Styl życia kobiet z chorobą nowotworową. Część II. Styl odżywiania i aktywność fi tyczna kobiet z chorobą nowotworową

Autor

  • Jolanta Szymańska Department of Paedodontics, Medical University of Lublin, Poland Autor
  • Elżbieta Pietryka-Michałowska Department of Mathematics and Medical Biostatistics, Medical University of Lublin, Poland Autor
  • Barbara Jurkowska Institute of Agricultural Medicine, Lublin, Poland Autor

Słowa kluczowe:

choroba nowotworowa, odżywianie, aktywność fizyczna

Abstrakt

Wprowadzenie. Styl odżywiania odpowiedni dla potrzeb organizmu w połączeniu z codzienną aktywnością fizyczną może podtrzymać lub polepszyć podstawowy potencjał zdrowotny i zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Zachorowanie na chorobę nowotworową wprowadza szereg zmian w życiu chorego i jego rodziny.

Cel. Postanowiono zbadać, czy choroba nowotworowa wpłynęła na styl odżywiania oraz aktywność fizyczną kobiet.

Materiał i metody. W badaniu uczestniczyło 331 kobiet, u których zdiagnozowano wystąpienie choroby nowotworowej. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety opracowany przez autorów badania. Ankieta została rozprowadzona wśród kobiet zgłaszających się na badania kontrolne do przychodni przyklinicznej SPSK4 w Lublinie w okresie od marca 2007 do kwietnia 2009 roku.

Wyniki. Przeprowadzone badanie wykazało, że choroba nowotworowa wpływa w sposób istotny na zmiany nawyków żywieniowych oraz na sposób spędzania wolnego czasu. Kobiety chętniej i częściej spotykają się z przyjaciółmi oraz preferują aktywny sposób spędzania wolnego czasu. Zwracają baczniejszą uwagę na sposób odżywiania, ponieważ czują się odpowiedzialne za zdrowie domowników. Respondentki są osobami zdyscyplinowanymi, stosującymi się do zaleceń lekarza, mającymi duże zaufanie do personelu medycznego, co jest bardzo istotne w procesie leczenia.

Bibliografia

1. WCRF/AICR (2007). Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer – a Global Perspective. Washington D.C.; 2007. Available from www.dietandcancerreport.org

2. Hjartaker A, Adami HO, Lund E, Weiderpass E. Body mass index and mortality in a prospectively studied cohort of relatively young Scandinavian women. The Women’s Lifestyle and Health Cohort Study. Eur J Epidemiol. 2005; 20(9):747-54.

3. Barnaś E, Skręt A, Skręt-Magierło J, Sobolewski M. Jakość życia kobiet z choroba nowotworową piersi. Przegląd Menopauzalny 2009;1:15-19.

4. Trolle-Lagerros Y, Mucci LA, Kumle M, Braaten T, Weiderpass E, Hsieh C-C, Lagiou P, Trichopoulos D, Lund E, Adami H-O. Physical activity as a major determinant of mortality in younger women. Epidemiol. 2005; 16:780-5.

5. Margolis K, Mucci L, Braaten T, Kumle M, Trolle-Lagerros Y, Adami H-O, Lund E, Weiderpass E. Physical activity in different periods of life and the risk of breast cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005; 14(1):27-32.

6. Krasuska M. Rola odżywiania w profilaktyce onkologicznej. Zdr Publ. 2006;116(2):296-300.

7. Kruk J. Jedzenie owoców i warzyw a ryzyko raka piersi. Współ Onkol. 2006;10(5): 224-30.

Opublikowane

2010-01-01