Skład chemiczny oraz aktywność antyoksydacyjna olejku eterycznego z hyzopu lekarskiego (Hyssopus officinalis L. ssp. officinalis). Część II. Właściwości przeciwwolnorodnikowe

Autor

  • Tomasz Baj Dept. of Pharmacognosy with Medicinal Plant Laboratory, Medical University of Lublin, Poland Autor https://orcid.org/0000-0001-7543-6771
  • Elwira Sieniawska Dept. of Pharmacognosy with Medicinal Plant Laboratory, Medical University of Lublin, Poland Autor https://orcid.org/0000-0003-4773-0329
  • Radosław Kowalski Central Laboratory of Agroecology, University of Life Sciences in Lublin, Poland, Dept. of Analysis and Evaluation of Food Quality, University of Life Sciences in Lublin, Poland Autor
  • Łukasz Świątek Deptment of Virology, Medical University of Lublin, Poland Autor https://orcid.org/0000-0003-1626-680X
  • Małgorzata Modzelelewska Deptment of Pharmacognosy with Medicinal Plant Laboratory, Medical University of Lublin, Poland Autor
  • Tadeusz Wolski Deptment of Pharmacognosy with Medicinal Plant Laboratory, Medical University of Lublin, Poland Autor

Słowa kluczowe:

Hyssopus officinalis L., hyzop, olejek eteryczny, DPPH, TLC-DPPH, aktywność antyoksydacyjna

Abstrakt

W prezentowanej pracy zastosowano równoległą derywatyzację dwoma odczynnikami wywołującymi w celu określenia występowania grup składników odpowiadających za właściwości antyoksydacyjne olejku eterycznego z nadziemnych części hyzopu lekarskiego. Derywatyzacja 2% alkoholowym roztworem DPPH oraz alkoholowym roztworem waniliny w kwasie siarkowym pozwoliła na skriningowe określenie Rf frakcji związków antyoksydacyjnie czynnych. Analizowano aktywność antyoksydacyjną olejku przy użyciu odczynnika DPPH i przeliczono na ekwiwalent Troloxu. Olejek wykazywał niską aktywność, poziom EC50 wynosił 21,13 mg/ mL, zaś ekwiwalent Troloxu  0,029 mM.

Bibliografia

1. Babovic N., Djilas S., Jadranin M. et al.: Supercriticalcarbon dioxide extraction of antioxidant fractions from selected Lamiaceae herbs and their antioxidant capa city. Innov. Food Sci. Emerg. Techn., 11, 98, 2010.

2. Baj T., Kowalski R., Świątek Ł. et al.: Chemical composition and antioxidant activity of the essential oil of hyssop (Hyssopus officinalis L. ssp. officinalis). Annales UMCS, Sect. DDD, 3, 55, 2010.

3. Brand-Williams W., Berset C., Cuvelier M.E.: Use of a Free Radical Method to Evaluate Antioxidant Activity. Lebensm.-Wiss. Technol., 28, 25, 1995.

4. Burfield T.: Safety of essential oils. Int. J. Aromatherapy, 10, 16, 2000.

5. Burkhard P.R., Burkhard K., Haenggeli C.A., Landis T.: Plant-induced seizures: Reappearance of an old problem. J. Neurol., 246, 8, 667, 1999.

6. Cybul M., Nowak R.: Przegląd metod stosowanych w analizie właściwości antyoksydacyjnych wyciągów roślinnych. Herba Pol. 1, 69, 2008. [In Polish]

7. De Vincenzi M., Silano M., Stacchini P., Scazzocchio B.: Constituents of aromatic plats: I. Methyleugenol. Fitoter., 71, 216, 2000.

8. Góra J., Lis A.: Najcenniejsze olejki eteryczne. Wyd. UMK, Toruń, 2004. [In Polish]

9. Gu L., Wu T., Wang Z.: TLC bioautography-guided isolation of antioxidants from fruit of Perilla frutescens var. acuta. Food Sci Techn., 42, 131, 2009.

10. Isman M.B., Wan A.J., Passreiter C. M.: Insecticidal activity of essential oils to the tobacco cutworm, Spodoptera litura. Fitoter., 72, 65, 2001.

11. Marino M., Bersani C., Comi G.: Impedance measurements to study the antimicrobial activity of essential oils from Lamiaceae and Compositae. Int. J. Food Microbiol., 67, 187, 2001.

12. Mazzanti G., Battinelli L., Salvatore G.: Antibacterial properties of the linalol-rich essentials oil of Hyssopus officinalis L. var. decumbens (Lamiaceae). Flavour Fragr. J., 13, 289, 1998.

13. Mimica-Dukić N., Bugarin D., Grabović S. et al.: Essential oil of Myrtus communis L. as a potential antioxidant and antimutagenic agents. Molecules, 15, 2759, 2010.

14. Mensor L.L., Menezes F.S., Leitao G.G. el al.: Screening of Brazilian Plant Extracts for Antioxidant Activity by the Use of DPPH Free Radical Method. Phytother. Res., 15, 127, 2001

15. Nowak R., Gawlik-Dziki U.: Polyphenols of Rosa L. leaves extracts and their Radical Scavening Activity. Z. Naturforsch. C, 62, 32, 2007.

16. Pavela R.: Insecticidal activity of certain medicinal plants. Fitoter., 75, 745, 2004.

17. Piccagalia R., Tammaro F., Pace L.: Characterization of essential oils from three Italian ecotypes of hyssop (Hyssopus officinalis L. subsp. aristatus Gordon Briq.). J. Essent. Oil Res., 11, 693, 1999.

18. Poppenga R.H.: Herbal medicine: potential for intoxication and interactions with conventional drugs. Clin. Techn. Small Anim. Pract., 17, 1, 6, 2002.

19. Tisserand R.: Essential oil safety II. Int. J. Aromatherapy, 7, 4, 26, 1996.

20. Wolski T., Baj T., Kwiatkowski S.: Hyssop (Hyssopus officinalis L.) forgotten medicinal, flavoring and honey-yields plant. Annales UMCS, Sect. DD, 61, 1, 2006.

21. Wolski T., Baj T.: Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.) – aromatyczna roślina lecznicza. Aromaterapia, 12, 10, 2006. [In Polish]

Opublikowane

2025-04-18