Olejek eteryczny uprawianego i dzikorosnącego w Polsce Chamomilla recutita (L.) Rausch

Autor

  • Renata Nurzyńska-Wierdak Department of Vegetable Crops and Medicinal Plants, University of Life Sciences in Lublin, Poland Autor

Słowa kluczowe:

rumianek pospolity, pochodzenie surowca, chamazulen, tlenek α-bisabololu A

Abstrakt

Badania przeprowadzono w okresie od kwietnia do lipca 2007 roku w Radawcu, woj. lubelskie. Surowiec rumianku pozyskiwano z uprawy (pole o wystawie północnej, gleba gliniasto-piaszczysta, klasa bonitacyjna III, odczyn obojętny) i ze stanowiska naturalnego (obszar łąkowy, stanowisko osłonięte od wiatru, teren otwarty o wystawie północnej, gleba gliniasto-piaszczysta o odczynie obojętnym). Uprawiano rumianek odmiany Złoty Łan, z siewu wiosennego bezpośrednio w pole. Nasiona wysiano w pierwszej dekadzie kwietnia, w rzędy odległe o 40 cm, w ilości 2 kg na 1 ha. Zbiór przeprowadzono w lipcu, zbierając całe kwiatostany, które następnie suszono w warunkach naturalnych. Zawartość olejku eterycznego w surowcu określona metodą hydrodestylacji z dodatkiem ksylenu, w aparacie typu Clevenger. Ilość składników zidentyfikowanych w olejku wyznaczono metodą GC/MS. Surowiec  pochodzący z uprawy zawierał dwukrotnie więcej (1,1%) olejku eterycznego, niż surowiec pochodzący z roślin dzikorosnących (0,5%). Zidentyfikowano 22 (stan naturalny) i 25 (uprawa) związków wchodzących w skład badanego olejku rumiankowego. Wykazano istotny wpływ źródła pochodzenia surowca rumianku na ilość i jakość olejku eterycznego. Związkiem dominującym olejku ekstrahowanego z surowca roślin dzikorosnacych był tlenek α-bisabololu A (31,70%), a u roślin uprawianych chamazulen (24,85%). 

Bibliografia

1. Adams R.P.: Identification of essential oil compounds by gas chromatography/ Quadrupole mass spectroscopy. Allured: Carol Stream, IL 2001.

2. Ammon H.P., Sabieraj J., Kaul R.: Chamomile: mechanisms of anti-inflammatory activity of chamomile extracts and components. Deutsche Apotheker Zeitung, 136, 17, 1996.

3. Azizi M., Bos R., Woerdenbag H.J., Kayser O.: A comparative study of four chamomile cultivars cultivated in Iran. Acta Hortic., 749, 93, 2007.

4. Borsato A.V., Doni L., Cocco L.C., Paglia E.C.: Essential oil yield and chemical composition of chamomile [Chamomilla recutita (L.) Rauschert] under drying air temperature of 70 degrees C., Semin.-Cienc. Agrar., 28, 4, 635, 2007.

5. Borsato A.V., Doni-Filho L., Cocco L.C., Paglia E.C.: Yield and chemical composition of essential oil of the [Chamomilla recutita (L.) Rauschert] extracted for steam distillation. Semin. Cienc. Agrar., 29, 1, 129, 2008.

6. Clarke S.: Essential chemistry for safe aromatherapy. Elsevier Lim., 2002.

7. Das M., Ram G., Singh A. et al.: Volatile constituents of different plat parts of Chamomilla recutita L. Rausch. Grown in the Indo-Gangetic plains. Flavour. Fragr. J., 17, 9, 2002.

8. Gosztoła B., Sarosi S., Nemeth E.: Variability of the essential oil content and composition of chamomile (Matricaria recutita L.) affected by weather conditions. Natural Product Com., 5, 3, 465, 2010.

9. Gray S.F.: In: Tutin T.G., Heywood V.H., Burges N.A., Moore D.M., Valentine D.H., Walters S.M., Webb D.A. (Eds.): Flora Europaea. Cambridge University Press, Cambridge, 4, 1976.

10. Gupta V., Mittal P., Bansal P. et al.: Pharmacological potential of Matricaria recutita- A Reviev. Int. J. Pharm. Sci. Drug Res., 2, 1, 12, 2010.

11. Hernandez-Ceruelos A., Madrigal-Santillan E., Morales-Gonzalez J.A., Chamorro-Cevallos G., Cassani-Galindo M., Madrigal-Bujaidar E.: Antigenotoxic effect of Chamomilla recutita L. Rauschert essential oil in mouse spermatogonial cells, and determination of its antioxidant capacity in vitro. Int. J. Mol. Sci., 11, 3793, 2010.

12. Hončariv R., Repčak M.: Chemotypes of Matricaria chamomilla L. Herba Pol., XXV, 4, 261, 1979.

13. Joulain D., König W.A.: The Atlas of Spectral Data of Sesquiterpene Hydrocarbons. E.B. Verlag: Hamburg, 1998.

14. Karami A., Khush-Khui M., Saharkhiz M.J., Sefidkon F.: Essential oil content and composition of German chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert) cultivated in temeperate and subtropical zones in Iran. J. Essent. Oil Bearing Plants, 12, 6, 703, 2009.

15. Kowalski R., Wawrzykowski J.: Essential oil analysis in dried materials and granulates obtained from Thymus vulgaris L., Salvia officinalis L., Mentha piperita L. and Chamomilla recutita L. Flavour. Fragr. J., 24, 31, 2008.

16. Lawrence B.M.: Commercial essential oils: truths and consequences. In: Karl A.D. Swift (Eds.): Advances in Flavours and Fragrances. From the sensation to the synthesis. The Royal Society of Chemistry, 2001.

17. Martins M.D., Marques M.M., Bussadori S.K. et al.: Comparative analysis between Chamomilla recutita and corticosteroids on wound healing. An in vitro and in vivo study. Phytother. Res., 23, 274, 2009.

18. Mass Spectral Library. NIST/EPA/NIH: USA, 2002.

19. Orav A., Raal A., Arak E.: Content and composition of the essential oil from Chamomilla recutita (L.) Rauschert from some European countries. Natural Product Res., 24, 1, 48, 2010a.

20. Orav A., Sepp J., Kailas T. et al.: Composition of essential oil of aerial parts of Chamomilla suaveolens from Estonia. Natural Product Comm., 5, 1, 133, 2010b.

21. Oravec Jr. V.: Breeding of bisabolol diploid and tetraploid varieties of chamomile in Slovakia. Acta Hortic., 749, 115, 2007.

22. Presibella M.M., De Biaggi Villas-Boas L., da Silva Belletti K.M. et al.: Comparison of chemical constituents of Chamomilla recutita (L.) Rauschert essential oil and its anti-chemotactic activity. Brazilian Archiv. Biol. Technol., 49, 5, 717, 2006.

23. Pirzad A., Alayri H., Shakiba S. et al.: Essential oil content and composition of German chamomile (Matricaria chamomilla L.) at different irrigation regimes. J. Agron., 5, 3, 451, 2006.

24. Safayhi H., Sabieraj J., Sailer E.R., Ammon H.P.T.: Chamazulene: an antioxidant-type inhibitor of leucotriene B4 formation. Planta Med., 60, 410, 1994.

25. Seidler-Łożykowska K.: Odmiany rumianku pospolitego (Chamomilla recutita (L.) Rausch.) o podwyższonej zawartości α-bisabololu jako źródło surowca wysokiej jakości. Folia Hort., 1, 392, 2003.

26. Seidler-Łożykowska K.: Odmiany roślin zielarskich. Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich, 2008.

27. Seidler-Łożykowska K.: Effect of selected weather conditions on essentials oil, α-bisabolol and chamazulene content in flower heads of chamomile [Chamomilla recutita (L.) Rausch.]. J. Essent. Oil Res., 22, 1, 45, 2010.

28. Shikov A.N., Pozharitskaya O.N., Makarov V.G., Kvetnaya A.S.: Antibacterial activity of Chamomilla recutita oil extract against Helicobacter pylori. Phytother. Res., 22, 252, 2008.

29. Srivastava J.K., Gupta S.: Extraction, characterization, stability and biological activity of flawonoids isolated from chamomile flowers. Mol. Cell. Pharmacol., 1, 3, 138, 2009.

30. Svehlikova V., Repcak M.: Apigenin chemotypes of Matricaria chamomilla L. Biochem. Syst. Ecol., 34, 654, 2006.

31. Tirillini B., Pagiotti R., Menghini L., Pintore G.: Essential oil composition of ligulate and tubular flowers and receptacle from wild Chamomilla recutita (L.) Rausch grown in Italy. J. Essent. Oil Res., 18, 1, 42, 2006.

Opublikowane

2012-01-09

Jak cytować

Nurzyńska-Wierdak, R. (2012). Olejek eteryczny uprawianego i dzikorosnącego w Polsce Chamomilla recutita (L.) Rausch. Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences, 24(2), 195-204. https://czasopisma.umlub.pl/curipms/article/view/3022