Wpływ substancji uzyskiwanych z pestek winogron na system tlenku azotu w cukrzycy eksperymentalnej

Autor

  • Andriy Zagayko Biochemistry Department, National University of Pharmacy, Ukraine Autor
  • Larysa Voronina Biochemistry Department, National University of Pharmacy, Ukraine Autor
  • Anna Kravchenko Biochemistry Department, National University of Pharmacy, Ukraine Autor
  • Oksana Krasilnikova Biochemistry Department, National University of Pharmacy, Ukraine Autor

Słowa kluczowe:

cukrzyca, arginina, cytrulina, arginaza, pestki winogron

Abstrakt

Celem badań była ocena wpływu koncentratów polifenolowych „Merlo”, „Rkacitelli” na system syntazy NO u zwierząt kontrolnych i z cukrzycą doświadczalną typu 1 oraz typu 2.

Wykazano, że wzrostowi zawartości argininy w surowicy krwi, który stwierdzono w trakcie badań, towarzyszył spadek NO. Mogło to być efektem spadku powinowactwa enzymu do substratu jak też zmniejszenia  transportu argininy do komórek w cukrzycy typu 1. Normalizacja poziomów NO, argininy i cytruliny w surowicy krwi szczurów po podaniu koncentratów polifenoli najprawdopodobniej zależy od ich wysokiej aktywności antyoksydacyjnej.

Bibliografia

1. Akamine E.H. et al.: Correction of endothelial dysfunction in diabetic female rats by tetrahydrobiopterin and chronic insulin. J. Vasc. Res., 43, 309, 2006.

2. Anfossi G. et al.: Contribution of insulin resistance to vascular dysfunction. Arch. Physiol. Biochem., 115, 199, 2009.

3. Caimi G.C.C. et al.: Diabetes mellitus: oxidative stress and wine. Curr. Med. Res. Opin., 19, 581, 2003.

4. Chein W.Y. et al.: Increased plasma concentration of nitric oxide in type 2 diabetes but not in nondiabetic individuals with insulin resistance. Diabetes Metab., 31, 63, 2005.

5. Chen M.J. et al.: Effect of proanthocyanidins on COX-2 enzyme activity and COX-2 mRNA protein expression in LPS-induced RAW264.7 cells. Yao Xue Xue Bao, 40, 406, 2005.

6. Davidson M.: A review of the current status of the management of mixed dyslipidemia associated with diabetes mellitus and metabolic syndrome. Am. J. Cardiol., 22, 19L, 2008.

7. Friederich M. et al.: Diabetes, oxidative stress, nitric oxide and mitochondria function. Curr. Diab. Rev., 5, 120, 2009.

8. Kasono K. et al.: Nicorandil improves diabetes and rat islets β-cell damage induced by streptozotocin in vivo and in vitro. Europ. J. Endocrinol., 151, 277, 2004.

9. Santangelo C. et al.: Polyphenols Intracellular signalling and inflammation. Ann. Ist. Super. Snita., 43, 394, 2007.

10. Sobrevia L. et al.: A role for insulin on L-arginine transport in fetal endothelial dysfunction in hyperglycemia. Curr. Vasc. Pharmacol., 7, 467, 2009.

11. Steinberg H.O. et al.: Insulin mediated nitric oxide production is impaired in insulin resistance. Diabetes, 46, 24, 1997.

12. Terra X. et al.: Inhibitory effects of grape seed procyanidins on foam cell formation in vitro. J. Agric. Food. Chem., 57, 2588, 2009.

13. Vanhoutte Р.М.: Endothelial dysfunction. The First Step toward coronary Arteriosclerosis. Circ. J., 73, 595, 2009.

14. Wei W. et al.: Oxidative stress, diabetes, and diabetic complications. Hemoglobin, 33, 370, 2009.

15. Yasuda H. et al.: NO-mediated cytotoxicity contributes to multiple low-dose streptozotocin-induced diabetes but not to NOD diabetes. Diabetes Res. Clin. Pract., 83, 200, 2009.

Opublikowane

2010-12-30