Świeże ekstrakty gatunków czosnku jako potencjalne czynniki przeciwko planktoidalnym i adherentnym komórkom Candida spp. w warunkach in vitro

Autor

DOI:

https://doi.org/10.12923/

Abstrakt

Celem pracy było porównanie aktywności świeżych ekstraktów wodnych Allium sativum, Allium ursinum, Allium victorialis, Allium scorodoprasum wobec planktoidalnych komórek Candida spp. (C. albicans, C. famata, C. glabrata, C. krusei) oraz komórek, które uległy adhezji do cewników. Badano również cytotoksyczność ekstraktów roślinnych  w stosunku do linii komórkowej GMK. Badane ekstrakty, oprócz ekstraktu z Allium scorodoprasum, hamowały wzrost planktoidalnych komórek Candida w zakresie stężeń od 0,5 to 4,0 mg/ml, natomiast komórek, które uległy adhezji – w zakresie stężeń od 1,0 do >4,0 mg/ml, w zależności od gatunku drożdżaka i czosnku. Najbardziej aktywny był ekstrakt z Allium sativum. Badane ekstrakty wywierały tylko nieznaczny efekt toksyczny na komórki GMK, nawet w stężeniu 4,0 mg/ml.

Bibliografia

1. Ankri S., Mirelman D.: Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes Infect, 2, 125, 1999.

2. Bizerra F. C., Nakamura C. V., de Poersch C. et al.: Characteristics of biofilm formation by Candida tropicalis and antifungal resistance. FEMS Yeast Res., 1, 2008.

3. Cateau E., Berjeaud J. M., Rodier M. H., Imbert C.: Fungal biofilm inhibition by a component naturally produced by Candida albicans yeasts growing as a biofilm. Int J Antimicrob Agents 2008; 31: 166-170.

4. Chandra J., Kuhn D. M., Mukherjee P. K. et al.: Biofilm formation by the fungal pathogen Candida albicans: development, architecture and drug resistance. J. Bacteriol, 183, 5385, 2001.

5. Chudzik B., Malm A., Rajtar B., Polz-Dacewicz M. A.: In vitro inhibitory activity of EDTA against planktonic and adherent cells of Candida spp. Ann. Microbiol., 1, 115, 2007.

6. Douglas L. J.: Medical importance of biofilms in Candida infections. Rev. Iberoam. Micol., 19, 139, 2002.

7. Ghannoum M. A.: Inhibition of Candida adhesion to buccal epithelial cells by an aqueous extract of Allium sativum (garlic). J. Appl. Bacteriol., 68, 163, 1990.

8. Girish Kumar C. P., Menon T.: Biofilm production by clinical isolates of Candida species. Med, Mycol., 44, 99, 2006.

9. Harris J. C., Cottrell S. L., Plummer S., Lloyd D.: Antimicrobial properties of Allium sativum (garlic). Appl Microbiol Biotechnol 2001; 3: 282-286.

10. Jabra-Rizk M. A., Falkler W. A., Meiller T.: Fungal biofilms and drug resistance. Emerg. Infect. Dis., 10, 14, 2004.

11. Koch H. P., Lawson L. C.: Knoblauch. Garlic: the science and therapeutic application of Allium sativum L. and related species. Baltimore: Williams & Wilkins, 1996.

12. Levitz S. M., Diamond R. D.: A rapid colorimetric assay of fungal viability with the tetrazolium salt MTT. J. Infect. Dis., 152, 938, 1985.

13. Seidler M., Salvenmoser S., Müller F.M.: In vitro effect of micafungin against Candida biofilms on polystyrene and central venous catheter sections. Int. J. Antimicrob. Agents, 28, 568, 2006.

14. Shuford J. A., Steckelberg J. M., Patel R.: Effects of fresh garlic extract on Candida albicans biofilm. Antimicrob. Agents Chemother., 1, 473, 2005.

15. Stajner D., Milić N., Canadanowić-Brunet J. et al.: Exploring Allium species as a source of potential medical agents. Phytother. Res., 7, 581, 2006.

16. Takenouchi T., Munekata E.: Amyloid beta-peptide-induced inhibition of MTT reduction in PC12h and C1300 neuroblastoma cells: effect of nitroprusside. Peptides, 19, 365, 1998.

Opublikowane

2025-04-04