Wiedza i świadomość mieszkańców małego miasta w zakresie profilaktyki depresji

Autor

  • Barbara Kubik Instytut Ochrony Zdrowia, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie Autor
  • Małgorzata Kołpa Instytut Ochrony Zdrowia, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie Autor
  • Małgorzata Schlegel-Zawadzka Zakład Żywienia Człowieka, Instytut Zdrowia Publicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum Autor

Słowa kluczowe:

depresja, małe miasto, profilaktyka

Abstrakt

Wstęp. We współczesnym świecie zaburzenia psychiczne o charakterze lękowym i depresyjnym są znacznie rozpowszechnione i stanowią poważny problem zdrowotny zarówno w Polsce jak i w Europie.

Celem pracy. Poznanie wiedzy i określenie świadomości mieszkańców małego miasta na temat zaburzeń depresyjnych i działań zapobiegających tym zaburzeniom. 

Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 100 osób obojga płci w przedziale wiekowym 20-60 lat. W badaniach wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego.

Wyniki. Ankietowani w wysokim odsetku (72%) to osoby, które miały kontakt z chorymi na depresję. Ponad połowa respondentów (52%) uważa, że zaburzenia depresyjne dotyczą tylko ludzi dorosłych. Badani uważają, że depresja jest chorobą traktowaną w sposób lekceważący, szczególnie przez lekarzy pierwszego kontaktu i wstydliwą w opinii społeczności lokalnej.

Wnioski. Wiedza i świadomość mieszkańców małego miasta w zakresie ogólnej problematyki depresji wzrasta, jednakże w kwestii profilaktyki tej choroby jest znikoma.

Bibliografia

1. WHO: The Word Health Report, Genewa, 2001.

2. Seligman M.E., Walter E.F., Rosenhan D.L., Psychopatologia, Zysk i Spółka, Poznań 2003.

3. Ayuso-Mateos IL et al.: Depressive discorders in Europe: prevalence figures from the ODIN study. Brit J Psychiatry 2001; 179: 308-316.

4. Word Health Organisation. http://www.euro.who.int

5. Pużyński S.: Depresje, zaburzenia afektywne. PZWL, Warszawa 2002.

6. Raport CBOS 2007 - http://www.prawapacjenta.eu/var/media/File/Mikros…

7. Sidorowicz S.: Psychiatria kliniczna. Wydawnictwo medyczne Urban&Partner, Wrocław 2004.

8. Wójcik E., Wojtyna E.: Interwencje poznawczo-behawioralne w oparciu o idio-synkratyczny model depresji Barona Becka. W: Olkusz-Kozaryn K., Ostaszewski K. (red.): Promocja zdrowia psychicznego – Badania i działania w Polsce. Instytut Psychiatrii i Neurologii, Warszawa 2008, 193-206.

9. Wciórka B., Wciórka J. (oprac.): „Polacy wobec chorób psychicznych i osób chorych psychicznie”, Komunikat z badań CBOS, Warszawa, Lipiec 2005.

10. http://www.prawapacjenta.eu/var/media/File/Mikros…

11. Tasnime N. Akbaraly i wsp.: Dietary pattern and depressive symptoms in middle age. The BritishJournal of Psychiatry 2009, 195, 408-413.

12. Maes M., Christophe A., DelangheJ., AltamuraC., Neels H., Meltzer H.Y.: Lowered omega- 3 polyunsaturated fatty AIDS in serum phospholipids ahd cholesterol esters of depressed patients. Psychiatry Res., 1999, 85, 275-291.

13. Bruinsma K. A., Douglas L.T: Dietting Essentials fatty acid intake, and depression. Nutr. Rev. 2000, 58, 98-108.

14. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ, Warszawa 1998.

15. Szostak B., Cichocka A., Cybulska B.: Zdrowa dieta śródziemnomorska. COMES, Warszawa 2001.

Pobrania

Opublikowane

2011-11-28