Grzyby z rodzaju Clitocybe i Tricholoma jako potencjalne nowe źródła czynników aktywnych wobec CUN
Słowa kluczowe:
agonista receptora 5HT, antagonista receptora 5HT, Clitocybe sp., Tricholoma sp.Abstrakt
Z owocników kilku grzybów z rodzajów Clitocybe i Tricholoma wyekstrahowano nowe aktywności stymulujące CUN. Frakcje aktywne względem receptorów 5HT5A i 5HT2C oraz transporterów NET wyekstrahowano przy użyciu etanolu, metanolu, zimnej i gorącej wody. Ich potencję jako agonistów i antagonistów receptorów 5HT scharakteryzowano używając odpowiednich białek receptorowych. Otrzymane wyniki sugerują, że izolowane substancje z owocników kilku grzybów z rodzajów Clitocybe i Tricholoma pozwalają je traktować jako nowe „grzyby magiczne” stymulujące CUN. Te substancje organiczne są bardzo obiecującymi związkami bioaktywnymi, a zawierające je grzyby z rodzajów Clitocybe i Tricholoma także posiadają potencjalne zastosowania terapeutyczne i psychotropowe.
Bibliografia
1. Clement J.A., Yoder B.J., Kingston D.G.I.: Natural products as a source of CNS-active agents, Mini-Rev. Org. Chem., 1, 183, 2004.
2. Gross S.T.: Detecting psychoactive drugs in developmental stages of mushrooms, J. Forensic Sci., 45, 10, 2000.
3. Jensen N., Gartz J., Laatsch H.: Aeruginascin, a trimethylammonium analogue of psilocybin from the hallucinogenic mushroom Inocybe arruginascens, Planta Med., 72, 656, 2006.
4. Spither M., Thimm M., Hermle L. et al.: Increased activation of indirect semantic associations under psilocybin. Biol. Psychiatry., 39, 1055, 1996.
5. Stijve T., Hischenhuer C., Ashley D.: Occurence of 5-hydroxylated indole derivatives in Paneolina foenisecii. Z. Mykol., 50, 361, 1984.
6. Tadipatri S., van Heuven-Nolsen D. et al.: Analysis of the 5-HT receptors mediating contractions in the rabbit isolated renal artery, Br. J. Pharmacol., 104, 887, 1991.
7. Wurst M., Kysilka R., Flieger M.: Psychoactive tryptamines from Basidiomycetes, Folia Microbiol., 47, 3, 2002.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2010 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.