Nutritional assessment of shift workers
Keywords:
shift work, nutrition, nutritional habits, paramedic, life styleAbstract
Introduction. Shift work may contribute to increased risk of developing many diseases and ailments. Different from normal work schedule affects many aspects of life, including nutritional pattern.
Aim. The aim of this study was to analyse the impact of shift work on nutrition.
Material and methods. The study group consisted of 35 emergency medical technicians at the age of 19-60, working in medical emergency departments in Warsaw and surrounding areas. A questionnaire was used to analyse nutritional changes while in the quantitative evaluation of nutrition a 2-day food record was used.
Results. Assessment of nutrition of the studied group showed a number of irregularities. Paramedics’ diets were characterized by excessive consumption of saturated fatty acids and high atherogenic quotient. There was also insufficient intake of dietary fiber and B vitamins. In women’s diets there was also an insufficient content of potassium, iron and foliate. The main determinants of inappropriate feeding were lack of time and irregular meals.
Conclusions. Nutrition patterns of the test group deviate significantly from the principles of proper nutrition, and they have been affected adversely by working in shifts.
References
1. Iskra-Golec I. Praca zmianowa – zarys rozwoju i stan obecny. In: I. Iskra-Golec. Stres pracy zmianowej. Przyczyny, skutki, strategie przeciwdziałania. Kraków: Universitas; 1998. p. 18-20.
2. Iskra-Golec I. Praca zmianowa a rytmiczność okołodobowa. In: I. Iskra-Golec. Stres pracy zmianowej. Przyczyny, skutki, strategie przeciwdziałania. Kraków: Universitas; 1998. p. 25-45.
3. Pokorski J, Costa G. Wpływ pracy zmianowej na zdrowie. In: I. Iskra-Golec. Stres pracy zmianowej. Przyczyny, skutki, strategie przeciwdziałania. Kraków: Universitas; 1998. p. 74-97.
4. Monk TH, Folkard S. Making shiftwork tolerable. Londyn: Taylor and Francis; 1992.
5. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanow K. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa: PZWL; 2005.
6. Ziemlański S. Normy żywienia człowieka. Podstawy fizjologiczne. Warszawa: PZWL; 2001.
7. Modzelewska T, Kulik T. Stres zawodowy jako nieodłączny element zawodów profesjonalnego pomagania – sposoby radzenia sobie ze stresem w opinii pielęgniarek. Ann UMCS Sect D. 2003;58 (suppl. 13):312-5.
8. Sokołowska B, Samoszuk T, Piaszczyk D. Styl życia a odżywianie pielęgniarek jako jeden z wyznaczników programu promocji zdrowia. Ann UMCS Sect D. 2003;58(suppl. 13):152-6.
9. Bielak J, Krzyszycha R, Szponar B. Dietary habits of nurses and midwives from Lublin and its region. Ann UMCS Sect D. 2006;61(2):868-73.
10. Gawęcki J, Grzymisławski M, Keller JS. Elementy fizjologii i biochemii. Warszawa: PWN; 2000. p. 47-113.
11. Mozaffarian D, Katan MB, Ascherio A, Stampfer MJ, Willet W. Trans fatty acids and cardiovascular disease. The New England Journal of Medicine. 2006;354(15);1601-13.
12. Wartość energetyczna i odżywcza diet dorosłych mieszkańców Polski. Wyniki programu WOBASZ. Kardiologia Polska. 2005;63(supll.4).
13. Ilow R, Regulska-Ilow B, Biernat J, Kowalisko A. Ocena sposobu żywienia wybranych grup populacji dolnośląskiej – 40-latkowie. Żywienie Człowieka i Metabolizm. 2007;34(1/2):647-52.
14. Cichon R, Wądołowska L, Ziemlański Ś. Składniki odżywcze. In: J. Gawęcki, L. Hryniewiecki L. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: PWN; 2000. p. 138-306.
15. Sytuacja zdrowotna ludności Polski. Raport NIZP-PZH. Warszawa; 2008.
16. Wieloośrodkowe ogólnopolskie badanie stanu zdrowia ludności – projekt WOBASZ. Zdefiniowanie problemu oraz cele badania. Kardiologia Polska 2005 ;63(suppl. 4)
17. Canadian Centre for Occupational Health & Safety. Rotational Shiftwork