Rola żywienia w leczeniu zaburzeń lipidowych

Autor

  • Grażyna Orlicz-Szczęsna Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie Autor
  • Monika Szymańska Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie Autor
  • Katarzyna Kucharska Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie Autor

Słowa kluczowe:

lipidy, żywienie, leczenie

Abstrakt

Wyzwaniem medycyny w dalszym ciągu pozostaje prewencja i leczenie zaburzeń lipidowych – czynników mających udowodniony wpływ na wzrost ryzyka sercowo-naczyniowego. Głównym celem leczenia hipolipemizującego jest redukcja poziomu cholesterolu LDL. Ta frakcja cholesterolu jest bowiem uważana za najważniejszą w rozwoju blaszek miażdżycowych, a liczne badania kliniczne potwierdzają wyraźną zależność między obniżeniem stężenia cholesterolu LDL a spadkiem ryzyka sercowo-naczyniowego. Wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom cholesterolu HDL w osoczu również zwiększają to ryzyko.

Wobec wciąż narastających nakładów finansowych na leczenie farmakologiczne zaburzeń lipidowych w ramach profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób sercowo-naczyniowych, zasadne jest zwiększenie nacisku na propagowanie zmian stylu życia, w tym zmianę nawyków żywieniowych. Jako czynniki ryzyka podlegające modyfikacji są one podstawą postępowania w leczeniu zaburzeń lipidowych, stanowią niezbędne uzupełnienie farmakoterapii zwiększające jej skuteczność, a w niektórych przypadkach pozwalają uniknąć konieczności jej wdrożenia. Pomimo rosnącej świadomości społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania się, wiedza na ten temat wydaje się być wciąż niewystarczająca. Większy nacisk powinien by położony zwłaszcza na edukację osób obciążonych ryzykiem sercowo-naczyniowym.

W pracy przedstawiono wpływ odżywiania na profil lipidowy. Omówiono oddziaływanie konkretnych składników pokarmowych na stężenie poszczególnych frakcji lipidów. Uwzględniono szczególną rolę nasyconych kwasów tłuszczowych jako składnika diety najsilniej zwiększającego stężenie cholesterolu LDL. Podkreślono korzystny wpływ stanoli i steroli roślinnych, soi i błonnika na terapię dyslipidemii.

Bibliografia

1. Czwarta Wspólna Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i innych towarzystw do spraw prewencji chorób sercowo-naczyniowych w praktyce klinicznej. Europejskie wytyczne dotyczące prewencji chorób sercowo-naczyniowych w praktyce klinicznej. Czwarta Wspólna Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i innych towarzystw do spraw prewencji chorób sercowo-naczyniowych w praktyce klinicznej. Kardiol. Pol. 2008; 66(4) (supl.1): S1-S48.

2. Wytyczne Rady Redakcyjnej Polskiego Forum Profilaktyki dotyczące dyslipidemii http://www.pfp.edu.pl/index.php?id=wytlipidy

3. Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). Final Report http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/cholesterol/atp3full.pdf

4. Yusuf S. Two decades of progress in preventing vascular disease. Lancet 2002; 360:2-3

5. Raport. Finansowanie ochrony zdrowia w Polsce – Zielona Księga. Ministerstwo Zdrowia 2004 http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_ struktura/docs/raport_zk_211204.pdf

6. Clarke R., Frost C., Collins R., Appleby P., Peto R. Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ 1997; 314:112-117

7. Connor W.E., DeFrancesco C.A., Connor S.L. N-3 fatty acids from fish oil. Effects on plasma lipoprotein and hypertriglyceridemic patients. Ann. N Y Acad. Sci. 1993; 683:16-34.

8. Denke M.A. Dietary fats, fatty acids, and their effects on lipo-proteins. Curr. Atheroscler. Rep. 2006; 8:466-471.

9. Erdman J.W. Soy protein and cardiovascular disease: a statement for healthcare professionals from the nutrtion committee of the American Heart Association. Circulation 2000; 102:2555-2559.

10. Tikkanen M.J., Wahala K., Ojala S., Vihma V., Adlercreutz H. Effect of soybean phytoestrogen intake on low density lipoprotein oxidation resistance. Proc. Natl. Acad. Sci. U S A 1998; 95(6):3106-3110.

11. Swami G., Gupta K., Kyomonil K.M., Saraf S. Soyabean powder as a novel diluent in tablet formulation of simvastatin. Indian J. Pharm Sci 2010; 72(4):426-430

12. Ostlund R.E. Phytosterols in human nutrition. Annu. Rev. Nutr. 2002; 22:533-549.

13. Law M. Plant sterol and stanol margarines and health. BMJ 2002; 320: 861-864.

Pobrania

Opublikowane

2011-11-24

Jak cytować

Orlicz-Szczęsna, G., Szymańska, M., & Kucharska, K. (2011). Rola żywienia w leczeniu zaburzeń lipidowych. Current Problems of Psychiatry, 12(3), 363-366. https://czasopisma.umlub.pl/cpp/article/view/2567