Ocena spożycia niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 w grupie pacjentów ze schizofrenią
DOI:
https://doi.org/10.2478/cpp-2019-0008Słowa kluczowe:
schizofrenia, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, ocena sposobu żywieniaAbstrakt
Wstęp: Schizofrenia jest przewlekłą chorobą psychiczną, która w znamienny sposób wpływa na funkcjonowanie i jakość życia. Styl życia, w tym nieprawidłowe zachowania żywieniowe, są czynnikami mogącymi nasilać objawy choroby oraz niepożądane skutki farmakoterapii. Ze względu na wykazany w licznych badaniach pozytywny wpływ na parametry metaboliczne oraz udział w strukturze i funkcjonowaniu mózgu, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 są proponowaną formą koterapii schizofrenii.
Cel pracy: Celem niniejszej pracy była ocena spożycia NNKT (ze szczególnym uwzględnieniem rodziny omega-3) przez pacjentów chorujących na schizofrenię oraz porównanie ich zawartości w diecie badanych kobiet i mężczyzn.
Metoda: Przeprowadzono badanie z udziałem 32 pacjentów ze zdiagnozowaną schizofrenią, rekrutowanych z Poradni Psychiatrycznej Samodzielnego Szpitala Klinicznego nr 1 w Lublinie. Dane o spożyciu NNKT uzyskano metodą 24-godzinnego wywiadu.
Wyniki: Średnie spożycie NNKT omega-3 w badanej grupie wynosiło 2,40 ± 2,85 g, z czego 201,6 ± 501,5 mg stanowiły kwasy EPA i DHA. Spożycie NNKT omega-3 nie różniło się w grupach kobiet i mężczyzn (p>0.05). Racje pokarmowe 91% badanych osób charakteryzowały się spożyciem kwasów EPA i DHA poniżej poziomu wystarczającego spożycia (AI).
Wnioski: Pacjenci ze schizofrenią spożywają niewystarczające ilości kwasów EPA i DHA. Dowody naukowe sugerują, iż optymalne spożycie NNKT omega-3 mogłoby przynieść znaczące korzyści dla tej grupy pacjentów. Osoby cierpiące na schizofrenię powinny zostać otoczone opieką dietetyka, który w ybierze optymalną strategię dostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych z dietą.
Bibliografia
1. Matheson SL, Shepherd AM, Laurens KR, Carr VJ. A systematic meta-review grading the evidence for non-genetic risk factors and putative antecedents of schizophrenia. Schizophrenia research. 2011;133:133–42.
2. Torrey EF, Bartko JJ, Yolken RH. Toxoplasma gondii and other risk factors for schizophrenia: an update. Schizophrenia bulletin. 2012;38:642–7.
3. Simeone JC, Ward AJ, Rotella P, Collins J, Windisch R. An evaluation of variation in published estimates of schizophrenia prevalence from 1990- 2013: a systematic literature review. BMC psychiatry. 2015;15:193.
4. Rajji TK, Miranda D, Mulsant BH. Cognition, function, and disability in patients with schizophrenia: a review of longitudinal studies. The Canadian Journal of Psychiatry. 2014;59:13–7.
5. Thornicroft G. Physical health disparities and mental illness: the scandal of premature mortality. The British Journal of Psychiatry. 2011;199:441–2.
6. Hjorth P, Medici CR, Juel A, Madsen NJ, Vandborg K, Munk-Jørgensen P. Improving quality of life and physical health in patients with schizophrenia: A 30-month program carried out in a real-life setting. International Journal of Social Psychiatry. 2017;63:287–96.
7. Róg J, Karakuła-Juchnowicz H. Omega – 3 fatty acids in schizophrenia – part I: importance in the pathophysiology of schizophrenia. Current Problems of Psychiatry. 2016;17:198–213.
8. Bozzatello P, Brignolo E, De Grandi E, Bellino S. Supplementation with Omega-3 Fatty Acids in Psychiatric Disorders: A Review of Literature Data. Journal of Clinical Medicine. 2016;5:67.
9. Freeman MP, Hibbeln JR, Wisner KL et al. Omega-3 Fatty Acids: Evidence Basis for Treatment and Future Research in Psychiatry. Fatty Acids. 67 (12): 1954-1967.
10. Mellor JE, Laugharne JDE, Peet M. Omega-3 fatty acid supplementation in schizophrenic patients. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental. 1996;11:39–46.
11. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanow K. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ, Warszawa. 1998;434.
12. GUS. Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2016. stat.gov.pl. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rocznikistatystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystycznyrolnictwa-2016,6,10.html. Accessed 9 Jul 2019.
13. Dipasquale S, Pariante CM, Dazzan P, Aguglia E, McGuire P, Mondelli V. The dietary pattern of patients with schizophrenia: a systematic review. Journal of psychiatric research. 2013;47:197–207.
14. Teasdale S, Samaras K, Wade T, Jarman R, Ward P. A review of the nutritional challenges experienced by people living with severe mental illness: a role for dietitians in addressing physical health gaps. Journal of human nutrition and dietetics. 2017;30:545–53
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2019 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.