Wpływ poziomu wykształcenia i pracy zarobkowej na stężenie HbA1c u chorych na cukrzycę typu 1 – doniesienie wstępne

Autor

  • Maria Kurowska Department of Endocrinology, Medical University of Lublin Autor
  • Jerzy S. Tarach Department of Endocrinology, Medical University of Lublin Autor https://orcid.org/0000-0003-3148-8072
  • Anna Chitroń SPSK 4 Lublin Autor
  • Anna Dąbrowska Department of Endocrinology, Medical University of Lublin Autor

Słowa kluczowe:

cukrzyca typu 1, poziom wykształcenia, zatrudnienie, hemoglobina glikowana HbA1C

Abstrakt

Wykształcenie pacjentów oraz wykonywanie pracy zarobkowej mogą wpływać na uzyskiwany przez nich poziom wyrównania metabolicznego cukrzycy. Celem pracy było ustalenie, w oparciu o badania własne, wpływu poziomu wykształcenia oraz wykonywania pracy zarobkowej na mierzony stężeniem HbA1c poziom wyrównania gospodarki węglowodanowej u chorych na cukrzycę typu 1. Materiał stanowiło 44 chorych (26K;18M) w wieku od 20 do 59 (śr. 37,4±12,2) lat. Czas trwania cukrzycy wynosił 0,5–29 (śr.13,7±9,2) lat. Tylko 4 osoby (2K i 2M) miały wykształcenie podstawowe, 26 [59%] (16K; 10M) – średnie, 14 [32%] (8K; 6M) – wyższe. 15 (34%) osób pracowało zarobkowo, w tym 9 (64%) osób z wykształceniem wyższym i 6 (23%) z wykształceniem średnim. Dane dotyczące wykształcenia i zatrudnienia uzyskano w oparciu o opracowaną przez autorów ankietę. U każdego chorego uwzględniono wiek i czas trwania cukrzycy. Badanych podzielono zależnie od poziomu wykształcenia (grupa 1 – wyższe; grupa 2 – średnie) oraz zatrudnienia (grupa 3 – pracujący; 4 – niepracujący). Średnia HbA1C dla całej grupy wynosiła 7,7±1,9% (M–7,02±1,9%; K–8,2±1,8). Grupy chorych z wykształceniem wyższym i średnim nie różniły się istotnie wiekiem, czasem trwania cukrzycy i BMI. Średnie HbA1C dla grupy 1 i 2 wynosiły odpowiednio 7,3±2% i 7,8±1,9% (NS). Całą grupę osób pracujących charakteryzowały niższe średnie wieku, czasu trwania cukrzycy oraz BMI. HbA1c dla grupy 3 i 4 wynosiły odpowiednio 7,8±2,2% i 7,5±1,8% (NS). Najniższą i najwyższą średnią HbA1c stwierdzono w podgrupach chorych z wyższym wykształceniem: 5,7±1,3% u osób niepracujących i 8,2±1,9% u osób pracujących (p<0,05). W grupie chorych z wykształceniem średnim niepracujący mieli HbA1c – 7,9±1,6%, a pracujący 7,3±2,6% (NS). U chorych na cukrzycę typu 1 wyższe wykształcenie wiązało się z lepszym wyrównaniem cukrzycy, które w istotnym stopniu wpływało na wykonywanie  pracy zarobkowej.

Bibliografia

1. Biderman A., Noff E., Harris S.B. et al. : Treatment satisfaction of diabetic patients: what are the contributing factors? Fam. Pract., 26, 102, 2009.

2. Brown A.F., Ettner S.L., Piette J. et al.: Socioeconomic position and health among persons with diabetes mellitus: A Conceptual Framework and Review of the Literature. Epidemiol. Rev., 26, 63, 2004.

3. Chaturvedi N.: Commentary: Socioeconomic status and diabetes outcomes; what might we expect and why don’t we find it? Int. J. Epidemiol., 33, 871, 2004.

4. Gnavi R., Petrelli A., Demaria M. et al.: Mortality and educational level among diabetic and non-diabetic population in the Turin Longitudinal Study: a 9-year follow-up. Int. J. Epidemiol., 33, 864, 2004.

5. Kroenke C.H., Spiegelman D., Manson J. et al.: Work Characteristics and Incidence of Type 2 Diabetes in Women. Am. J. Epidemiol., 165, 175, 2007.

6. Kawakami N., Akachi K., Shimizu H. et al.: Job strain, social support in the workplace, and haemoglobin A1c in Japanese men. Occup. Environ. Med., 57, 805, 2000.

7. Milton B., Holland P., Whitehead M.: The social and economic consequences of childhood-onset Type 1 diabetes mellitus across the life course: a systematic review. Diabet. Med., 23, 821, 2006.

8. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę. Diabetologia Praktyczna, 11, suppl. A, 2010.

9. Schillinger D., Barton L.R, Karter A.J. et al.: Does literacy mediate the relationship between education and health outcomes? A study of a low-income population with diabetes. Public Health Rep., 121, 245, 2006.

10. Swift E.E., Chen R., Hershberger A. et al.: Demographic risk factors, mediators, and moderators in youths' diabetes metabolic control. Ann. Behav. Med., 32, 39, 2006.

11. Tunceli K., Bradley C.J, Nerenz D. et al.: The impact of diabetes on employment and work productivity. Diabetes Care, 28, 2662, 2005.

12. Trief P.M., Aquilino C., Paradies K. et al.: Impact of the work environment on glycemic control and adaptation to diabetes. Diabetes Care, 22, 569, 1999.

13. Von Korff M., Katon W., Lin E.H. et al.: Work disability among individuals with diabetes. Diabetes Care, 28, 1326, 2005.

14. Venkat Narayan K.M., Boyle J.P., Thompson T.J. et al.: Lifetime risk for diabetes mellitus in the United States. JAMA, 290, 1884, 2003.

Opublikowane

2025-04-09