Wpływ hydrolizatów skrobiowych na właściwości reologiczne kleików i podatność tabletek na sorpcję wody
DOI:
https://doi.org/10.12923/Abstrakt
Celem pracy było zbadanie wpływu hydrolizatów skrobiowych na lepkość dynamiczną kleików i na zdolność wiązania wody przez tabletki zrobione z tych hydrolizatów. Przygotowano kleiki o stężeniu od 1 % do 10 %, a następnie zbadano ich gęstość i lepkość dynamiczną. Otrzymane tabletki w tabletkarce uderzeniowej (Korch EK0, Berlin, Germany) o wadze 83,62–104,30 mg, mające twardość od 0,21 do 0,59 kg/mm2 i gęstość rzeczywistą 0,98–1,18 g/cm3, przebadano na zdolność wiązania wody przy użyciu komory klimatycznej (Wamed KBK-65W, Poland).
Bibliografia
1. Brulage H. M., Lee C. O., Rising L. H.: Physical and technical pharmacy. The McGraw-Hill Book Company Inc., 489, New York 1963.
2. Funami T. et al.: Food hydrocolloids control the gelatinization and retrogradation behavior of starch. Functions of guar gums with different molecular weights on the gelatinization behavior of corn starch. Food Hydrocolloids, 19, 15, 2005.
3. Koocheki A. et al.: Rheological properties of mucilage extracted from Alyssum homolocarpum seed as a new source of thickening agent. J. Food Engineering, 91, 490, 2009.
4. Krzyżaniak W. et al.: Charakterystyka chemiczna maltodekstryn o małym równoważniku glukozowym otrzymanych przez hydrolizę skrobi ziemniaczanej za pomocą alfa-amylaz. Technol, Aliment., 2(2), 5, 2003.
5. Nagano T., Tamaki E., Funami T.: Influence of guar gum on granule morphologies and rheological properties of maize starch. Carbohydrate Polymers, 72, 95, 2008.
6. Polish Pharmacopeia 7th edition, Warsaw 2006.
7. Tuovinen L., Peltonen S., Jarvinen K.: Drug release from starch – acetate films. Journal of Controlled Release, 91, 345, 2003.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2010 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.