Kofeina a rozwój osteoporozy

Autor

  • Wojciech Dworzański Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej Człowieka, Uniwersytet Medyczny w Lublinie Autor
  • Franciszek Burdan Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej Człowieka, Uniwersytet Medyczny w Lublinie Autor
  • Emilia Potembska STN przy Katedrze i Zakładzie Anatomii Prawidłowej Człowieka, Uniwersytet Medyczny w Lublinie Autor
  • Marek Tomaszewski Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej Człowieka, Uniwersytet Medyczny w Lublinie; Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, Instytut Zdrowia Autor
  • Monika Tomaszewskia I Zakład Radiologii Lekarskiej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie Autor
  • Grażyna Olchowik Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, Instytut Zdrowia; Katedra i Zakład Biofi zyki, Uniwersytet Medyczny w Lublinie Autor

Słowa kluczowe:

kofeina, człowiek, spożycie, kości, osteoporoza

Abstrakt

Częstość występowania osteoporozy i związanych z nią złamań dramatycznie wzrosła w ostatnich latach na całym świecie i stały się one jednym z głównych problemów zdrowotnych w krajach zachodnich. Ta rosnąca tendencja prawdopodobnie utrzyma się, głównie ze względu na stale wzrastającą liczbę ludzi w starszym wieku. Obecnie podejmuje się wysiłki w celu wykrycia czynników ryzyka aby ochronić zdrowie ludzkie i zmniejszyć koszty związane z tą chorobą.
Większość zależności (70%) tłumaczy się czynnikami genetycznymi. Sugeruje się zwłaszcza związek między genami i wskaźnikiem masy ciała (BMI) a gęstością kości. Informacje dotyczące związków stylu życia czy czynników związanych z wiekiem a utratą masy kostnej nie są już tak oczywiste. Wymienia się wiele czynników, takich jak: brak aktywności fizycznej, siedząca praca, niskie spożycie wapnia, palenie tytoniu oraz wysokie spożycie alkoholu jako ryzykowne dla starszych kobiet. Jednakże znaczenie skutków oddziaływania tych czynników na gęstość mineralną kości (BMD) u kobiet po menopauzie nie jest jeszcze w pełni ustalone. Dyskusyjny jest również wpływ różnych dawek kofeiny na nasilenie osteoporozy. Niniejsza praca stanowi przegląd badań związanych z tym problemem

Bibliografia

1. Barone J J, Roberts HR. Caffeine consumption. Food Chem Toxicol. 1996;34:119-29.

2. Department of Health. 1984. Committee on toxicity of chemicals in food, consumer products and the environment. Statement on the review of caffeine.

3. Food Standards Agency. 2001. Statement on the reproductive effects of caffeine. Cotstatement. October 2001 http://www.food.gov.uk/science/ouradvisors/toxicity/statements/cotstatements2001/

4. Derbyshire E, Abdula S. Habitual caffeine intake in women of childbearing age. J Hum Nutr Diet. 2008;21(2):159-64.

5. Arnaud MJ. Products of the metabolism of caffeine. In: Caffeine. eds. E. Dews, New York. Springer Publishing, 1984, 468-514.

6. Committee on Toxicity of Chemicals on Food. Reproductive effects of caffeine. Toxicology. 2001;17:1-56.

7. Tassinari MS, Gerstenfeld LC, Stein GS, Lian JB. Effect of caffeine on parameters of osteoblast growth and differentiation of a mineralized extracellular matrix in vivo. J Bone Miner Res. 1991;6:1029-36.

8. Kamagata-Kiyoura Y, Ohta M, Cheuk G, Yazdani M, Saltzman MJ, Nakamoto T. Combined effects of caffeine and prostaglandin E2 on the proliferation of osteoblast-like cells (UMR106-01). J Periodontol. 1999; 70: 283-8.

9. Conlisk AJ, Galuska DA. Is caffeine associated with bone mineral density in young adult women? Prev Med. 2000;31:562-68.

10. Medras M, Jankowska EA, Rogucka E. Wpływ palenia tytoniu, picia alkoholu i kawy na gęstość mineralną kośćca obwodowego zdrowych mężczyzn po 40. roku życia. Pol Arch Med Wew. 2000;103(3/4):187-93.

11. Kiel DP, Felson DT, Hannan MT. Caffeine and the risk of hip fracture: the Framingham Study. Am J Epidemiol. 1990;132:675-84.

12. Putnam SE, Scutt AM, Bicknell K, Priestley CM, Williamson EM. Natural products as alternative treatments for metabolic bone disorders and for maintenance of bone health. Phytother Res. 2007;21(2):99-112.

13. Lorenc RS. Metabolizm wapnia w układzie kostnym. Pol. Tyg. Lek. 1995, 44-47: 48-52.

14. Anderson JB. Calcium, phosphorus and human bone development. Am J Clin Nutr. 1996; Suppl.,1153S-8S.

15. Hegarty VM, Moy HM, Khaw KT. Tea drinking and bone mineral density in older women. Am J Clin Nutr. 2000;71:1003-7.

16. Das AS, Mukherjee M, Mitra C. Evidence for a prospective anti osteoporosis effect of black tea (Camilla sinensis) extract in a bilaterally ovariectomized rat model. Asia Pac J Clin Nutr. 2004;13:21016.

17. Nakagawa H, Wachi M, Woo JT. Fenton reaction is primarily involved in a mechanism of (-)-epigallocatechin-3-gallate to induce osteoclastic cell death. Biochem Biophys Res Commun. 2002;292:94-101.

18. Kosicka T, Ksrs-Perz H, Głuszek J. Kawa – zagrożenie czy ochrona. Przew Lekarza. 2004;9:78-83.

Pobrania

Opublikowane

2010-01-01