Gotowość do podjęcia leczenia a poziom wiedzy medycznej u pacjentek z zaburzeniami odżywiania
Słowa kluczowe:
Zaburzenia odżywiania, motywacja do leczenia, anoreksja, bulimiaAbstrakt
Wstęp. Wczesne rozpoznanie zaburzeń odżywiania oraz gotowość i motywacja pacjenta do podjęcia leczenia mają kluczowe znaczenie w terapii tych zaburzeń behawioralnych. Celem prezentowanej pracy była ocena poziomu wiedzy pacjentek z zaburzeniami odżywiania w zakresie etiologii, leczenia i powikłań ich choroby. W badaniu również starano się uchwycić związki miedzy poziomem tej wiedzy a gotowością do podjęcia leczenia.
Materiał. W badaniu uczestniczyło 99 kobiet z zdiagnozowanymi zaburzeniami odżywiania (33 kobiety z anoreksją, 35 respondentek z bulimią oraz 31 kobiet z kompulsywnym objadaniem się) w wieku od 13 do 39 lat.
Metody. W pracy wykorzystano kwestionariusz ankiety własnej, który zawierał pytania dotyczące wiedzy pacjentek z zakresu etiologii, metod i przebiegu leczenia oraz powikłań medycznych zaburzeń odżywiania. Analizy statystyczne wykonano przy zastosowaniu pakietu statystycznego SPSS 18.
Wyniki. Poziom gotowości do podjęcia leczenia u kobiet z anoreksją wykazuje dodatni związek z poziomem wiedzy dotyczącej metod i przebiegu leczenia oraz wiedzą dotyczącą powikłań medycznych wynikających z choroby, natomiast w przypadku kobiet z bulimią dodatnią zależnością z wiedzą dotyczącą etiologii bulimii oraz wiedzą na temat metod i przebiegu leczenia tej jednostki chorobowej. W przypadku kobiet z kompulsywnym objadaniem się nie wykazano takich zależności.
Wnioski. Wyniki sugerują zastosowanie w praktyce klinicznej indywidualnego podejścia do pacjenta uwzględniającego zapotrzebowania na informacje o swojej chorobie w celu zwiększenia motywacji pacjenta z zaburzeniami odżywiania do leczenia.
Bibliografia
1. Kontić O., Vasiljević N., Trisović M., Jorga J., Lakić A., Gasić M.J. Eating disorders. Srp Arh Celok Lek, 2012; 140(9-10): 673-678.
2. American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (Fifth ed.). Arlington, VA; American Psychiatric Publishing: 2013
3. Roux H., Chapelon E., Godart N. Epidemiology of anorexia nervosa: a review. Encephale, 2013; 39(2): 85-93.
4. Klump K.L., McGue M., Iacono W.G. Age differences in genetic and environmental influences on eating attitudes and behaviors in preadolescent and adolescent female twins. Journal of Abnormal Psychology, 2000; 109: 239-251.
5. Striegel-Moore R.H., Franko D.L. Epidemiology of binge eating disorder. Int J Eat Disord, 2003; 34 (Suppl): S19–S29.
6. Thompson J.K. Handbook of Eating Disorders and Obesity. New Jersey; John Wiley & sons: 2004
7. Maine M., McGilley B.H., Bunnell D.W. Treatment of eating disorders: Bridging the research-practice gap. London; Elsevier Urban & Partner: 2010.
8. Kim Y.R., Son M.H., Nah J.C., Park H.A. Medical findings in women with anorexia nervosa in a korean population. Psychiatry Investig, 2013; 10(2): 101-107.
9. Clausen L., Lübeck M., Jones A. Motivation to change in the eating disorders: A systematic review. Int J Eat Disord, 2013; 11.
10. Scagliusi F.B., Nakagawa K.A., Campos R.M., Kotait M., Fabbri A., Sato P., Cordás T.A. Nutritional knowledge, eating attitudes and chronic dietary restraint among men with eating disorders. Appetite, 2009; 53(3): 446-449.
11. Vansteenkiste M., Soenens B., Vandereycken W. Motivation to change in eating disorder patients: a conceptual clarification on the basis of self-determination theory. Int J Eat Disord, 2005; 37(3): 207-219.
12. Knowles L., Anokhina A., Serpell L. Motivational interventions in the eating disorders: what is the evidence? Int J Eat Disord, 2013; 46(2): 97-107.
13. Brown C.A., Mehler P.S. Medical complications of self-induced vomiting. Eat Disord, 2013; 21(4): 287-294.