyków żywieniowych przepisy prawa żywnościowego, jak również sami producenci wychodzą naprzeciw potrzebom konsumenta. Opakowania żywności zawierają coraz więcej informacji, które mogą pomóc w komponowaniu prawidłowej diety. W artykule  omówiono elementy oznakowania produktów spożywczych, w tym wartość odżywczą,  oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, a także dobrowolne formy komunikacji o zawartości  niektórych składników pokarmowych.  Korzystanie z tych informacji jest zalecane w  codziennej praktyce zakupu żywności i  niezbędne w prewencji i leczeniu chorób dietozależnych.

Bibliografia

1. Jarosz M. Narodowy program zapobiegania nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez poprawę żywienia i ak¬tywności fizycznej. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia; 2006.

2. Rozporządzenie (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania pra¬wa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Dz.U. L 031, 2002.

3. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą. Dz. U. Nr 137, poz. 967 z późn. zm.

4. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywie¬nia. Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.

5. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Euro¬pejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchy¬lenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004. Dz. U. WE, L 304/18, 2011.

6. www.pfpz.pl/

7. Rozporządzenie Nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Dz. U. WE, L 404, 2006.

8. www.efsa.europa.eu/

9. www.wiemcowybieram.pl/

Opublikowane

2012-01-01