Wpływ przygotowania próbki na zawartość garbników w ekstraktach z Mutellina purpurea Poir.
Słowa kluczowe:
Mutellina purpurea L., garbniki, maceracja, homogenizacja, ultradźwiękiAbstrakt
W danych literaturowych brak jest doniesień dotyczących zawartości związków garbnikowych w Mutellina purpurea L., dlatego też autorzy pracy przeprowadzili analizę sumy garbników w nadziemnych częściach tej rośliny. Oznaczenie prowadzono metodą farmakopealną (FP VIII) z odczynnikiem fosforomolibdenowolframowym. W pracy zbadano także wpływ przygotowania próbki na zawartość oznaczanej grupy związków. Przed klasycznym procesem ekstrakcyjnym (FP VIII) substancja roślinna była poddana homogenizacji lub maceracji lub działaniu ultradźwięków. Z uzyskanych danych wynika, iż po wstępnej ekstrakcji ultradźwiękowej udało się uzyskać najwyższą zawartość związków garbnikowych w badanej substancji roślinnej (0,30%). Wpływ pozostałych metod wstępnej ekstrakcji był nieznaczny.
Bibliografia
1. Bate-Smith, E. C., Swain, T.: Flavonoid compounds. In H. S. Mason & A. M. Florkin (Eds.), Comparative biochemistry. Academic Press, New York 1962.
2. Bojnanský V., Fargašová A.: Atlas of Seeds and Fruits of Central and East-European Flora, The Carpathian Mountains Region. Springer, Neu-Isenburg 2007.
3. Breuss R. Krebs - Leukämie und andere scheinbar unheilbare Krankheiten mit natürlichen Mitteln heilbar. Mebus 1990.
4. Chung K.T., Wong T.Y. et al.: Tannins and human health, Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 38, 421, 1998.
5. Griffiths D.W. in: Toxic Substances in Crop Plants, ed. D’Mello J. P. F., Duffus D. M. and Duffus J. H., The Royal Society of Chemistry, Cambridge 1991.
6. Khanbabaee K., van Ree T: Tannins: Classification and Definition, Nat. Prod. Rep., 18, 641, 2001.
7. Khennouf S., Amira S. et al.: Effect of Some Phenolic Compounds and Quercus Tannins on Lipid Peroxidation. World Appl. Sci. J., 8, 1144, 2010.
8. Komaszewska E., Mucha K., Baj T. et al.: Comparison of classic and modern methods of furocoumarins extraction from Angelica officinalis Hoffm. and Pastinaca sativa l. fruits, Annales UMCS, sect. DDD, 22, 93, 2009.
9. Kozyra M., Głowniak K.: Influence of the extraction mode and type of eluents on the isolation of coumarins from plant material. Herba Pol., 52, 71, 2006.
10. Lu Q., Qiu TQ., Yang H.: Ligustilide inhibits vascular smooth muscle cells proliferation. Eur. J. Pharm., 542, 136, 2006.
11. Makkar H.P.S.: Quantification of Tannins in Tree and Shrub Foliage.
A Laboratory Manual, Harinder Makkar. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht 2003.
12. Mirek Z., Piękoś-Mirkowa H.: Kwiaty Tatr. Przewodnik kieszonkowy. Multico Oficyna Wyd., Warszawa 2003.
13. Passreiter C. M., Akhtar Y., Isman M.B.: Insecticidal Activity of the Essential Oil of Ligusticum mutellina Roots. Z. Naturforsch., 60C, 411, 2005.
14. Pawlaczyk J., Zając M. [ed.]: Walidacja metod analizy chemicznej. AM, Poznań 2005.
15. Polish Pharmacopoeia VIII. URPL,WMiPB, Warszawa 2008.
16. Simic, M.G., Jovanovic, S.V. In: Ho, C.T., Osawa, T., Huand, M.T., Roren R.T. (Eds.), Food Phytochemicals for Cancer Prevention II. Teas, Spices and Herbs. American Chemical Society: Washington DC 1994.
17. Singleton V.L., Rossi J.A.: Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic– phosphotungstic acid reagents, Am. J. Enol. Vitic., 16, 144, 1965.
18. Stańczyk A.: Garbniki katecholowe różnych gatunków herbat. Bromat. Chem. Toksykol., 12, 95, 2008.
19. Waksmundzka-Hajnos M., Petruczynik A., Dragan A. et al.: Influence of the extraction mode on the yield of some furanocoumarins from Pastinaca sativa fruits, J. Chrom. B, 800, 181, 2004.
20. web site: http://www.users.muohio.edu/hagermae/tannin.pdf, access on 27.09.2010.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2010 Autorzy

Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.