Porównanie klasycznych i nowoczesnych metod ekstrakcji furanokumaryn z owoców Angelica officinalis Hoffm. i Pastinaca sativa L.

Autor

  • Elwira Komaszewska Department of Pharmacognosy with Medicinal Plant Laboratory, Medical University of Lublin Autor
  • Katarzyna Mucha Department of Pharmacognosy with Medicinal Plant Laboratory, Medical University of Lublin Autor
  • Tomasz Baj Department of Pharmacognosy with Medicinal Plant Laboratory, Medical University of Lublin Autor
  • Zofia Ulz Main Pharmaceutical Inspectorate, Warsaw Autor
  • Kazimierz Głowniak Department of Pharmacognosy with Medicinal Plant Laboratory, Medical University of Lublin Autor

Abstrakt

W celu pozyskania kumaryn z A. officinalis i P. sativa wykorzystano klasyczne metody ekstrakcji, takie jak maceracja, wytrząsanie, ekstrakcja pod chłodnicą zwrotną, ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami (80% i 100% mocy generatora) oraz ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami poprzedzona homogenizacją matrycy roślinnej. Ilość uzyskanych związków kumarynowych została porównana za pomocą TLC i densytometrii. W toku analizy najlepszą z porównywalnych metod okazała się ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami po uprzedniej homogenizacji badanych surowców roślinnych. W wyniku zastosowania tej metody uzyskano 1,8094 mg/g ksantotoksyny i 3,3109 mg/g sumy imperatoryny i bergaptenu w owocach Pastinaca sativa oraz 2,2511 mg/g ksantotoksyny i 25,0069 mg/g sumy imperatoryny i bergaptenu w owocach Archangelica officinalis.

Bibliografia

1. Beier R., Oer t li E.: Psoralen and other linear furocoumarins as phytoalexins in celery. Phytochemistry, 22, 2595, 1983.

2. Glowniak K., Czuczwar S., Luszczki J.: Imperatorin enhances the protective activity of conventional antiepileptic drugs against maximal electroshock-induced seizures in mice Eur. J. Pharmacol., 574, 133, 2007.

3. Głowniak K.: Investigation and isolation of coumarine derivatives from polish plant material, Dissertation, Medical University, Lublin (Poland) 1988 (in Polish).

4. Johnstone R., Rose M.: Mass spectrometry for chemists and biochemists, PWN, Warszawa 2001, 105 (in Polish).

5. Łuszczki J., Glowniak K., Czuczwar J.: Time–course and dose–response relationships of imperatorinin the mouse maximal electroshock seizure threshold model Neurosci Res., 59, 18, 2007.

6. Mendonc C., Burden A.: Current concepts in psoriasis and its treatment Pharmacol. Ther., 99, 133, 2003.

7. Neumann N. et al.: Penetration Kinetics of 8-Methoxypsoralen after 8-Methoxypsoralen Bath Procedure with and without UVA Irradiation, Skin Pharmacol Appl. Skin. Physiol., 14, 210, 2001.

8. Ojala T.: Biological Screening of Plant Coumarins, Academic dissertation, University of Helsinki, Helsinki 2001.

9. Pokharel Y. at al.: Potent protective effect of isoimperatorin against aflatoxin B1-inducible cytotoxicity in H4IIE cells: bifunctional effects on glutathione S-transferase and CYP1A, Carcinogenesis, 27, 2483, 2006.

10. Salisova M., Toma S., Ma son T.: Comparison of conventional and ultrasonically assisted extractions of pharmaceutically active compounds from Salvia officinalis. Ultrasonics, Sonochemistry, 4, 131, 1997.

11. Serrano-Perez J. et al.: The family of furocoumarins: Looking for the best photosensitizer for phototherapy. Journal of Photochem. Photobiol. Chemistry, 199, 34, 2008.

12. Siddiqui A., Stolk L., Cormane R.: Comparison of serum levels and clinical results of PUVA therapy with three different dosage forms of 8-methoxypsoralen, Arch. Dermatol. Res., 5, 343, 1984.

13. Vinatoru M. et al.: The use of ultrasound for the extraction of bioactive principles from plant materials. Ultrasonics, Sonochemistry, 4, 135, 1997.

14. Waksmundzka-Hajnos M. et al.: Thin Layer Chromatography in Phytochemistry. CRC Press Taylor & Francis Group, NW, 365, 2007.

15. Waksmundzka-Hajnos M., Petruczynik A., Dragan A.: Influence of the extraction mode on the yield of some furanocoumarins from Pastinaca sativa fruits. J. Chromatogr. B, 800, 181, 2004.

16. Wang L., Weller C.: Recent advances in extraction of nutraceuticals from plants, Trends Food Sci. Technol., 17, 300, 2006.

Opublikowane

2009-12-30